Ποινές “φωτιά” για την καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας

Δεν είναι λίγες οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τις καύσεις υπολειμμάτων καλλιέργειας σε ολόκλήρη τη χώρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Στην Αλεξανδρούπολη συγκεκριμένα, τα προηγούμενα 24ωρα προκλήθηκε πυρκαγιά στην περιοχή του Στρατοπέδου Ζήση όταν πολίτης μετά τον καθαρισμό του οικοπέδου του έβαλε φωτιά μην υπολογίζοντας όμως την πορεία αλλά και τη δύναμη του ανέμου που έπνεε στην περιοχή.

Με αφορμή το περιστατικό οι πολίτες που θέλουν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

– Σε όλες τις περιπτώσεις, από τις οποίες από την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών προκαλείται πυρκαγιά, ενεργείται αυτεπάγγελτη προανάκριση και απαγγέλλονται κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια στις περιπτώσεις αυτές.

Διαβάστε ακόμη  Συνελήφθη ο διακινητής που “εισέβαλε” μετά από καταδίωξη, σε αυλή σπιτιού στο Νεοχώρι Ορεστιάδας

– Οι όποιες εργασίες εκτελούνται στην ύπαιθρο με χρήση φλόγας, θα πρέπει να πραγματοποιούνται ως και την 30η Απριλίου αφού από την 1η Μαΐου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, ενώ προϋπόθεση είναι πως  θα ληφθούν τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 1 & 2 της 9Α /2005 Πυρ/κής Διάταξης.

Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του ανωτέρω κανονισμού  διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα).