Πολύτιμες δωρεές στη βιβλιοθήκη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας ΔΠΘ

Δύο σημαντικές δωρεές έγιναν πρόσφατα στην Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Πιτσάκης» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Η πρώτη αφορά στο σύνολο της βιβλιοθήκης του ομότιμου καθηγητή και πρ. πρύτανη του
πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελου Θεοδώρου, η οποία μετά το θάνατό του δωρίθηκε στο Τμήμα από τον γιό του, ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Θεοδώρου.

Πρόκειται για μια μεγάλη δωρεά, που περιλαμβάνει περί τους 11.000 τίτλους επιστημονικών βιβλίων και πολλές σειρές τόμων επιστημονικών περιοδικών. Τα βιβλία αυτά κατά κύριο λόγο αναφέρονται στη θεολογία, τη φιλοσοφία, την ιστορία της τέχνης, την μεσαιωνική και τη νεότερη και σύγχρονη
ελληνική ιστορία, και ήδη βρίσκονται στο κτήριο του Τμήματος, στην Κομοτηνή, προκειμένου να καταγραφούν αναλυτικά και να καταταχθούν.

Η δεύτερη δωρεά έγινε από τον ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αλκιβιάδη Χαραλαμπίδη, με την ευκαιρία της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας.

Ο κ. Χαραλαμπίδης δώρισε στη βιβλιοθήκη του Τμήματος τους 91 τόμους του Allgemeines Kunstlerlexikon, που αποτελεί έγκυρο και διεθνούς αναγνώρισης λεξικό των σημαντικότερων καλλιτεχνών όλων των χωρών και όλων των εποχών.

Οι δωρεές αυτές, που με την φροντίδα της διοίκησης του πανεπιστημίου μας μεταφέρθηκαν στην Κομοτηνή, αποτελούν σημαντικότατη ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών όχι μόνο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, αλλά και της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και του πανεπιστημίου μας ευρύτερα. Ταυτοχρόνως δείχνουν και την αναγνώριση του απολαμβάνει το
συγκεκριμένο Τμήμα στον ελληνικό επιστημονικό κόσμο, ώστε να γίνεται αποδέκτης τόσο σημαντικών δωρεών.