Μία σειρά από προτάσεις, που στην πλειονότητά τους αποτελούν έκθεση ιδεών και ευχολόγια περιέχει το προσχέδιο του πολυαναμενόμενου (;) πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής Θράκης, που μετά από πολλές καθυστερήσεις, αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή στα τέλη Νοεμβρίου.
Μία πρώτη γεύση του πορίσματος δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα το προσχέδιό του, το οποίο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, δεν μπορεί να λάβει την έγκριση του κόμματος, καθώς «περιορίζεται σε έναν κατάλογο έργων που είναι χρήσιμα και αναγκαία που, όμως, λιγότερο προσιδιάζουν σε μία Επιτροπή όπως η δική μας και περισσότερο σε ένα 4ετές πρόγραμμα της Περιφέρειας. Θα έπρεπε οι βασικοί άξονες να μην έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομία αλλά με τους τρόπους που μπορεί η Θράκη να γίνει τόπος που χαίρεται κανείς να ζει.
Από την άλλη, βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή, όπως οι κκ Ρουσόπουλος και Καιρίδης μίλησαν με ενθουσιασμό για το πόρισμα και ευχαρίστησαν όσους συνέβαλαν σε αυτό, τονίζοντας το μεγάλο όγκο προτάσεων και την επισταμένη προσπάθεια που κατεβλήθη από τον Σεπτέμβριο του 2020 ως σήμερα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που πολλές φορές προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρουσόπουλος, σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τα θεσμικά ζητήματα, η Επιτροπή επεξεργάστηκε ένα μεγάλο όγκο προτάσεων, ψέγοντας όσους προσπάθησαν να της καταλογίσουν προσπάθεια παρέμβασης σε θέματα όπως οι Μουφτήδες. Όπως τόνισε, η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή αποτελεί μια διαχρονική επιτυχία της πολιτείας και των κατοίκων και δεν θα γινόταν ποτέ προσπάθεια για να διαταραχθεί αυτή η ισορροπία. Η Επιτροπή ασχολήθηκε με θέματα της μουφτείας ως δημόσια αρχή, με νομοθετικά διατάγματα και με το ζήτημα των Βακουφικών. Σημείωσε ακόμη πως προτείνεται η δημιουργία θεσμικών φόρουμ διασυνοριακής και διαβαλκανικής συνεργασίας ώστε μέσω της εξωστρέφειας να μπορέσει η περιοχή να αποκτήσει την αναπτυξιακή δυναμική που της αρμόζει.
Ο έτερος βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της επιδότησης του 12% προς τις επιχειρήσεις της Θράκης, την επίλυση του οποίου, λίγο-πολύ, παρουσίασε ως ένα επίτευγμα άνευ προηγουμένου της κυβέρνησης. Όπως είπε, μέσα από τη συνεργασία Υπουργείου Εργασίας, ΑΑΔΕ και ΟΑΕΔ, έχει προχωρήσει η επεξεργασία αιτημάτων, ώστε μέσα από συμψηφισμούς αυτών που οφείλει το κράτος στις επιχειρήσεις και αυτών που οφείλουν οι επιχειρήσεις στο κράτος, να γίνει εκκαθάριση της κάθε περίπτωσης. Ο κ. Καιρίδης, μάλιστα, έδωσε και τους αντίστοιχους αριθμούς, αναφορικά με τις περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι υποθέσεις των οποίων, εδώ και ΕΝΑΜΙΣΗ χρόνο, έχουν διεκπεραιωθεί: «Έχουν κατατεθεί πάνω από 300 πλήρεις φάκελοι και μέσα από μία πρωτόγνωρη διαδικασία συμψηφισμού απαιτήσεων και υποχρεώσεων, προχωράμε στη διευθέτηση των αιτημάτων… Μέχρι χθες (σ.σ. δηλαδή μέχρι 11/11) 9 φάκελοι έχουν εκκαθαριστεί κι έχει συμψηφιστεί ποσό 5 εκατ. ευρώ. Είναι ένα πρώτο βήμα. Μπήκε το νερό στο αυλάκι», είπε ο ίδιος, εμφανώς (και παραδόξως) ικανοποιημένος…!