Πιστεύετε πως ο σύντροφός σας έχει κατάθλιψη; Να πως μπορείτε να βοηθήσετε!!!

Ο σύντροφός σας τελευταία είναι διαρκώς πεσμένος ; Δεν σηκώνεται από τον καναπέ ακόμη κι αν πρόκειται για δραστηριότητες που μέχρι πρότινος λάτρευε; Απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση για έξοδο ή διασκέδαση; Κλείνεται ολοένα και περισσότερο στον εαυτό του; Έχει περάσει απτό μυαλό σας ότι μπορεί να έχει κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη επηρεάζει τις σκέψεις, τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας. Χαρακτηριστικά της διαταραχής ,η έντονη στενοχώρια, η ελαττωμένη ενεργητικότητα , η κόπωση ,το συναίσθημα ανημποριάς. Το άτομο βιώνει αλλαγές σε όλο του το είναι. Ο ύπνος και οι διατροφικές του συνήθειες διαταράζονται εξολοκλήρου ενώ συχνά υποφέρει και από πονοκεφάλους και στομαχικές διαταραχές. Οι γνωστικές του λειτουργίες παρουσιάζουν έκπτωση, πλέον δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε αυτά που κάνει, η μνήμη του αρχίζει να τον «απατά» και ο ρυθμός του σκέψης να φθίνει. Το άτομο με κατάθλιψη νιώθει κενό και αποτυχημένο, δεν έχει διάθεση για κοινωνικές συναναστροφές, ούτε και για ερωτικές-σεξουαλικές περιπτύξεις…. Βλέπει το μέλλον αβέβαιο, μαύρο και μάταιο….

Πάρτε  την κατάσταση στα χέρια σας …. Βοήθησε  τον…

-Μιλήστε του ανοιχτά. Τα άτομα με κατάθλιψη στα πρώτα στάδια δεν έχουν επίγνωση τι τους συμβαίνει. Ενημέρωσέ τον για την κατάθλιψη. Πλούσιο ενημερωτικό υλικό θα βρείτε στο citizensagainstdepression.gr

-Ενθάρρυνέ τον να επισκεφτεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Εν ανάγκη κλείστε εσείς το ραντεβού και συνοδέψτε τον στις πρώτες συνεδρίες. Εξηγήστε του,  το ότι τα βλέπει όλα μαύρα είναι κομμάτι της κατάθλιψης. Κατά την πορεία  της θεραπείας τα δυσάρεστα συναισθήματα  θα εξαφανιστούν και μόλις θα ανακουφιστεί θα τη συνεχίσει  με ευχαρίστηση. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία στην ήπια και μέτρια κατάθλιψη είναι ίσης ή και ανώτερης αποτελεσματικότητας από τη φαρμακευτική αγωγή.

-Καθησυχάστε τον!! Δεν φταίει αυτός για ότι του συμβαίνει.  Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα.  Η κατάθλιψη είναι ακριβώς σαν τη γρίπη. Όταν σε βρει αδύναμο (ευάλωτο) σε χτυπά . Δεν κάνει διακρίσεις σε φύλο, ηλικία,  μόρφωση και  κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

-Μη διστάσετε να τον ρωτήσετε  αν έχει σκεφτεί σαν λύση την αυτοκτονία. Η Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία είναι το 1018, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

-Προσπαθήστε να τον κινητοποιήσετε  όσο περισσότερο μπορείτε. Παροτρύνετε  τον για δραστηριότητες ακόμη και μικρής διάρκειας. Ένα σύντομο τηλεφώνημα σε κάποιον που αγαπά είναι μια δραστηριότητα μικρής διάρκειας ικανή όμως να του φτιάξει το κέφι, έστω και προσωρινά.

-Βάλτε τον να ασχοληθεί με μερεμέτια και  επισκευές  στο σπίτι …. Δώστε του κίνητρο να ξαναενεργοποιηθεί!!! Προσπαθήστε να τον πείσετε να ξεκινήσετε τρέξιμο μαζί!! Η άθληση  είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της κατάθλιψης.

-Οργανώστε συνεστιάσεις και πάρτι με φίλους στο σπίτι. Αφού αρνείται να βγεί έξω φέρτε το έξω στο σπίτι του!!!

-Να είστε υποστηρικτικοί, σταθεροί και επίμονοι μαζί του. Έχει τόσο πολύ την ανάγκη να καταλάβει ότι είστε και θα είστε δίπλα του.

-Βοηθήστε τον να σπάσει τις υποχρεώσεις του σε πολύ μικρά βήματα, όπου κάθε βήμα και επιτυχία. Έχει την ανάγκη να νιώσει ότι ακόμη και τώρα μπορεί να τα καταφέρει!!

-Μην εκνευρίζεστε και μην του ζητάτε «να ‘ρθει στα συγκαλά του». Ούτε και ο ίδιος επιθυμεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Να θυμάστε  η κατάσταση που βρίσκεται είναι προσωρινή και με την κατάλληλη βοήθεια σύντομα θα επανέλθει.

-Και  το πιο σημαντικό!!! Μην αποφασίσετε να σηκώσετε το φορτίο μόνοι σας!!!είναι βαρύ και ασήκωτο!!!

 

Τσορμπατζούδη Αναστασία

Απόφοιτη Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών & ενηλίκων

Υπεύθυνη προγραμμάτων του Νόησις