Ποινή φυλάκισης 15 ετών για τους 2 τζιχαντιστές της Αλεξανδρούπολης

Δικάστηκαν στην Κομοτηνή οι δυο τζιχαντιστές που συνελήφθησαν πέρσι στην Αλεξανδρούπολη. Η ποινή τους 15 χρόνια κατά συγχώνευση. Οι ίδιοι πάντως είχαν υποστηρίξει ότι την χατζάρα και τα άλλα εξαρτήματα που είχαν πάνω τους, τα ήθελαν γιατί ήρθαν στον Έβρο για τουρισμό… και κάμπινγκ. Την υπόθεση είχε φέρει πρώτο στο φως πέρσι το alexpoli.gr με πλήρη επιβεβαίωση της σύλληψης των δυο. Λόγω της γνωστής δράσης τους ενός κατά το παρελθόν, στην Αλεξανδρούπολη είχαν βρεθεί την περίοδο εκείνη ακόμα και δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου βρέθηκαν ο 30χρονος Σερβοσουηδός Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς και ο Αμέρ αλ Χασάνι, 21 ετών από την Υεμένη οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016 στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Και οι δύο αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διακεκριμένη οπλοκατοχή σε βαθμό κακουργήματος καθώς και για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε και οι δύο κατηγορούμενοι να απαλλαγούν από την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και να κριθούν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της διακεκριμένης κατοχής όπλων. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε και θα ανακοινώσει την απόφασή του αύριο.

Και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν εντοπιστεί στην Αλεξανδρούπολη. Ο Μπεκτάσεβιτς ο οποίος ήταν γνωστός και με το ψευδώνυμο «Μάξιμος», ήταν καταχωρισμένος στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (Schengen Information System – SIS) ως ύποπτος για ισλαμική τρομοκρατία, ενώ ο νεαρός από την Υεμένη ήταν άγνωστος μέχρι εκείνη τη στιγμή στις διωκτικές αρχές στρατολογηθεί από τον «Μάξιμο».
Ο Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς είχε συλληφθεί το 2005 στο Σεράγεβο έπειτα από έρευνα σε σπίτι όπου βρέθηκαν μια αυτοσχέδια ζώνη με εκρηκτικά, έναν πυροκροτητή, 18 κιλά εκρηκτικά και ένα βίντεο στο οποίο δύο άνδρες με κουκούλες εμφανίζονταν να απειλούν με τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Εκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών ΗΠΑ και Κροατίας, το 2006, ανέφερε ότι ο Μπεκτάσεβιτς είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της στο Ιράκ Αλ Ζαουάχρι. Καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη, τα οποία εξέτισε αρχικά στη Βοσνία και στη συνέχεια τη Σουηδία. Αποφυλακίστηκε το 2011 και, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Σουηδία, το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψή του στην Ελλάδα, κατηγορήθηκε για μικροπαραβάσεις.