Ποιος απειλεί τα ιστορικά τείχη της Κωνσταντινούπολης;

Τα πελώρια ιστορικά τείχη της Κωνσταντινούπολης βρίσκονται υπό απειλή και οι επιστήμονες της γειτονικές χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τα γνωστά ως «θεοφύλακτα» τείχη έχουν υποκύψει στη φθορά του χρόνου και στην άναρχη βλάστηση, καθώς έπαψαν να συντηρούνται από τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με Τούρκο καθηγητή Γεωπονίας στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης οι δυνατές ρίζες ορισμένων φυτών και δέντρων διαβρώνουν τις πέτρες της οχύρωσης που χρονολογείται από την εποχή του Βυζαντίου και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και την κατάρρευσή τους.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο DHA, ο καθηγητής Χουσείν Ντιρίκ, εξηγεί πως τα μνημεία επηρεάζονται σημαντικά από τη βλάστηση της περιοχής. Οπως λέει, συκιές, ιτιές, ακακίες και τσουκνίδες είναι μερικά μόνο από τα φυτά και τα δέντρα που διαβρώνουν επικίνδυνα τα τείχη της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ντιρίκ που ειδικεύεται στην καταστροφή που προκαλεί η χλωρίδα σε ιστορικά μνημεία προειδοποιεί πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οι συνέπειες μπορεί να είναι ανυπολόγιστες. «Τα φυτά αυτά διαθέτουν μικρούς σπόρους που εξαπλώνονται πολύ γρήγορα. Μπορεί να είναι όμορφα, αλλά αν καταφέρουν να αναπτυχθούν σε ιστορικά κτίρια, μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Σε μικρό χρονικό διάστημα προκαλούν σημαντική ζημιά σε τέτοιες κατασκευές, σπάζοντας και δημιουργώντας ρωγμές σε πέτρες και σκυρόδεμα με τις ρίζες τους» αναφέρει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ντιρίκ προτείνει τη συστηματική αποψίλωση των χώρων αυτών από τα φυτά. Οπως λέει, η ετήσια αποψίλωση στα τείχη είναι αρκετή για να διασφαλίσει πως δεν θα διαβρωθεί το μνημείο. Ο καθηγητής σχολιάζει πως μπορεί να είναι αδύνατο να προστατευθούν τα μνημεία από την κλιματική αλλαγή, όμως ο κίνδυνος των «διεισδυτικών φυτών» μπορεί να αντιμετωπισθεί.