Πολύ δύσκολους μήνες φέρνει για τη δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης η απόφαση του ΣτΕ

Προβληματισμό στην κυβέρνηση και αναστάτωση σε 225 δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, στους οποίους εξελέγησαν διοικήσεις στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2019, προκαλεί η απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης των δύο βασικών Επιτροπών των δήμων, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου είχαν επιφέρει δύο βασικές αλλαγές: αφενός μετέβαλαν τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, αφετέρου προέβησαν σε μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία.

Με τον τρόπο αυτό, όπως γράφει το makthes.gr, η κυβέρνηση παρέκαμψε το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε εξ αιτίας της απλής αναλογικής στους δημάρχους οι οποίοι είχαν εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή και οι οποίοι δεν διέθεταν πλειοψηφία ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε στις δύο κρίσιμες Επιτροπές του δήμου.

Οι αντισυνταγματικές διατάξεις

Ωστόσο, αυτές οι διορθωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις κρίθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι παραβιάζουν συνταγματικές διατάξεις.  

Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ γεννά κάποια ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η κυβέρνηση. Το πρώτο είναι εάν τίθεται ζήτημα ακυρότητας των αποφάσεων που έχουν λάβει οι δύο Επιτροπές των 225 δήμων λόγω μη σύννομης σύνθεσης αυτών των δύο οργάνων. Το δεύτερο ερώτημα αφορά το χρόνο και το περιεχόμενο των νομοθετικών παρεμβάσεων τις οποίες πρέπει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να εναρμονιστεί με την απόφαση του ΣτΕ.

Σε μια πρώτη αντίδρασή του το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επί του παρόντος ισχύει η υφιστάμενη νομοθεσία, καθώς δεν του έχει νομίμως επιδοθεί ακόμη η σχετική απόφαση. Διαβεβαιώνει πάντως ότι θα μελετήσει τη συγκεκριμένη απόφαση «προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης της αποτελεσματικής διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης».

Ζαμπούκης και Δήμος για Όλους: Πέσανε…κουβά

Ένθερμος υποστηρικτής αντισυνταγματικών διατάξεων και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης (και νομικός!) Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος έχει υπερασπιστεί πολλάκις τα επικίνδυνα, όπως αποδείχθηκε, πολιτικά παιχνίδια του κ. Θεοδωρικάκου, τα οποία τινάζουν στον αέρα τη λειτουργία των Δήμων, στο παρά πέντε των εκλογών. Ο Υπουργός ακυρώνοντας τη φιλοσοφία του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που αν έμενε ως είχε, θα είχε αναγκαστικά οδηγήσει σε συνεργασίες-συμφωνίες, και όχι σε ακυβερνησία, όπως ισχυρίζονταν, κατάφερε τελικά να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε ακόμη  Economist: Κόλαφος κατά κυβέρνησης για υποκλοπές και ελευθερία του Tύπου – Η έκθεση που «θάφτηκε»

Οι υπερεξουσίες που έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος είχε ως αποτέλεσμα να περνάνε πολλές φορές πολύ σημαντικά θέματα από τις Οικονομικές Επιτροπές, χωρίς να χρειάζεται να περνούν από τα δημοτικά συμβούλια (με τις απευθείας αναθέσεις να φτάνουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και στο Δήμο μας)

Αυτές τις παράνομες υπερεξουσίες, που καταργούσαν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και άφηναν τις επιτροπές με τις ευλογίες της ΝΔ να κάνουν ό,τι θέλουν, ακυρώνοντας στην πράξη εκλεγμένα από το λαό δημοτικά συμβούλια, υπερασπίζονταν σε κάθε ευκαιρία ο κ. Ζαμπούκης, τον οποίο, κάποιοι επικίνδυνοι άνθρωποι θέλουν να επιβάλλουν ως τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες εκλογές!

Παράδειγμα παλαιότερη ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην παράταξη Λαμπάκη, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

«…Όμως αν ο κ. Λαμπάκης δεν μπορούσε να προβλέψει την ήττα του, εμείς δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την θέση στην οποία βρεθήκαμε εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας, που με πρωτότυπο τρόπο μας υποχρέωνε να διοικήσουμε τον Δήμο μας, ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έγινε δηλαδή στους περισσότερους Δήμους ανά την Ελλάδα. Από τις πρώτες συνεδριάσεις άλλωστε του Δημοτικού μας Συμβουλίου διαπιστώθηκε η κακή πρόθεση της Αντιπολίτευσης να συνεργαστεί, αφού ακόμη αμφισβητούσε την … «ικανότητα εκλογής» μας! Οι ελπίδες μας ότι όλα θα ξεπεραστούν εφόσον όλοι ξεκινούσαμε από την ίδια βάση αγάπης για την πόλη και τους οικισμούς της, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Αντιθέτως, αποδεικνύεται καθημερινά ακόμη και σήμερα, ότι η αγάπη ορισμένων για την Δημαρχιακή καρέκλα, είναι απείρως μεγαλύτερη από την αγάπη τους για τον Δήμο και την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά. Έτσι λοιπόν επιδόθηκαν αμέσως σε έναν διαρκή αγώνα, να απορρίπτουν κάθε πρόταση που έφερνε η Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία τους, με έναν στόχο. ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ, ή έστω να περιοριστεί η πιθανότητα επιτυχίας κάθε αναπτυξιακής προοπτικής που έφερνε η Δημοτική Αρχή.

Διαπιστώνοντας η Κυβέρνηση ανάλογα προβλήματα και στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας, νομοθέτησε την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων των Οικονομικών Επιτροπών, δίνοντας δυνατότητες που επιχειρούσαν να ξεπεράσουν κάποια από τα προβλήματα που δημιούργησε η εκλογική νομοθεσία. Βεβαίως και αξιοποιήσαμε αυτές τις δυνατότητες, αφού δεν είχαμε άλλο τρόπο για την παραγωγή Δημοτικού Έργου, παρά το γεγονός ότι η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ και η ΣΥΝΘΕΣΗ παραμένουν βασικές αρχές και φιλοσοφία της παράταξής μας, για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου».

Εμείς, τι άλλο να πούμε…σηκώνουμε τα χέρια ψηλά….