Και ξαφνικά, μετά από περίπου δύο μήνες κατά τους οποίους η κυβέρνηση άναψε φωτιές στον Έβρο, για το θέμα της επέκτασης του ΚΥΤ στο Φυλάκιο, η δομή θα παραμείνει ως έχει.

Αυτό δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες, αρκέστηκε να πει:
«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί και να μην αναβαθμιστεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ στον Έβρο, κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και φυσικά με τα συναρμόδια υπουργεία».

Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση και τα ίδια υπουργεία, που την περασμένη Παρασκευή προκάλεσαν σάλο, με την ανάρτηση απόφασης στη Διαύγεια, σύμφωνα με την οποία, το Υπουργείο Μετανάστευσης δέσμευε ποσό 28.000 ευρώ, προκειμένου να μισθώσει οικόπεδα 33,5 στρεμμάτων για να επεκτείνει το ΚΥΤ.

Ακολούθησε η απόφαση των φορέων της περιοχής να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5/3 στην Ορεστιάδα, η οποία, όπως φαίνεται, δεν θα πραγματοποιηθεί, αν και ο Δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, στο πρώτο άκουσμα της δήλωσης Πελώνη, φάνηκε συγκρατημένος, λέγοντας πως πρόκειται μεν για θετική εξέλιξη, αλλά θα ζητηθούν διευκρινίσεις. Άλλωστε, όπως λέει ο λαός, «όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».

Παρά την αρχική αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και την επιχειρηματολογία Μηταράκη, ο οποίος μέχρι πριν λίγες ημέρες υπεραμύνονταν της επέκτασης, τελικώς, το πολιτικό κόστος κρίθηκε ως αβάσταχτο, στην παρούσα συγκυρία, και σε συνδυασμό με τα σενάρια για πρόωρες κάλπες ακόμη και τον Ιούνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να ρισκάρει να χάσει ένα από τα «προπύργια» της δεξιάς, όπως είναι ο Έβρος. Υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη, αυτό όμως θα το δείξουν οι κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν.

Διαβάστε ακόμη  Δαστερίδης για ΧΑΔΑ λατομείων: «Δεν είδε ο οδηγός ότι μαζί με τα κλαδιά υπήρχε κι ένας καναπές»

Όπως ήταν αναμενόμενο, στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, ήδη η είδηση μεταδίδεται με τίτλους όπως «με απόφαση του Πρωθυπουργού ακυρώνεται η επέκταση του ΚΥΤ στον Έβρο». Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε αυτό το θέμα, προβάλλεται ως «Μωυσής», που ήρθε να λύσει άλλο ένα πρόβλημα, αδειάζοντας τον υπουργό του, που πρόσφατα είχε δηλώσει πως ο σχεδιασμός για το ΚΥΤ έχει την έγκριση και του Πρωθυπουργού. Επιπλέον, στο θέμα είχε παρέμβει και η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, στις 19/2, είχε συναντηθεί με τον κ. Μηταράκη, μεταφέροντας τους προβληματισμούς της διακομματικής σχετικά με το ΚΥΤ Φυλακίου, «τους οποίους συμμερίζεται, και γι’ αυτό θα επανεξετάσει το ζήτημα και σύντομα θα ανακοινώσει τις τελικές ρυθμίσεις». Κάπως έτσι μπαίνει στο «κάδρο» των ευνοημένων από όλη αυτή την περιπέτεια και η ίδια. Επιπλέον, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και σε κάποιος που θα ευνοηθούν σε δεύτερο χρόνο. Ο λόγος για ορισμένους αυτόκλητους «σωτήρες», οι οποίοι προφανώς ράβουν κοστούμι για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές…