Πολλά τα ερωτήματα για τον τραγικό θάνατο 35χρονου στον ρομποτικό κάδο της Αλεξανδρούπολης 

Πληθαίνουν, όσο περνούν οι ώρες τα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες και τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, όταν ένας 35χρονος άνδρας διαμελίστηκε και πολτοποιήθηκε από ρομποτικό κάδο, στον οποίο είχε σκύψει για να βρει μια σακούλα με φάρμακα που είχε ρίξει μέσα κατά λάθος.
Το περιστατικό που σόκαρε όσους είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο πολυσύχναστο σημείο, είχε ως αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας του ρομποτικού κάδου, μέχρι να ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία, ενώ ήδη ακούγονται φωνές που ζητούν την οριστική απομάκρυνσή του. Η Αστυνομία ξεκίνησε ήδη να λαμβάνει τις πρώτες καταθέσεις, ενώ ο εισαγγελέας έχει ζητήσει τη συμβολή εμπειρογνώμονα. Εντωμεταξύ, ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης που εξέτασε τη σωρό του 35χρονου, ανέφερε πως ο θάνατός του ήταν ακαριαίος και πως το κορμί του νεκρού, είχε πολτοποιηθεί από τη μέση και κάτω, ενώ το υπόλοιπο ήταν σχεδόν άθικτο.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του κάδου, που τοποθετήθηκε το 2010, και πέρα από κάποιες βλάβες, δεν είχε σημειωθεί κάποιο άλλο σοβαρό περιστατικό, μέχρι σήμερα, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηλίας Δαστερίδης επιχείρησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνης για λογαριασμό του Δήμου, δηλώνοντας στην ΕΡΤ πως ο θάνατος του 35χρονου οφείλεται «σε λάθος εκτίμηση και λάθος ενέργεια του θύματος… Μπήκε σχεδόν ολόκληρος μέσα στον κάδο και το μηχάνημα τον αναγνώρισε ως όγκο απορριμμάτων».

Υπογράμμισε πως όλα τα συστήματα ασφαλείας του κάδου λειτουργούσαν κανονικά κι ότι πριν περίπου ένα μήνα είχε υποβληθεί σε τεχνικό έλεγχο. Μάλιστα, τόνισε πως «ο ρομποτικός κάδος δίνει ηχητικές οδηγίες απομάκρυνσης πριν κλείσει η πόρτα του», ενώ το ουσιώδες ερώτημα, στην προκειμένη περίπτωση, είναι για ποιο λόγο οι αισθητήρες του κάδου δεν εντόπισαν το σώμα του 35χρονου, την στιγμή της προσπάθειας εισόδου του στον κάδο, ώστε να αποτραπεί το βίαιο κλείσιμο της θύρας του, το οποίο του στοίχισε τη ζωή.

Εξάλλου, όπως φαίνεται σε βίντεο που υπάρχει στην ιστοσελίδα της εταιρείας που κατασκευάζει τους εν λόγω κάδους (που αποτελούν δική της εφεύρεση μάλιστα, η οποία έχει κατοχυρωθεί παγκοσμίως με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υπ’ αριθμού 1005724) το κλείσιμο της θύρας σταματά αστραπιαία όταν συναντά στο «διάβα» της ένα… πλαστικό μπουκάλι! Πώς γίνεται, όπως ανέφερε ο κ. Δαστερίδης, ο άνδρας να μπήκε σχεδόν ολόκληρος μέσα στον κάδο και να μην τον ‘έπιασαν’ οι αισθητήρες, ώστε να σταματήσουν το κλείσιμο της πόρτας; 
Εύλογα, λοιπόν, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα:
– Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λειτούργησαν οι ηχητικές οδηγίες; Μαρτυρίες, πάντως, αναφέρουν πως το προηγούμενο βράδυ, οι ηχητικές οδηγίες λειτουργούσαν κανονικά.

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

-Η πόρτα του κάδου, όπως προβλέπεται, σταματά τη διαδικασία συμπίεσης όταν αντιληφθεί ότι υπάρχει κίνηση στα όριά της. Γιατί δεν αντιλήφθηκε την παρουσία του άνδρα;

– Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, πέρα από τους αισθητήρες, υπάρχει επιπλέον ενδεικτικός φωτισμός του χώρου μπροστά από τη θυρίδα ρίψης των απορριμμάτων. Ισχύει αυτό για την περίπτωση του κάδου της Αλεξανδρούπολης;

– Λειτούργησαν οι συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας και αν όχι γιατί;

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, άτομα με εμπειρία σε τέτοιου είδους περιστατικά, εκτιμούν πως από τύχη δεν είχε συμβεί κάποιο μοιραίο περιστατικό νωρίτερα.

Σε αυτό το κλίμα οι δηλώσεις του Παγώνη Παγωνίδη στον ραδιοφωνικό σταθμό Maximum FM, ο οποίος είχε διατελέσει τεχνικός ασφαλείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ήταν παρών, όταν σημειώθηκε στο τραγικό περιστατικό. Όπως είπε, δεν υπάρχει σε εμφανές σημείο κάποια ένδειξη επικινδυνότητας για τον κάδο, ή ακόμη κι ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέπει τον κόσμο από το να πλησιάζει πολύ κοντά του. Χαρακτήρισε το μηχάνημα ως μία «γκιλοτίνα» στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης και εκτίμησε πως θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα, προτού θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, ενόψει μάλιστα της θερινής περιόδου και των ξένων επισκεπτών που ίσως δεν γνωρίζουν για τη λειτουργία και επικινδυνότητά του.

Οι δυνατότητες του κάδου

H εταιρεία έλαβε τον Φεβρουάριο του 2021 πιστοποιητικό ISO 9001 καθώς και 14001 για την ποιότητα των υπηρεσιών της και την περιβαλλοντική διαχείριση των συστημάτων της.

Οι δυνατότητες του Ρομποτικού Κάδου Διαχείρισης Απορριμμάτων της εταιρείας, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα της, είναι οι ακόλουθες:

• Αυτόματη συμπίεση των απορριμμάτων τουλάχιστον κατά 80% της αρχικής τους μάζας, με αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγαλύτερου όγκου απορριμμάτων έναντι των κοινών μηχανικών κάδων απορριμμάτων.

• Αυτόματο άνοιγμα της θύρας ρίψης των απορριμμάτων μέσω ανιχνευτών προσέγγισης (αισθητήρες), έτσι ώστε ο πολίτης να μην έρχεται σε επαφή με τον κάδο για το άνοιγμα της θύρας (υπάρχει επιπλέον ενδεικτικός φωτισμός του χώρου μπροστά από τη θυρίδα ρίψης των απορριμμάτων).

• Αυτόματη κένωση του ρομποτικού κάδου και αποκομιδή των απορριμμάτων μέσω εξωτερικού ηλεκτρονικού πίνακα με τα ήδη υπάρχοντα οχήματα αποκομιδής των Δήμων, με τρόπο γρήγορο και αθόρυβο.