Ποιοι είναι οι 6 παρακολουθούμενοι από την ΕΥΠ που επιβεβαίωσε η ΑΔΑΕ – Τι είχε αποκαλύψει το Documento

Αυτά είναι τα 6 πρόσωπα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ του Μητσοτάκη – Αναλυτικά το προφίλ τους

Το περιεχόμενο του απόρρητου φακέλου που κράταγε ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της ΑΔΑΕ αποκάλυψε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση δυσπιστίας ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η έρευνα της ΑΔΑΕ έρχεται να επικυρώσει τις έως τώρα αποκαλύψεις του DOCUMENTO για τα πρόσωπα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Στη βάση των ευρυμάτων της ΑΔΑΕ, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης: «Υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στον λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης. Η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή. 

Ποιοι είναι οι έξι παρακολουθούμενοι από την ΕΥΠ που επιβεβαίωσε η ΑΔΑΕ

Κωνσταντίνος Φλώρος:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento η ΕΥΠ είχε θέσει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο υπό παρακολούθηση με τον κωδικό «στόχος 519c».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΥΠ, το πραγματικό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση Φλώρου δεν σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, αλλά με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και τα οικονομικά του στοιχεία.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, γίνεται ο στόχος 519c τουλάχιστον από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οσοι τον παρακολουθούσαν τον χαρακτήριζαν μάλλον προσεκτικό στις επικοινωνίες του. Δεν μιλάει συχνά στο τηλέφωνό του, διακόπτει τον συνομιλητή του όταν αγγίζει θέματα που μπορεί να τον εκθέσουν και φοβάται να επεκταθεί σε θέματα που προκαλεί η συζήτηση.

Όπως είχαν γράψει τα Παραπολιτικά αρχές Δεκεμβρίου, χωρίς να διαψευσθούν, ο κ. Φλώρος παρέμενε αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρά τις αποκαλύψεις του Documento για την παρακολούθηση του από την ΕΥΠ, γιατί δεν είχε πεισθεί ότι πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Στο επίμαχο μάλιστα δημοσίευμα, το οποίο επικαλούταν διασταυρωμένες πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο Κωνσταντίνος Φλώρος εμφανιζόταν να υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι αν είχε οποιαδήποτε ένδειξη περί παρακολούθησής του, θα είχε ήδη (από τότε) παραιτηθεί από την αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κωστής Χατζηδάκης:

Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ έχει τον κωδικό 5046c. Οπως προκύπτει από τα δελτία παρακολούθησης, το «έγκληµα» του κ. Χατζηδάκη είναι ότι έχει πιο στενές σχέσεις µε κάποιους επιχειρηµατίες απ’ ό,τι θα επιθυµούσε ενδεχοµένως ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αυτός είναι ο λόγος παρακολούθησής του. Οι σχέσεις του αυτές σηµειώνονται ως επιβαρυντικές στα δελτία παρακολούθησης µε τον ίδιο τρόπο που σηµειώνονται ως επιβαρυντικές οι σχέσεις των εγκληµατιών µε όπλα ή ναρκωτικά.

Διαβάστε ακόμη  Μαθητές δημοτικών σχολείων έφεραν την Άνοιξη στην Αλεξανδρούπολη

Από τα στοιχεία που επιδείχθηκαν στο Documento φαίνεται ότι ο υπουργός Ενέργειας και µετέπειτα Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ήταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ τουλάχιστο ένα χρόνο. Ετσι φαίνεται από το ενηµερωτικό δελτίο που συντάσσεται για την παρακολούθησή του και προωθείται προς τους… προϊσταµένους της παρακολούθησης. Η παρακολούθηση γίνεται στο επίσηµο κινητό του µε αριθµό 6979800*** και ο κωδικός παρακολούθησης στην ΕΥΠ για τον υπουργό είναι 5046c. Καταγράφονται συνοµιλίες του µε δηµοσιογράφους (ενδεικτικά αναφέρουµε τον Θανάση Κουκάκη και τον Τάκη Χατζή), µε άλλους υπουργούς και στελέχη της Ν∆, µε επιχειρηµατίες, αλλά και συνοµιλίες προσωπικής φύσης.

Χαράλαμπος Λαλούσης:

Ο αντιστράτηγος και πρώην μετά τις πρόσφατες κρίσεις αρχηγός ΓΕΣ. Κρίσιμη και νευραλγική θέση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με τακτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με ομολόγους του από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου 2022 βρισκόταν σε επίσηµη επίσκεψη στο Ισραήλ κατόπιν πρόσκλησης του οµολόγου του υποστράτηγου Ταµίρ Γιαντάι.

Θεόδωρος Λάγιος:

Πρώην διευθυντής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αµυντικών Εξοπλισµών και Επενδύσεων (Γ∆ΑΕΕ), ο οποίος τον Απρίλιο του 2021 υπέβαλε αιφνιδίως παραίτηση προκαλώντας πολλά ερωτήµατα που έµειναν αναπάντητα. Όπως σηµείωνε στην επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, ο Θοδ. Λάγιος αποδέχτηκε να αναλάβει το εξής πόστο: «Σύνδεσµος ΥΠΕΘΑ µε τη Μόνιµη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ (ΜΑ/ΕΕ) επί θεµάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων και προγραµµάτων µόνιµης διαρθρωµένης συνεργασίας της ΕΕ (PESCO)».

Τέτοια θέση δεν υπήρχε, αλλά συστάθηκε επτά μήνες μετά µέσω τροπολογίας (1111/87 22.10.2021) του ΥΠΕΘΑ. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο κ. Λάγιος είχε προκαλέσει ενόχληση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Μαξίμου καθώς επέμενε στην αυστηρή τήρηση των διαδικασιών, στάση που θεωρήθηκε ήταν προκαλούσε καθυστερήσεις και επιθυμούσαν ευέλικτη και ταχύτερη διεκπεραίωση της υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραµµάτων.

Αριστείδης Αλεξόπουλος:

Ο αντιναύαρχος ε.α. και γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών υπήρξε στόχος της ΕΥΠ εξαιτίας της ιδιότητάς του και του ιδιαίτερου κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αλέξανδρος Διακόπουλος:

Πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με όσα είχε πει στο Open τον Αύγουστο του 2020 για το «Oruç Reis» («ναι, έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε…») βρέθηκε στο στόχαστρο του Μαξίμου, ο οποίος φαίνεται να ένιωθε ξένο σώμα εκεί. Απ’ ό,τι φαίνεται η δήλωση που «κονιορτοποίησε» τα ψεύδη τού τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα επέφερε εκτός από την παραίτησή του και την παρακολούθησή του μέσω του Predator και της ΕΥΠ.

ευπ
ΕΥΠ

Πηγή: koutipandoras.gr