Πως βρέθηκε η Νίκη της Σαμοθράκης στο εργαστήριο του δημιουργού του Linux Kernel!!!

Στο alexpoli.gr δεν το έχουμε μυστικό ότι αγαπάμε το Linux και το χρησιμοποιούμε συχνά ως κεντρικό λειτουργικό σύστημα. Αυτό που όμως δεν γνωρίζαμε και μας εξέπληξε …είναι ότι ο δημιουργός του έχει στολισμένο στο οικιακό εργαστήριο του, στην καρδιά του χώρου που γίνεται η επίβλεψη του Linux kernel, ένα χρυσό αγαλματίδιο της Νίκης της Σαμοθράκης!

Ο Linus Trovalds είναι ο άνθρωπος πίσω από τον πυρήνα του Linux. Eίναι Φινλανδός (με Αμερικανική υπηκοότητα) επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμματιστής. Είναι γνωστός για την δημιουργία του πυρήνα Linux στις αρχές της δεκαετίας του 90, πάνω στον οποίο συνεχίζει να εργάζεται ως επικεφαλής της αρχιτεκτονικής του, συντονίζοντας το έργο της ανάπτυξης. Επίσης, το 2005 δημιούργησε το σύστημα ελέγχου εκδόσεων Git.

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί τον Linux Kernel (πυρήνα). Οι διάφορες διανομές του (εκατοντάδες) συνήθως διανέμονται δωρεάν και τα περισσότερα προγράμματα που τρέχουν σε linux είναι ανοιχτού κώδικα. Ο πυρήνας αυτός όμως διαφέρει από τους άλλους των windows και mac os γιατί δεν περιορίζεται μόνο στους παραδοσιακούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε τροποποιημένη έκδοση του Linux Kernel είναι το Android, το πιο διαδεδομένο σε χρήση, λειτουργικό σύστημα των smartphones, tablets κτλ. Όμως η χρήση του δεν περιορίζεται και πάλι εδώ! Ο «ασταμάτητος» kernel του Trovalds χρησιμοποιείται στην εποχή μας σε αμέτρητες έξυπνες συσκευές για εξειδικευμένους σκοπούς, όπως διαστημικές εφαρμογές, αμυντικά συστήματα, μονάδες εργοστασιακής παραγωγής, επιστήμες κ.α.

Η γνωστότερη για το ευρύ κοινό χρήση του πάντως, είναι αυτή στο λειτουργικό σύστημα Linux που έχει μικρό μεν μερίδιο χρήσης στους σταθερούς και φορητούς υπολογιστές αλλά είναι η νούμερο ένα επιλογή συνήθως στους servers, λόγω της ασφάλειας και της ευελεξίας του. Οι περισσότερες ιστοσελίδες στις οποίες σερφάρετε από τον υπολογιστή σας…φιλοξενούνται σε servers που τρέχουν Linux…..

Και για να εμπλουτίσουμε λίγο ακόμα τις γνώσεις σας ώστε να καταλάβετε την αξία του Linux Kernel, αξίζει να αναφέρουμε ότι μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής στο Χόλιγουντ για την παραγωγή 3d εικόνας, χρησιμοποιούν Linux. Το ίδιο συμβαίνει και σε οργανισμούς, χώρες και υπηρεσίες που θέλουν περισσότερη ασφάλεια και…λιγότερη παρακολούθηση από κολοσσούς της τεχνολογίας που συνηθίζουν να τοποθετούν στα λειτουργικά τους συστήματα διάφορους τρόπους που παρακολουθούν τη χρήση και τις συνήθειες των ανθρώπων. Μερικά ακόμα παραδείγματα χρήσης  είναι η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ολλανδία, η Αστυνομία της Γαλλίας αλλά και…ο κρατικός μηχανισμός της Τουρκίας! Η Τουρκία μάλιστα για να έχει το κεφάλι της ήσυχο από από «αδιάκριτες» παρακολουθήσεις, δημιούργησε την δική της διανομή Linux, το Pardus, το οποίο χρησιμοποιεί σε «ευαίσθητες» κρατικές υπηρεσίες αλλά και σε τμήματα του στρατού της. Για την Ελλάδα βέβαια…ούτε λόγος. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις συνηθίζουν να πληρώνουν εδώ και χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη microsoft για άδειες χρήσεως του λειτουργικού της, ενώ σε υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού, έχουμε ακόμη και οπλικά συστήματα που…η λειτουργία τους εξαρτάται από τα….πραγματικά αρχαία «Windows 2000»!

Ας δούμε τώρα πως βρέθηκε το αγαλματίδιο της Νίκης της Σαμοθράκης, στο χώρο που αναπτύσσεται ο Linux Kernel! Μας πήρε πολλές ώρες αναζήτησης για να φτάσουμε μέχρι το 1999 και να βρούμε την απάντηση. Το 1999 ο δημιουργός του Linux Kernel βραβεύτηκε με το Prix Ars Electronica ένα σημαντικό βραβείο που απονέμεται σε μεγάλες προσωπικότητες της τεχνολογίας και εφευρετικότητας κυρίως στο χώρο της πληροφορικής. Το πρώτο βραβείο του θεσμού είναι ένα αγαλματίδιο της Νίκης της Σαμοθράκης! Ο Linux Trovalds έχει πάρει αμέτρητα βραβεία τις τελευταίες δεκαετίες αλλά στο χώρο που εργάζεται, στο προσωπικό του εργαστήριο, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία από το χώρο του, έχει τοποθετήσει μόνο μερικά από αυτά, ένα εκ των οποίων είναι και το αγαλματίδιο της Νίκης της Σαμοθράκης.

Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι επί πολλές δεκαετίες ύπαρξης του συγκεκριμένου θεσμού βράβευσης, μεγάλες προσωπικότητες στο χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, έχουν βραβευτεί με ανάλογο αγαλματίδιο, του συμβόλου του νησιού του Έβρου, της Νίκης της Σαμοθράκης! Προκαλεί ερωτηματικά βέβαια το γεγονός ότι ενώ στον Έβρο πασχίζουμε να βρούμε τρόπο να δημιουργήσουμε τουριστικό brand name… η Νίκη της Σαμοθράκης έχει απλώσει τα φτερά της στον πλανήτη και…πετάει μόνη της.