ΠΓΝΑ: Στον δρόμο μένουν 139 εργαζόμενοι λόγω νομοθεσίας ΝΔ και ιδεολογίας Ρούφου

Μετά τις απολύσεις καθαριστριών από το νοσοκομείο της Κομοτηνής προκειμένου να αναλάβει εργολάβος τα καθήκοντά τους, μία ακόμη τέτοια περίπτωση βλέπει το φως της δημοσιότητας, αυτήν τη φορά στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου 139 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο

Πρόκειται για 139 υπαλλήλους που εργάζονται ως καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, εργαζόμενοι στον ιματισμό, φύλακες και μάγειρες. Μιλώντας στο MEGA, οι απολυμένοι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι νιώθουν προδομένοι και αδικημένοι, ενώ κατήγγειλαν πως ενώ η σύμβασή τους λήγει τον Ιούνιο, τελικά θα απολυθούν τον Μάρτιο.


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, είχε διώξει τους εργολάβους από τα νοσοκομεία, τους οποίους φυσικά και επανέφερε η Νέα Δημοκρατία. Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε προσλήψεις με ατομικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνοντας τους μισθούς των εργαζομένων. Επιπλέον, στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, το παράλογο είναι ότι η σύμβαση με τον ιδιώτη στηρίζεται σε οικονομοτεχνική μελέτη του 2020, η οποία θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί έως και 50%, ώστε να μην … μπει μέσα ο εργολάβος, λόγω του πληθωρισμού, των αυξήσεων στα υλικά, αλλά και των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων. Εξάλλου, υπάρχει νομοθετική ρύθμιση της ΝΔ που δίνει αυτή τη δυνατότητα στους εργολάβους! Όλα κανονισμένα!

Εντωμεταξύ, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, ο διοικητής Βαγγέλης Ρούφος, σε συνάντηση που είχαν, τους επισήμανε ότι κατά τη δική του ιδεολογία, οι ιδιώτες είναι η λύση, όχι το πρόβλημα. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, οι ιδιώτες θα κοστίσουν στον ελληνικό λαό πολύ
περισσότερο από το αν συνεχίζονταν το σύστημα των ατομικών συμβάσεων, με το οποίο, αποδεδειγμένα, το ελληνικό δημόσιο γλίτωνε περίπου 70 εκ ευρώ τον χρόνο! Το θέμα σχολίασε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης: «Στον ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΠΛΕΥΡΗ και σε οσους διεφθαρμένους διοικητές νοσοκομείων προχωρήσουν στην απόλυση εργαζομενων και την επαναφορά εργολάβων σε καθαριότητα ,φύλαξη,σίτιση , ΛΕΩ ΤΑ ΕΞΗΣ (εντελως καθαρα και από ιδεολογία):


1)Μολις ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξαναγίνει κυβέρνηση οι εργολάβοι που θα έχουν προλάβει να ξαναγυρίσουν στα νοσοκομεία ,θα ΦΥΓΟΥΝ τις πρώτες μέρες και θα επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή!

2) Όλοι οι διοικητές που το έκαναν αυτό θα ελεγχθούν για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη καθώς σε όσα νοσοκομεία επιστρέφει ο Εργολαβος σε καθαριότητα, σίτιση ,φύλαξη το συνολικό κόστος πολλαπλασιάζεται (ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ -και όχι μόνο- ΜΙΖΕΣ)

3) Πάλι με νομοθετική ρύθμιση θα προωθηθεί η μονιμοποίηση των εργαζομενων με τις ατομικές συμβάσεις που δουλεύουν αρκετά χρόνια στα νοσοκομεία και έδωσαν και τη μάχη του κορωναϊού.(όπως το ίδιο θα συμβεί και για τους 4.000 του ΟΑΕΔ και το επικουρικό προσωπικό που
δουλεύει χρόνια στα νοσοκομεία)».


Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

«Με πολιτική τους επιλογή οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012, παραχώρησαν αποκλειστικά σε Ιδιώτες Εργολάβους τις υποστηρικτικές Υπηρεσίες στα Νοσοκομεία, καταργώντας σχεδόν το σύνολο των Οργανικών Θέσεων (95%) των Υπηρεσιών από αυτά.

Μία από τις Εμβληματικές Παρεμβάσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία, ήταν η έξωση των Εργολάβων από τα Νοσοκομεία, και η αντικατάσταση του εργασιακού Μεσαίωνα, με Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας των εργαζομένων. Απόφαση πλήρως συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, με ταυτόχρονη απόρριψη οριστικά των αιτήσεων αναστολών, που τότε είχαν καταθέσει οι εργολάβοι. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, οι εργαζόμενοι με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, (ΣΟΧ) απέκτησαν αξιοπρεπείς μισθούς, οι αποδοχές τους αυξήθηκαν πάνω από 250-300€ μηνιαίως, απέκτησαν ανθρώπινο ωράριο εργασίας, με πληρωμένες υπερωρίες και Εξαιρέσιμα.

Διαβάστε ακόμη  Υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ο Σταύρος Σταυράκογλου

Ακόμη και σε επίπεδο «κόστος- οφέλους» που είναι η σημαία των νεοφιλελέυθερων τεχνοκρατών, το Δημόσιο αποδείχτηκε πιο οικονομικό και με περισσότερες δυνατότητες εξυπηρέτησης των Πολιτών, καθώς σε πάνω από 70 Νοσοκομεία της Χώρας που υπογράφτηκαν ατομικές συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους, έμεινε ως παρακαταθήκη το όφελος των 70.000.000€ ανά έτος για
το Δημόσιο Ταμείο.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την αρχή έδειξε τις προθέσεις της. Τον Σεπτέμβριο του 2019, άλλαξε το όριο (από 2 χρόνια σε 1) για τις ΣΟΧ (Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας – Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου) και παρά τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, δεν επέκτεινε το θεσμικό Πλαίσιο των Ατομικών Συμβάσεων.

Αναντίστοιχα επίσης και με την δέσμευση του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη σε επίκαιρη ερώτηση το 2022 στη Βουλή, ότι θα πρέπει οι διοικήσεις των Νοσοκομείων να παρουσιάσουν Οικονομοτεχνικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι το κόστος του Εργολάβου είναι μικρότερο για το Δημόσιο, από το καθεστώς των εργαζομένων με συμβάσεις, η Διοίκηση του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, προχωράει σε υπογραφή σύμβασης με Ιδιώτη Εργολάβο, στη βάση μιας μη επικαιροποιημένης Οικονομοτεχνικής Μελέτης, που συντάχθηκε προ τριετίας, με ανάδοχο παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου του Νοσοκομείου, πρoϋπoλoγισμoύ
3.479.900€!

Περάσαν σχεδόν 3 έτη, μέχρι να αναδειχθεί, (μέσω δικαστηρίων και ενστάσεων μεταξύ των επίδοξων εργολάβων), ο ανάδοχος, ο οποίος θα υπογράψει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την σύμβαση, η οποία πρόκρινε την ιδιωτικοποίηση, με επιχείρημα το “όφελος” λίγων χιλιάδων ευρώ, έναντι της συνέχισης της εργασιακής κανονικότητας και των Ατομικών Συμβάσεων Εργασίας, με μόλις 72 πλέον εργολαβικούς απασχολούμενους (έναντι των 99 της προτεραίας κατάστασης), με υποπληρωμένο 8ωρο των εργολαβικών εργαζομένων, έναντι, του προφανώς καλύτερα αμειβομένου 6ωρου για τους τους εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι 99 περίπου εργαζόμενοι, υψηλής εξειδίκευσης με ατομικές συμβάσεις εργασίας που εργάζονται σήμερα στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ, αφού πρώτα έφεραν εις πέρας το βαρύ έργο της καθαριότητας του νοσοκομείου στην περίοδο του Covid – 19 και της πανδημίας.

Είναι σίγουρο ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον εργολάβο, θα ζητηθεί αναπροσαρμογή έως και 50% προς τα πάνω της αμοιβής του, λόγω της ακρίβειας στα κόστη υλικών και του πληθωρισμού, οπότε και με καθαρά οικονομικά κριτήρια, η εργολαβία καθίσταται ακριβότερη των Ατομικών Συμβάσεων και οικονομικά ασύμφορη για το Δημόσιο Συμφέρον! Η διασφάλιση του Δημόσιου και του Κοινωνικού Συμφέροντος αποτελούν ευθύνη της κυβέρνησης και όσων λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Tα ερωτήματα λοιπόν είναι αμείλικτα. Με ποιο επιχείρημα και μάλιστα χωρίς να υπάρχει επικαιροποιημένη οικονομοτεχνική μελέτη, επανέρχονται οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία, όταν αποδεδειγμένα παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερες σχέσεις εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους;

Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ανανεώσει άμεσα τις ατομικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων και να αποσύρει τον σχεδιασμό της για την επιστροφή των «ημέτερων» εργολάβων στο ΕΣΥ, μέσω αμφισβητούμενης εγκυρότητας και σκοπιμότητας διαγωνισμών!!!!! Είμαστε δίπλα στον δίκαιο αγώνα των υπό διωγμό εργαζομένων του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης. Κανείς ΔΕΝ μπορεί να παίζει με την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και με τις αντοχές του ήδη τραγικά υποβαθμισμένου και αποδιοργανωμένου ΕΣΥ!».