«Πετσοκομμένο» ως και 180 ευρώ φέτος το επίδομα θέρμανσης στον Έβρο

Μείωση που φτάνει μέχρι και τα 180 ευρώ, σε σχέση με τα ποσά που δόθηκαν πέρυσι, θα διαπιστώσουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης του νομού μας, σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Βενζινοπωλών Βορείου Έβρου. «Το Πετρέλαιο Θέρμανσης είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να σταματήσει να επιδοτείται με κριτήρια της πείνας και της εξαθλίωσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πρατηριούχοι της περιοχής.

Όπως επισημαίνει η Ένωση, σε επιστολή της προς την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, με τις νέες διατάξεις που αφορούν το ύψος του επιδόματος θέρμανσης για περιοχές της Α’ κλιματικής ζώνης, στην οποία ανήκει ο Έβρος, ισχύει επιδότηση από 200€ έως 240€ για έγγαμους  με δύο παιδιά και μόλις 260€ για τρίτεκνες οικογένειες.

«Όταν μία οικογένεια με φειδώ χρειάζεται 1500 λίτρα ετησίως με μέση τιμή στο 1,07€ πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού να δαπανήσει 1600-1700€ ετησίως. Ως γνωστόν, τα περισσότερα σπίτια στην επαρχία είναι μεγάλα, 100-120 τ.μ, κάτι το οποίο φέτος για πρώτη φορά εξαιρέθηκε από τα κριτήρια του επιδόματος, καθώς επίσης αμελητέο φαίνεται να πέρασε και το τεκμαρτό εισόδημα αλλά και η υψηλή τιμή του καυσίμου. Επίσης οι καταναλωτές υποχρεούνται να προμηθευτούν το πετρέλαιο από 15 Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου για να είναι εντός προθεσμίας, ώστε να γίνει η διασταύρωση των παραστατικών. Τι γίνεται όταν ο καταναλωτής δεν μπορεί ή δεν χωράει την απαιτούμενη ποσότητα λόγω της πρωτοφανούς καλοκαιρίας Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και με όσους  προνόησαν  να γεμίσουν τις δεξαμενές τους από την προηγούμενη σαιζόν; Πέρυσι οι καταναλωτές επιδοτήθηκαν με 320€ έως και 400€ για ποσότητες πετρελαίου που είχαν ανάγκη, η οποία επιδότηση ήταν και πάλι μικρή για τις απαιτήσεις μίας οικογένειας, Φέτος λοιπόν στην περιοχή μας μετράμε μείωση που αγγίζει τα 180€. Μάλιστα το Δεκέμβριο του 2018 λάβαμε extra αναδρομικά το ήμισυ του επιδόματος 2017-2018 άρα το κάθε νοικοκυριό επιδοτήθηκε με 480€και 600€», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση Βενζινοπωλών Β. Έβρου.

Αντίδραση όμως είχαμε και από την παράταξη του Δήμου Ορεστιάδας «Είναι στο χέρι μας», που χαρακτηρίζουν ως δυσάρεστη έκπληξη τη διαπίστωση των δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης, ότι  ότι τα ποσά που εγκρίνονται είναι μειωμένα από 20 εώς 50% .

«Μεγάλοι χαμένοι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης στον νομό Έβρου αφού η μείωση της επιδότησης στην περιοχή μας σε πολλές περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τα 180 ευρώ!

Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της κυβέρνησης, το ποσό που θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι αφορά μόνο το χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2019, αιφνιδιάζοντας τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα γιατί είναι κάτι που ανατρέπει τον, ούτως ή άλλως, εύθραυστο οικογενειακό τους προϋπολογισμό έχοντας πρακτικά ένα μόλις μήνα να γεμίσουν τους λέβητες τους. Επιπλέον, ο υφυπουργός Οικονομικών, κος Σκυλακάκης, σύμφωνα με δήλωσή του, απέκλεισε τη χορήγηση του επιδόματος για το έτος 2020 καθώς στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς «δεν προβλέπεται κονδύλι»!

Ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι Στο Χέρι Μας» καταδικάζουμε την μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης να «πετσοκόψει» το επίδομα και ευχαριστούμε τους βουλευτές της ΝΔ στο νομό μας κυρίους Δημοσχάκη, Δερμεντζόπουλο και Κελέτση για τη μέριμνα τους που φρόντισαν ο Έβρος να είναι από εκείνους τους νομούς της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη μείωση στο ύψος του επιδόματος.

Απαιτούμε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του επιδόματος τουλάχιστον στο διπλάσιο σε σύγκριση με πέρυσι, συμφωνώντας πλήρως με την σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Βενζινοπωλών Βορείου Έβρου,που καταλήγει ότι ‘το πετρέλαιο θέρμανσης είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να σταματήσει να επιδοτείται με κριτήρια πείνας και εξαθλίωσης’».