Πλοίο CASTORO 10: Μία περιβαλλοντική βόμβα στην Αλεξανδρούπολη

Μείζον θέμα έχει προκύψει στην Αλεξανδρούπολη με το σκάφος τύπου Pipe Burying Vessel, CASTORO 10, με σημαία ν. Μπαχάμες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαΐκής Ένωσης, όλα τα πλοία που εισέρχονται σε λιμένα της ΕΕ πρέπει να παραδίδουν τα απόβλητά τους σε εγκατάσταση του λιμένα υποδοχής πριν από τον απόπλου τους. Εξαιρούνται τα πλοία τα οποία διαθέτουν επαρκή χώρο, ώστε να μπορέσουν να κάνουν την ίδια διαδικασία στο επόμενο λιμάνι.

Στην περίπτωση του CASTORO 10 όμως, Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι το σκάφος όχι μόνο δεν παραδίδει τα απόβλητα του, αλλά τα απορρίπτει στην θάλασσα, και μάλιστα πλησίον της περιοχής Natura!

Διαβάστε ακόμη  Ασημένιο μετάλλιο η Κωνσταντίνα Μιχαηλίδη και χάλκινο η Αλεξάνδρα Μιχαηλίδη

Η συγκεκριμένη λαθροχειρία είναι από τις κύριες αιτίες μόλυνσης των θαλασσών παγκοσμίως και έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθειες για να σταματήσει. Ειδικά οι ελληνικές θάλασσες και κυρίως το Αιγαίο, είναι εξαιρετικά να σε ευάλωτες σε τέτοιες απαράδεκτες δράσεις που γίνονται φυσικά με μοναδικό γνώμονα την εξοικονόμηση χρημάτων από τους πλοιοκτήτες.

Η παρέμβαση των αρμοδίων αρχών θεωρείται επιβεβλημένη διότι τέτοιου είδους ενέργειες υποθηκεύουν το ίδιο το μάλλον των θαλασσών.

Πηγή: newsbreak.gr