Πολιτευτές vs επιτελικό κράτος σημειώσατε 1

Ο κ. Μητσοτάκης θα «είναι ένας σύγχρονος πρωθυπουργός, manager, προσανατολισμένος στη δουλειά για να προχωρήσει η χώρα μπροστά»,είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζιδάκης.

Η αλήθεια είναι πως ουκ ολίγες φορές στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν την ανάγκη η δημόσια διοίκηση να στελεχωθεί από «ανθρώπους της αγοράς», οι οποίοι με την εμπειρία του ιδιωτικού τομέα θα καταφέρουν να αναδιοργανώσουν και να επιφέρουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον δυσκίνητο δημόσιο.

Η ανακολουθία όμως πολιτικών εξαγγελιών και πράξεων αποτελεί τελικά «εθνικό σπόρ» και αφού στελεχώθηκαν όλες οι περιζήτητες ΔΕΚΟ και οι κρατικοί οργανισμοί από πλειάδα πρώην βουλευτών ή αποτυχόντων πολιτευτών , σειρά είχε και η τοποθέτηση διοικητών στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Και ενώ ίσως κάποιοι να περίμεναν το προεκλογικό αφήγημα του Πρωθυπουργού για αξιοκρατία, αριστεία και διαφάνεια να βρει εκφραστές του , τους ανθρώπους που θα αναλάβουν την επόμενη τετραετία τις τύχες της ραχοκοκαλιάς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) της χώρας μας, οι τραγελαφικές περιπτώσεις διορισμού 80χρονου πρώην γυμνασιάρχη στο νοσοκομείο της Καρδίτσας αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των διοικητών που αποτελείται από αποτυχημένους πολιτευτές και κομματικά στελέχη καταστρέφουν στη συνείδηση του κάθε νοήμονα πολίτη το αφήγημα αυτό.

Και εκεί λοιπόν που περιμέναμε τους μάνατζερ της υγείας την θέση τους πήραν Γυμνασιάρχες , φιλόλογοι , δικηγόροι και φροντιστές όλοι με έναν κοινό παρονομαστή την αφοσίωση τους στο κόμμα. Προτίμησε δηλαδή από ο,τι φαίνεται η κυβέρνηση να τηρήσει τις ισορροπίες εντός του κόμματος, κάνοντας το «χατήρι» σε όλες τις επίσημες ή ανεπίσημες τάσεις που έχουν διαμορφωθεί (σαμαρικοί-καραμανλικοί-προεδρικοί) τηρώντας ποσόστωση μεταξύ των τάσεων και στους διορισμούς διοικητών νοσοκομείων , χάνοντας έτσι το ηθικό πλεονέκτημα που δικαίως θα κερδίζει εάν τηρούσε την προεκλογική της δέσμευση. Τρανό παράδειγμα και οι επιλογές των διοικητών των νοσοκομείων του Έβρου και της Ροδόπης. Στην Αλεξανδρούπολη διοικητής θα αναλάβει ενας πρώην υποψήφιος Βουλευτής , φέρελπις υποψήφιος δήμαρχος, καθηγητής μαθηματικών, χωρίς καμία ειδίκευση στον τομέα της υγείας.

Ο άλλος δικηγόρος , υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Χρήστο Μέτιο επίσης χωρίς καμμία σχέση με τον χώρο της υγείας. Ενώ στο νοσοκομείο Κομοτηνής αναλαμβάνει μια Φιλόλογος στέλεχος της ΝΔ.

Διαβάστε ακόμη  Στο πρώτο Sprint Aquathlon στο Ηράκλειο της Κρήτης δυο Εβρίτες αθλητές

Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος κακεντρεχής να υποθέσει ότι στην πρώτη και την τριτη περίπτωση επιβραβεύτηκε η κομματική προσήλωση , ενώ στην περίπτωση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου επιβραβεύτηκε η επιλογή του νεοδιοριζόμενου διοικητή να συστρατευτεί με την κομματική επιταγή κόντρα στην αντάρτικη υποψηφιότητα του χώρου της κεντροδεξιάς στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση προτάχθηκαν προσόντα και ικανότητες που ουδεμία σχέση έχουν με τα απαιτούμενα προσόντα πλήρωσης μιας θέσης κρατικού οργανισμού δηλαδή συνάφεια με το αντικείμενο και πρότερη επιτυχημένη καριέρα στο συγκεκριμένο χώρο , επιλογή που δείχνει την πρόθεση η χώρα να μην προχωρήσει μπροστά σε νέες λογικές και νοοτροπίες και να μείνει προσκολλημένη σε αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση και την υποβάθμιση.

Ειδικά με την συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία που διατείνεται ότι ακρογωνιαίοι λίθοι της πολιτικής της ιδεολογίας είναι ο αντίκρατισμός και η ιδιωτική πρωτοβουλία θα περίμενε κανείς ίσως λιγότερο κράτος όπως συχνά λέγεται και όχι ένα κράτος γεμάτο κομματικά στελέχη σε κρατικές θέσεις .Παρα ταύτα το πρόβλημα δεν είναι ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν μια ιδεολογική ή έστω κομματική ταυτότητα , το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν καμμία συνάφεια με την διοίκηση νοσοκομειακών μονάδων και μπορεί ίσως στον τομέα τους να είναι επιτυχημένοι αλλά αυτό δεν προμηνύει απαραίτητα και επιτυχία στη νέα τους θέση , μια επιτυχία που προσδοκά από αυτούς η κοινωνία. Ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καθώς το επόμενο διάστημα αφενός η νέα διοίκηση του νοσοκομείου του Διδυμότειχου θα πρέπει να διαχειριστεί ξανά την αυτονόμηση του και αφετέρου η διοίκηση του Σισμανόγλειου στην Κομοτηνή θα πρέπει να διαχειριστεί την μεγάλη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου για την κατασκευή του καινούργιου νοσοκομείου με αυστηρότατες αποσβεστικές προσθεσμίες ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Θα περιμέναμε λοιπόν στην επιλογή διοικητών να δούμε περισσότερους μάνατζερ και λιγότερους πολιτευτές , ειδικά στην περιοχή μας και με τις προκλήσεις που ανέλυσα παραπάνω, εξάλλου αφού υπάρχει η ανάγκη ένας πρωθυπουργός να λειτουργεί ως μάνατζερ γιατί το κράτος να πρέπει να λειτουργεί με διαφορετικά κριτήρια ;

Αντώνης Τελόπουλος