Ποινή φυλάκισης με αναστολή για 2 αγρότες του Έβρου – Τι λένε οι δικηγόροι τους

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου Ορεστιάδας για τους δύο αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Θουρίου τον Ιανουάριο του 2017. Το δικαστήριο καταδίκασε σε 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή και οι δικηγόροι των αγροτών θα ασκήσουν έφεση.

Όπως ανέφεραν οι δικηγόροι των αγροτών κκ Πάντζος και Παντσίδης στο Ράδιο Έβρος το δικαστήριο δεν εκτίμησε τον κοινωνικό σκοπό της κινητοποίησης που είχε την συμπαράσταση εκτός των αγροτών και του εμπορικού και εργατικού κόσμου αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου της Ορεστιάδας. Σημείωσαν πως δεν υπήρξε παρακώλυση συγκοινωνιών για ορισμένο χρονικό διάστημα αφού υπήρχε δρόμος για την μετακίνηση των οχημάτων. Ο κ. Παντσίδης τόνισε πως “η απόφαση δεν συνάδει με λοιπές αποφάσεις άλλων πρωτοδικείων .Το δικαστήριο έκανε κακή εκτίμηση των γεγονότων και πλέον δημιουργείται ζήτημα πολιτικής χροιάς αφού ποινικοποιείται κάθε αγώνας. Η απόφαση δημιουργεί άσχημο νομολογιακό δεδομένο».

Αντίδραση υπήρξε και από την τομεακή επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ που έκανε λόγο για αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική που πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθημερινά αντιγράφει πολιτικές και πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γι’ αυτό και επιβραβεύουν τον πρωθυπουργό με το βραβείο “πολιτικού σθένους”, γιατί πραγματικά χρειάζεται “σθένος” να στέλνεις στη φυλακή αγρότες και κτηνοτρόφους βιοπαλαιστές, που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους και αρνούνται να ξεκληριστούν από τα χωράφια τους.

Διαβάστε ακόμη  Τριπλάσιες αφίξεις στα νησιά με τη βίζα «εξπρές» – Ακόμη το σκέφτονται στην κυβέρνηση για τη Σαμοθράκη

Ματαιοπονούν όμως αν νομίζουν ότι με τα αγροτοδικεία θα τρομοκρατήσουν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και ότι θα κάμψουν τις αγωνιστικές τους διαθέσεις.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μια επιλογή έχουν μπροστά τους, με οργάνωση, αγώνα και συμμαχία με τ’ άλλα λαϊκά στρώματα, να βάλουν φρένο στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων και να ανατρέψουν την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που επιδιώκουν να τους πετάξουν έξω από τα χωράφια τους, γιατί έτσι συμφέρει σε μια χούφτα μονοπωλίων, που θέλουν να λυμαίνονται το χρυσοφόρο κύκλωμα της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας, των αγροτικών προϊόντων».