Ποιοι κάνουν …σημαία την ένταση

Άρθρο του Αντώνη Τελόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών

Ενα ασυνήθιστο περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας στην κοίτη του ποταμού Εβρου στο ύψος του χωριού Πραγγί στο Διδυμότειχο δημιούργησε μια εικόνα πανικού στα ελληνικά ΜΜΕ, πολλά από τα οποία έσπευσαν να προεξοφλήσουν ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σε τοπικό ενημερωτικό σάιτ (evrosnews.gr) δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία που απεικονίζει μια τουρκική σημαία περασμένη σε ένα σκοινί να βρίσκεται υψωμένη σε μια ελληνική νησίδα στη μέση του ποταμού.

Η είδηση αναδημοσιεύτηκε αστραπιαία σε όλα τα ελληνικά ενημερωτικά σάιτ, τα οποία έκαναν λόγο για θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων!

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ήσσονος σημασίας περιστατικό που έλαβε διαστάσεις λόγω της επικαιρότητας και της κλιμάκωσης της έντασης που επιδιώκει αυτές τις μέρες η Τουρκία (στην οποία κλιμάκωση πρόθυμα… συντρέχουν, ενίοτε, και παράγοντες της από δω πλευράς του Αιγαίου).

Οπως τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού και γνώστης της περιοχής, Αθανάσιος Γαλάνης, το ζήτημα δεν είναι σοβαρό διότι πέραν του γεγονότος ότι λύθηκε άμεσα και σε τοπικό επίπεδο, δεν υπήρξε παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας από τους Τούρκους. Μόλις το περιστατικό έγινε αντιληπτό, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, επικοινώνησε με την τουρκική και η σημαία αφαιρέθηκε έπειτα από λίγα λεπτά.

Σχετικά με το ζήτημα της νησίδας και το κατά πόσο βρισκόταν εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως εξήγησε ο κ. Γαλάνης στην «Εφ.Συν.», σύμφωνα με την οριοθέτηση των συνόρων από τη Διεθνή Επιτροπή του 1926, τα ελληνοτουρκικά σύνορα βρίσκονται στη μέση κοίτη του ποταμού Εβρου. Ενθεν κακείθεν του ποταμού υπάρχουν νησίδες που ανήκουν είτε στην ελληνική είτε στην τουρκική πλευρά, μαρκαρισμένες με γράμματα του λατινικού αλφαβήτου.

Διαβάστε ακόμη  Πανελλήνιο μετάλλιο για Φάνη και Άννα Μήτκα του Εθνικού στο πινγκ πονγκ

Σήμερα, εξαιτίας των παρεμβάσεων και των δύο πλευρών, είτε αυτές ήταν δενδροφυτεύσεις για προκάλυψη είτε αντιπλημμυρικά έργα στα αναχώματα, μικρές εκτάσεις γης έχουν προσκολληθεί στη μια και την άλλη πλευρά. Μικρές νησίδες δηλαδή που ανήκουν στην Ελλάδα έχουν προσκολληθεί στην Τουρκία και αντίστροφα.

Ενα τέτοιο κομμάτι γης, σύμφωνα με τον κ. Γαλάνη, είναι και αυτό στο οποίο υψώθηκε η τουρκική σημαία. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές και όταν συμβούν ανάλογα περιστατικά λύνονται σε τοπικό επίπεδο από τους αρμόδιους αξιωματικούς του στρατού που βρίσκονται στις στρατιωτικές μονάδες πλησίον του ποταμού.

Η «Εφ.Συν.», μετά το γεγονός, βρέθηκε στο Πραγγί του Εβρου και συνομίλησε με κατοίκους του χωριού αλλά και με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πραγγίου, Αξιώτη Γκιδίκα. Οι κάτοικοι δήλωσαν άγνοια για το γεγονός καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, το πληροφορήθηκαν από την τηλεόραση.

Το χωριό, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ποταμό, δεν αριθμεί παραπάνω από διακόσιους κατοίκους και, όπως δήλωσε ο κ. Γκιδίκας, παρότι δεν έχουν αντιληφθεί ανάλογο περιστατικό στο παρελθόν, δεν είναι η πρώτη φορά που το χωριό απασχολεί τα φώτα της δημοσιότητας καθώς το σημείο είναι γνωστό πέρασμα για πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, ενώ πέρσι την άνοιξη είχε διαπραχθεί μια στυγερή δολοφονία δύο γυναικών ασιατικής καταγωγής.

Η συμβίωση με τους γείτονες είναι καθημερινό βίωμα για τους κατοίκους της περιοχής και τέτοιου είδους περιστατικά δεν τους φοβίζουν.