Πιο κοντά το ενδεχόμενο Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη. Τετ-α-τετ Κουρουμπλή – Λαμπάκη

«Δεν έχω κανένα λόγο η Λιμενική Ακαδημία να γίνει στην Αθήνα. Θέλω να γίνει στην περιφέρεια. Για πολλούς και ευνόητους λόγους, δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω, θέλω να γίνει σε μία περιοχή, όπως είναι η περιοχή εδώ».Αυτό δήλωσε νωρίτερα σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο  υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής στάθηκε ακόμη στην πολύ σημαντική εξέλιξη της παραχώρησης 45 στρεμμάτων χερσαίας ζώνης του λιμανιού για αξιοποίηση από το Δήμο, αλλά και στη δυνατότητα σύνδεσης του λιμανιού με την Εγνατία. Αναφέρθηκε ακόμη στα  ακτοπλοϊκά θέματα Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Λιμενική Ακαδημία….”Θέλω αλλά δεν υπόσχομαι”

“Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης μου είπε χθες μια κουβέντα και με επηρέασε. Μου είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια μαζεύετε υποσχέσεις για τη λεγόμενη Λιμενική Ακαδημία. Επειδή θα ξαναέρθω στην περιοχή και έχω ως βασική αρχή να μη λέω εύκολα πράγματα και να μην υποκύπτω στον πειρασμό της εύκολης ικανοποίησης, θέλοντας όταν πάω κάπου ο κόσμος να αναγνωρίζει πως ό,τι είπε το έκανα, δεν θέλω να λέω εύκολες κουβέντες. Έχουμε φέρει ένα νομοσχέδιο το οποίο επεκτείνει τις πανελλήνιες και στο λιμενικό σώμα και αναβαθμίζει τον χώρο αυτό. Χθες, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΠΘ και δεν σας κρύβω ότι συζητήσαμε το θέμα με τον Πρύτανη και του συνεργάτες. Ο λόγος που με κρατά σε επιφύλαξη να πω κάτι συγκεκριμένο είναι ότι θέλω να πειστώ πως εκπαιδευτικά, ένα τέτοιο κέντρο, θα είναι στο επίπεδο που θέλουμε” δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Στηρίζουμε το λιμάνι

“όλοι καταλαβαίνουμε κι έχουμε κοινό τόπο να το στηρίξουμε, ώστε το κομβικό, στρατηγικό αυτό λιμάνι να συνδεθεί με μία σειρά δράσεων που έχουν να κάνουν και με το κέντρο εμπορευματοκιβωτίων και με σιδηρόδρομο. Κατορθώσαμε και βρήκαμε κοινό τόπο μαζί με ΤΑΙΠΕΔ ώστε το λιμάνι αυτό πραγματικά να αναπτυχθεί σε συνδυασμό με τους δύο αυτούς τομείς.
Για το επίσης πολύ σημαντκό θέμα της σύνδεσης του λιμανιού με την Εγνατία, ο υπουργός υπογράμμισε πως αν και δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας, θα στηρίξει το αίτημα των φορέων της περιοχής με παρέμβαση στο υπουργείο υποδομών. « Νομίζω δεν είναι πολλά τα χρήματα και νομίζω μια τέτοια υποδομή δεν μπορεί να στειρείται αυτής της δυνατότητας” σημείωσε ο Υπουργός.

Χερσαία ζώνη

Αναφορικά με την παραχώρηση των 45 στρεμμάτων του λιμανιού προς τον Δήμο δήλωσε:
«Δεν σας κρύβω ότι το όλο εγχείρημα για την παραχώρηση είχε μία δυσκολία, νομική. Ας πούμε ότι ήταν στα όρια της νομιμότητας. Όταν όμως έχεις να κάνεις με μία έκταση που δίδεται από έναν δημόσιο φορέα σε έναν άλλον δημόσιο φορέα και αφορά την αναβάθμιση της πόλης και κατ’ επέκταση της κοινωνίας, τότε εκεί είναι η ευθύνη και η τόλμη του πολιτικού να πάρει πάνω του το θέμα. Παρά τις ενστάσεις υπηρεσιακών παραγόντων είπα ότι θα υπογράψω για να γίνει αυτή η παραχώρηση πραγματικότητα. Σήμερα είμαι εδώ για να ανακοινώσω ότι αυτό που δυσκόλευε την προσπάθεια του δημάρχου σήμερα έχει λυθεί. Έχει λυθεί με τη συνδρομή του ΟΛΑ και των βουλευτών μας και της περιφέρειας και όλων των παραγόντων που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν περιοχή»

Διαβάστε ακόμη  7 μήνες μετά τις φωτιές, η απόφαση Κελέτση για ανασύσταση του Μελισσοκομικού Πάρκου Σουφλίου

Για τα ακτοπλοϊκά

Ο κ. Κουρουμπλής στάθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου που δίνει τη δυνατότητα σε μικρά νησιά, κάτω των 5.000 κατοίκων, όπως η Σαμοθράκη, όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες για σύνδεση, να μπορούν να προχωρούν τα ίδια σε τέτοιου είδους συμβάσεις. «Είναι μία καινούρια θεσμική παρέμβαση, ώστε να δίδεται η δυνατότητα να διαπραγματεύονται με καλύτερους όρους μια τέτοια προοπτική» τόνισε.
Για τη σύνδεση Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης με Λήμνο και Λέσβο είπε ότι ικανοποιείται ένα χρονίζον αίτημα, όχι όμως για όλο το χρόνο σε πρώτη φάση, όπως ζήτησαν οι δήμαρχοι, αλλά για το καλοκαίρι, ώστε να ανιχνευθεί το ενδιαφέρον . Για το Λαύριο, ο κ. Κουρουμπλής ότι θα επαναξεταστεί η εκ νέου δρομολόγηση της γραμμής, αφού η πρώτη προσπάθεια είχε προβλήματα.

Ν. Γκαρά: «Ούτε μέρα η Σαμοθράκη χωρίς οχηματαγωγό πλοίο»

Η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά υπογράμμισε τη σημασία του αναπτυξιακού συνεδρίου ΑΜΘ . Όπως είπε
«Βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα μιας δουλειά 2,5 ετών, που έρχονται να γνωστοποιηθούν αυτές τις μέρες του συνέδριου. Δεν είναι εξαγγελίες, δεν είναι πράγματα που απλώς υποσχόμαστε για να χαϊδέψουμε αυτιά, είναι ζητήματα και ανακοινώσεις που έρχονται σαν αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης επεξεργασίας ετών και σαν αναγκαιότητα πάρα πολλών ετών».

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεηανδρούπολης-Σαμοθράκης και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την συντήρηση του ΣΑΟΣ ΙΙ από 19/11 επισήμανε ότι δρομολογείται λύση. “Είμαστε βέβαιοι ότι μετρά από δουλειά και επεξεργασία που έχει γίνει από το υπουργείο ότι η Σαμοθράκη δεν θα μείνει ούτε μέρα χωρίς οχηματαγωγό πλοίο. Θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις όταν τελειώσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται” σημείωσε.

Ικανοποίηση Λαμπάκη

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές με τον υπουργό.

“είναι πλέον φίλος και κοιτάζει την περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες κατάφατσα, κατάματα χωρίς να έχει κανένα λόγο να πει ψέματα. Μπορώ να συνδιαλλαγώ μαζί του με απόλυτη ειλικρίνεια” τόνισε.