Πληρέστατη ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Νοσοκομείο Ξάνθης, «αφωνία» στο ΠΓΝΑ

Με ένα αναλυτικότατο δελτίο τύπου η Διοίκηση του Νοσοκομείου της Ξάνθης ενημερώνει με στοιχεία και αριθμούς τους πολίτες της περιοχής για τους δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού, που προκαλούν τρόμο, αλλά ταυτόχρονα κρατούν σε εγρήγορση τον κόσμο για πιστή τήρηση των μέτρων, δίχως διάθεση χαλάρωσης.

Πέρα από τα «ξερά» νούμερα των καθημερινών κρουσμάτων, και τις «σκόρπιες» πληροφορίες που διακινούνται άλλοτε από τους υγειονομικούς, κι άλλοτε από διάφορους αναρμόδιους, με αποτέλεσμα να πρέπει να ελέγχεται η εγκυρότητά τους, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από την αρχή της πανδημίας, η ενημέρωση είναι μηδαμινή και όταν γίνεται, γίνεται με το «σταγονόμετρο». Η Διοίκηση ενημερώνει σπάνια και επιλεκτικά τους πολίτες της περιοχής, μέσα από συγκεκριμένα ΜΜΕ που «συμπαθεί» ο κ. Ρούφος, με αποτέλεσμα να επικρατεί σκοτάδι και πολλές φορές εφησυχασμός και μάλιστα για ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο είναι νοσοκομείο αναφοράς και εξυπηρετεί ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ.  Επιπλέον, στη φάση που βρισκόμαστε, θα ήταν πολύ σημαντικό, αν η Διοίκηση του ΠΓΝΑ έστελνε συχνότερα και ηχηρότερα μηνύματα υπέρ του εμβολιασμού, αντί να παρακολουθεί από το γραφείο της τις εξελίξεις, προβαίνοντας σε ανούσιες αναρτήσεις στο facebook.

Δείτε την ανακοίνωση του νοσοκομείου Ξάνθης, που βρήκαμε στο xanthinea.gr και κάντε τις συγκρίσεις:

Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία της Ξάνθης και να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού στην περιοχή, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου προχώρησε στη γνωστοποίηση στοιχείων γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ξάνθη.

Μεταξύ άλλων τονίζεται πως η Κλινική Covid του Νοσοκομείου το διάστημα 18 – 31 Οκτωβρίου 2021 παρουσίασε πληρότητα κατά 107%, κάτι που αποτυπώνει και την ραγδαία άνοδο κρουσμάτων που καταγράφει η Ξάνθη το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω Κλινική είχε κλείσει, και τα περιστατικά ασθενών που έχρηζαν νοσηλείας μεταφέρονταν σε Νοσοκομεία άλλων πόλεων (όπως Αλεξανδρούπολη και Καβάλα), ωστόσο λόγω πίεσης των εν λόγω δομών αλλά και αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή, τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία η Κλινική Covid-19 του ΓΝΞ.

«Σε μια περίοδο που η πανδημία του κορονοϊού έχει λάβει δραματικές διαστάσεις όντας στο 4ο κύμα και μετά από 20 σχεδόν μήνες συνεχούς αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της Covid-19, ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε πως θα συμπεριφερθούμε και πως θα ενεργήσουμε ως κοινωνία από δω και πέρα απέναντι στον θανατηφόρο ιό. Εμείς στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όλο αυτό το διάστημα με τεράστιες προσπάθειες και θυσίες όλου του προσωπικού, ιατρικού – νοσηλευτικού – διοικητικού – τεχνικού, προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε και να καλύψουμε υγειονομικά τους συμπολίτες μας αφού πρώτα ήρθαμε αντιμέτωποι με το άγνωστο, το φόβο και το θάνατο» αναφέρει η Έλενα Ροφαέλα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσίασε η Διοικήτρια, από την αρχή της πανδημίας στο ΓΝΞ καταγράφονται συνοπτικά τα εξής:

   • Νοσηλείες Covid: 1.200

   • Διεκπεραίωση Περιστατικών Covid Ύποπτα & θετικά: 5.500

   • Εμβολιασμοί σε πολίτες: 37.500

Ειδικότερα κατά τον μήνα Οκτώβρη 2021:

Διαβάστε ακόμη  Μία κίνηση καφετέριας στα Τρίκαλα που πρέπει να μιμηθούμε και στην Αλεξανδρούπολη

   • Εισερχόμενοι σε ΤΕΠ: 3.460

   • Χειρουργεία: 297

   • Ραντεβού Εξωτερικά Ιατρεία: 5.678

   • Διενέργεια PCR: 500 /  Διενέργεια Rapid Tests:1200

   • Εισερχόμενοι σε ΤΕΠ Covid: 452 (Μέσος Όρος Ηλικίας: 58 έτη)

   • Διακομηδές: 85 (Διασωληνωμένοι: 11)

   • Θάνατοι: 5

   • Πληρότητα Κλινικής Covid (18-31/10/21): 107%

«Οι καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε όλη αυτή τη περίοδο εξηγούνται με νούμερα αλλά δε περιγράφονται ως συναισθήματα που πρέπει να μεταδοθούν σαν μήνυμα στη κοινωνία» τονίζει η Διοικήτρια. «Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις παθογένειες δεκαετιών του συστήματος υγείας όπως η αδυναμία εξεύρεσης ιατρικού προσωπικού ειδικά στα νοσοκομεία των παραμεθόριων περιοχών και την παρατεταμένη και πολυσχιδής λειτουργία μας σε έντονους ρυθμούς, σε συνδυασμό με την επιθετική πλέον μορφή του ιού που επιδρά σε μια ανοικτή κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι λύσεις και τα εργαλεία που μας δίδονται είναι ελάχιστα» προσθέτει η ίδια.

Μάλιστα η κυρία Ροφαέλα επισημαίνει την ανάγκη για αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στην περιοχή τονίζοντας πως «με απλά και καθαρά λόγια πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε υπέρ του εμβολιασμού. Είναι το μοναδικό όπλο που μας δίνεται σήμερα από την επιστήμη κατά της πανδημίας Είναι αυτό στο οποίο προστρέχουν όλοι, όταν βρίσκονται στη δυσκολία της νόσησης ή κατά την διαδικασία διασωλήνωσης και αντιλαμβάνονται τη λάθος στάση ζωής. Είναι αυτό που μας σώζει από το θάνατο και τις βαριές παρενέργειες».

Η ίδια προσθέτει πως «σε μια περίοδο με ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων και με χαμηλό εμβολιαστικό ποσοστό στον Νομό Ξάνθης, είναι λάθος να αναζητάμε εύκολες λύσεις ή ευθύνες.  Κάθε μέρα που περνά το Νοσοκομείο Ξάνθης θα επιβαρύνεται απίστευτα από τις συνεχόμενες εισαγωγές, διασωληνώσεις, διακομιδές και θα αφήνει πίσω αναγκαστικά τη φροντίδα άλλων ασθενειών και ιατρικών πράξεων.  Αυτό δεν είναι πρόβλεψη. Είναι το γεγονός που θα έρθει τις επόμενες μέρες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με τη παρατηρούμενη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων, ακόμη και ένα παρόμοιο Νοσοκομείο να κατασκευάζαμε δίπλα μας με πληρότητα προσωπικού πάλι δε θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Η ηγεσία του Υπουργείου ψάχνει λύσεις. Μέσα σε αυτές, και η ανασυγκρότηση δυνάμεων και η ενίσχυση του νοσοκομείου μας με γενικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας, ώστε να ανοίξουν νέες κλίνες Covid για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, με παράλληλη την πλήρη λειτουργία όλων των κλινικών. Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας, έδωσαν τον αγώνα τους κατά την διάρκεια της πανδημίας, τώρα τους χρειαζόμαστε να βοηθήσουν στην πρώτη γραμμή που τους έχουμε απόλυτη ανάγκη. Τους ευχαριστούμε και αναμένουμε την πολύτιμη συνεργασία τους στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που διανύουμε. Όλοι οι υπόλοιποι, ας αφήσουμε την «επαναστατική γυμναστική» και την πολλή ανάλυση των γεγονότων κι ας αφιερώσουμε 15 λεπτά από τη ζωή μας, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας. Να Εμβολιαστούμε! Μόνο αυτό θα προστατεύσει εμάς και το σύστημα υγείας».