ΠΓΝΑ / Ο καθηγητής Γ. Γεωργιάδης μιλά για την πρώτη ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος 


Μία σημαντική επιτυχία της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Η μοναδική κλινική στην ευρύτερη περιοχή της Αν.Μ.Θ. είναι η αγγειοχειρουργική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, στην οποία εφαρμόσθηκε πρόσφατα με επιτυχία, η πρώτη  ενδαγγειακή αποκατάσταση πολύπλοκου θωρακοκοιλιακού ανευρύσματος, από την ομάδα του του καθηγητή Αγγειοχειρουργικής ΔΠΘ, Γεωργιάδη Σ. Γεώργιου, μετά την σχετική ανακοίνωση του διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος Βαγγέλη Ρούφου.

Η ΕΡΤ Ορεστιάδας συνομίλησε με τον κ. Γεωργιάδη για τον βαθμό δυσκολίας και την πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης μεθόδου, αλλά και για τον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να εκσυγχρονισθεί ακόμη περισσότερο ο χώρος των επεμβάσεων, απλοποιώντας σε μεγάλο βαθμό το εγχείρημα αυτό. Σύμφωνα με τον καθηγητή επρόκειτο για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, η οποία απαιτούσε μια πολύ καλή προετοιμασία και συνεννόηση, διότι αρχικά τα θωρακοκοιλιακά ανευρύσματα είναι η πιο σύνθετη και δύσκολη ανατομία που θα μπορούσε να απασχολήσει ένα σύγχρονο αγγειοχειρουργό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ανεύρυσμα βρισκόταν κοντά στους νεφρούς και εδώ έρχεται η ενδαγγειακή τεχνική, η οποία είναι ελάχιστα παρεμβατική με πολύ μικρές έως καθόλου τομές, με την αποκατάσταση να γίνεται κοιτώντας ένα μόνιτορ. Τα στεντ που χρησιμοποιούνται, είναι ειδικές για κάθε ασθενή κατασκευές,  που στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτήθηκε χρόνος 4-6 εβδομάδων για να ετοιμασθούν στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια επέμβαση κοστοβόρα όπως αντιλαμβάνεται κάποιος, όμως ο κ. Γεωργιάδης σπεύδει να επισημάνει ότι «στο θέμα αυτό έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση της διοίκησης», την οποία ευχαριστεί εκ βάθους, όπως και όλους όσοι συνέδραμαν ώστε όλα να κυλήσουν χωρίς επιπλοκές.

Υπάρχει προοπτική να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια περιστατικά ακόμη πιο πολύπλοκα στην κλινική του ΠΓΝΑ, με την προϋπόθεση – όπως τονίζει  -της δημιουργίας ειδικής υβριδικής αίθουσας όπου τα περιστατικά θα απλοποιούνται περισσότερο. Για το λόγο αυτό αναμένεται η έγκριση ειδικού προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία υαλοποίησης, στην οποία καθοριστικό παράγοντα θα παίξει και τελική συμβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ, ώστε καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος του 2022 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τα θωρακοκοιλιακά ανευρύσματα δεν είναι πολύ συχνά, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη σε αντίθεση με τα υπονεφρικά (50 με 60 ετησίως) και λιγότερο συχνά όσα εντοπίζονται κοντά στην καρδιά. Η πανδημία έπαιξε ανασταλτικό παράγοντα στην εξυπηρέτηση των περιστατικών, ήδη έχουν διακοπεί τα τακτικά χειρουργεία, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσεί αλλάζοντας τα δεδομένα,  με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει μια μεγάλη λίστα αναμονής αφού η ακτίνα δράσης της κλινικής φθάνει από τα Δίκαια μέχρι τις Σέρρες, με περιστατικά να έρχονται και από την Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ακόμη  Γενικά άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου – Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες

Η περίπτωση του ασθενούς προχωράει πολύ ικανοποιητικά, όπως αναφέρει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, άλλωστε με την τεχνική αυτή μέσα σε 2 με 3 ημέρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, σε αντίθεση βέβαια  με τις ανοιχτές επεμβάσεις που η επιβάρυνση αλλά και το ποσοστό θνητότητας είναι μεγάλο, τονίζοντας για μια ακόμη φορά το πλεονέκτημα της ενδαγγειακής επιστήμης. Εδώ και 22 χρόνια προσφέρει στον Έβρο ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ήρθε αρχικά σαν αγροτικός γιατρός και τελικά αγάπησε την περιοχή και τους ανθρώπους της και αποφάσισε να παραμείνει. Όπως μας εξομολογείται, «Η διάθεση μου είναι να δώσω ότι καλύτερο μέχρι το τέλος της θητείας μου για αυτούς του ανθρώπους που στηρίζουν εμένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου. Είμαι διατεθειμένος να δώσω τα πάντα για την ευρύτερη περιοχή της ΑΜΘ  αλλά βεβαίως με την στήριξη της διοίκησης και των ιδίων των πολιτών».

Πηγή ErtNews