Πυρά Φωτίου για Νάκου: Την κάλυπταν γιατί ήταν «προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού»

“Τις μεγάλες ευθύνες του υπουργείου Εργασίας που κράτησε στην θέση της την Βίκη Νάκου αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τις μεγάλες ευθύνες του υπουργείου Εργασίας που κράτησε στην θέση της, την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας Βίκη Νάκου παρά τις καταγγελίες αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια εκ των δομών που έχει στην ομπρέλα του το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας είναι η δομή για ΑΜΕΑ “Άγιος Δημήτριος” όπου είχαμε το θάνατο ενός τροφίμου το 2021 καθώς και το σκάνδαλο με τα εμβόλια που επηρέασε ακόμα και την διοίκηση Ζέρβα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Για την δομή υπήρξε πόρισμα – κόλαφος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Η Βίκη Νάκου είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, γνωστό στην πόλη για τις άριστες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, που τοποθετήθηκε στην προεδρία της δομής από την αρχή της θητείας και λίγες μέρες πριν, ενώ αναμένονταν το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας , ανανεώθηκε η θητεία της.

Σχεδόν 24 ώρες μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση της κ. Νάκου ενώ φήμες στην πόλη λένε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι παραιτήθηκε σύσσωμο το ΔΣ της δομής, δεν υπάρχει η ίδια στάση από μέλη του συμβουλίου.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου Πάρη που έχασε τη ζωή του στο ίδρυμα σοκάρει με τις καταγγελίες του στο TheOpinion. για τα όσα συνέβησαν και οδήγησαν την Αρχή Διαφάνειας στην έρευνα όχι μόνο της υπόθεσης αλλά και της λειτουργίας ολόκληρης της δομής. Μέσω του TheOpinion και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο για την συνεχιζόμενη κάλυψη της διοίκησης της δομής.

«Απόκρυψη και δεύτερου θανάτου στο ίδρυμα»

Η Θεανώ Φωτίου, αναπλ. τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με συνεχείς ερωτήσεις στη Βουλή τα τελευταία χρόνια είχε αναδείξει τις αβελτηρίες και τα προβλήματα από τη διοίκηση της δομής.

Σε σημερινή δήλωση της μιλά για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. “Ο τραγικός θάνατος δύο παιδιών ΑμεΑ σε δημόσια δομή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ), που έφερε στο φως το πόρισμα-κόλαφος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας χτες, 25 Νοεμβρίου, ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους, και ειδικότερα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την εποπτεία και τον έλεγχο των δημόσιων δομών κοινωνικής πρόνοιας”. τονίζει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη  Γιάννης Μαντζουράνης - Παραμένει φαύλος σαν Μητσοτάκης - Ατιμία να με συκοφαντεί

Τον Νοέμβριο του 2021, αναφέρει, μετά από καταγγελία στον Εισαγγελέα Ανηλίκων του Συλλόγου γονιών Παιδιών ΑμεΑ για τον θάνατο παιδιού-είχε προηγηθεί σοβαρός τραυματισμός του μέσα στη δομή- η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022, έλεγχο στο ΚΚΠΠΚΜ για τις συνθήκες λειτουργίας του.

Στο πόρισμα, συνεχίζει η κ. Φωτίου, αναφέρεται και δεύτερο περιστατικό θανάτου από τραυματισμό, εκτός από το πρώτο καταγγελθέν, το οποίο συνέβη τον Δεκέμβριο του 21, αλλά η Διοίκηση δεν το γνωστοποίησε στις αρμόδιες αρχές, ούτε στο κλιμάκιο ελέγχου της ΕΑΔ, παρόλο που βρισκόταν στη Δομή.

Η Θεανώ Φωτίου αναφέρεται και στα υπόλοιπα ευρήματα του πορίσματος. “Δεν υφίσταται Οργανισμός Λειτουργίας, συνυπάρχουν ενήλικοι άνω των 25 ετών με ανηλίκους χωρίς πρόβλεψη χωρικού διαχωρισμού, μεγάλος αριθμός διαβιούντων στους θαλάμους, ελάχιστες περιπτώσεις αναδοχής και υιοθεσίας, δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι, ελάχιστοι είναι οι μόνιμοι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι, η φροντίδα παρέχεται κυρίως από επικουρικούς, στο σύνολο δε του προσωπικού, παρατηρείται επαγγελματική εξουθένωση, γιατί συχνά εργάζονται συνεχόμενα για 16 ώρες, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Για το παιδί που τραυματίστηκε το Νοέμβριο και κατέληξε, υπήρξε εκπρόθεσμη παραπομπή, από τη Διοίκηση, του υπεύθυνου υπαλλήλου ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου”.

Της ανανέωσαν τη θητεία παρά το γεγονός ότι ανέμεναν το πόρισμα

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ο έλεγχος της ΕΑΔ, και ενώ το Υπουργείο το γνώριζε, στις 18/11 υπογράφεται από την αρμόδια Υφυπουργό απόφαση ανανέωσης για άλλα τρία χρόνια της θητείας τής Προέδρου του ΚΚΠΠΚΜ κας Βασιλικής Νάκου και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ χωρίς να περιμένουν το πόρισμα. “Η κα Νάκου μάλιστα, σε ανάρτησή της στο facebook στις 22/11, ευχαριστεί από καρδιάς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της” σχολιάζει η πρώην υπουργός.

Πηγή: theopinion.gr