Πέτσας: Αόριστες υποσχέσεις για τους Δήμους στη συνέλευση της ΚΕΔΕ 

Χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις στα τρέχοντα προβλήματα των Δήμων, παρά μόνο με αόριστες δεσμεύσεις για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στην έκτακτη συνέλευση στην ΚΕΔΕ. Τη στιγμή που οι δήμοι ζητούν αυξημένη έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους, ο αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση υπουργός αναφέρθηκε στα 114 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί να δοθούν από την Κυβέρνηση, παραδέχθηκε ότι καλύπτουν ανάγκες μέχρι τον Μάιο και από εκεί και πέρα, είπε ότι θα ακολουθήσουν εξαντλητικές συζητήσεις για νέα κυβερνητική στήριξη, κράτησε όμως «μικρό καλάθι» υπονοώντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει πολλά.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις ήδη ανακοινωμένες χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους (114 εκατ. ευρώ και 14 ευρώ για σχολικές επιτροπές), αλλά και στις δύο συμπληρωματικές ΚΑΠ που δόθηκαν στην διάρκεια της πανδημίας. «Τα ποσά αυτά δεν επαρκούν» έχει ειπωθεί από πλευράς δημάρχων που τονίζουν ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος αλλά και το νέο τέλος ταφής, θα επιβαρύνουν τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες κατά περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ φέτος. «Το κράτος θα στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση», υποσχέθηκε παραπέμποντας και σε νεότερες συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις και θύμισε ότι πέρυσι χορηγήθηκαν στους δήμους περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Πάντως, ο κ. Πέτσας κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει στην επιβολή του τέλους ταφής, υποστηρίζοντας ότι «είναι μια απόφαση που έχει να κάνει με την ΕΕ και έχει συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης». Ωστόσο, «επεξεργαζόμαστε κάποια πράγματα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα» ώστε η επιβολή του να είναι πιο ήπια.

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Προ των πυλών επικίνδυνα φαινόμενα – Κίνδυνος για πλημμύρες

Περαιτέρω, ο κ. Πέτσας υποσχέθηκε διπλή παρέμβαση για τα δάνεια των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και λελογισμένα επιτόκια.

Προανήγγειλε μεταξύ άλλων επίσης:

Την δημιουργία «στέρεου μηχανισμού» για την ενίσχυση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους δήμους (ποσό που υπολόγισε στα 3 δισ.  ευρώ συνολικά) και την κάλυψη οικονομικών αναγκών εντός του 2022.

Επίλυση του προβλήματος με το τέλος παρεπιδημούντων ώστε να αποτελέσει κι αυτό πηγή αύξησης εσόδων για τους δήμους.

Εξέταση του αιτήματος για μεγαλύτερη επιδότηση στις ΔΕΥΑ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος «σε συνεννόηση με τον Κ. Σκρέκα».

Αύξηση των ΚΑΠ από το 2023.

Αλλά και εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Επ’ αυτού, ο κ. Πέτσας είπε ότι μέχρι τέλος Μαΐου η κυβέρνηση θα έχει οριστικοποιήσεις τις παρεμβάσεις σχετικά με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και το φθινόπωρο θα προχωρήσουν όποιες μεταφορές αρμοδιοτήτων.

«Από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα κάνουμε πολλά περισσότερα» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποσχέθηκε ο κ. Πέτσας.

aftodioikisi.gr