Πιο χαμηλά από ποτέ ο πήχης της διεκδίκησης από Μέτιο: «Ψίχουλα» για την Περιφέρεια ΑΜΘ  

Την έκτακτη χρηματοδότηση  προς την Περιφέρεια και Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών

Στη λίστα των φορέων που χρηματοδοτούνται η Περιφέρεια ΑΜΘ εμφανίζεται να λαμβάνει μόλις 550.000 ευρώ, την στιγμή που το σύνολο της χρηματοδότησης φτάνει τα 45 εκατομμύρια! Για παράδειγμα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με πλημμυρισμένα περ. 700.000 στρέμματα, παίρνει 10.600.000 ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος με ζημίες σε 100.000 στρέμματα παίρνει 2.000.000 ευρώ και η ΑΜΘ με καμένα 950.000 στρέμματα παίρνει μόλις 550.000 ευρώ. Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες με την ΑΜΘ να λαμβάνει ένα αστείο ποσό, με ευθύνη του κυρίου Μέτιου, ο οποίος μάλιστα εμφανίστηκε στο πλευρό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στον Έβρο, ενώ στη σύσκεψη στο Νομαρχείο περιορίστηκε σε ευχολόγια και διαπιστώσεις. Από το ποσό της χρηματοδότησης που έλαβε η ΑΜΘ, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο Περιφερειάρχης δεν διεκδίκησε αυτά που έπρεπε για τον ρημαγμένο νομό Έβρου, ούτε δημοσίως ούτε ιδιωτικώς, μάλλον επειδή δεν θέλησε να … στεναχωρήσει κι άλλο τον πρωθυπουργό, που μόλις είχε φτάσει στα μέρη μας από την επίσης ρημαγμένη Θεσσαλία…

Σχολιο Τοψίδη

Το θέμα σχολίασε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης:

«Ο Έβρος ζει μία από τις σημαντικότερες δοκιμασίες στην ιστορία του και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν από την πολυήμερη πυρκαγιά του Αυγούστου, προκειμένου οι κάτοικοι του να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν την επόμενη μέρα.

Διαβάστε ακόμη  Ο Στέφανος Κασσελάκης νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Τα επίσημα αποτελέσματα

Πέρα από την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, ο Έβρος είναι πλέον αντιμέτωπος με μία τεράστια οικονομική καταστροφή, καθώς οι ζημίες της πυρκαγιάς προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου.

Την ώρα που άλλες Περιφέρειες της χώρας, που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, διεκδικούν και παίρνουν μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις, η Περιφέρεια ΑΜΘ παίρνει ψίχουλα. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση διαθέτει έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 45 εκ ευρώ για ενίσχυση πληγέντων ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και από αυτά η Περιφέρεια Θεσσαλίας με πλημμυρισμένα περ. 700.000 στρέμματα, παίρνει 10.600.000 ευρώ. Η Περιφέρεια Στερεάς με ζημίες σε 100.000 στρέμματα παίρνει 2.000.000 ευρώ. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με καμένα 950.000 στρέμματα παίρνει μόλις 550.000 ευρώ.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ο Χρήστος Μέτιος δεν έκανε καμία διεκδίκηση για τον Έβρο και συνολικά για την Περιφέρεια μας παρά την τεράστια καταστροφή.

Αν και έχουν επισκεφτεί τον Έβρο τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο, δεν ακούσαμε ούτε μία πρόταση ή διεκδίκηση από τον Χρήστο Μέτιο, που συμπεριφέρεται μόνο δημοσιοσχετίστικα και με πλήρη απάθεια ενώ χιλιάδες Εβρίτες δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Έχει μάλιστα το θράσος να αποδίδει την καταστροφή στην κλιματική αλλαγή προσπαθώντας να διώξει από πάνω του τις ευθύνες που τον βαραίνουν.

Η ανικανότητα του πλέον είναι επικίνδυνη και καταστροφική».