Πόσα λεπτά «ξοδεύουν» οι Εβρίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά;

Είναι γεγονός ότι οι ρυθμοί της σημερινής εποχής απαιτούν μεγάλη ενασχόληση με την τεχνολογία, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να αφομοιώσουν και να επεξεργαστούν καθημερινά πολλά πακέτα πληροφορίας. Από ψυχαγωγία μέχρι και δουλειά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όπως το fb, το twitter και το instagram) αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Πόσο χρόνο «ξοδεύουν» λοιπόν κάτοικοι της περιοχής μας καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Το Alexpoli.gr έκανε μια σύντομη έρευνα, συγκεντρώνοντας 65 αποκρίσεις πολιτών ηλικίας 18-40.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, παρατηρούμε ότι

-οι πιο νεαρές ηλικίες (18-22) χρησιμοποιούν περισσότερο τα social media σε καθημερινή βάση (115-130′), με συντριπτική προτίμηση του facebook και instagram έναντι άλλων πλατφορμών.

-Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ηλικιακή ομάδα των 23-26, καταναλώνοντας 100-110 λεπτά ημερησίως για να πλοηγηθούν αλλά και να επικοινωνήσουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

-Στις τελευταίες θέσεις, είναι οι ηλικιακές ομάδες των 27-34 (80-100′) και 35-40 (20-90′)

Στα παραπάνω στοιχεία έρχονται να προστεθούν δεδομένα έρευνας της Statista για τα χρόνια 2012-2017, που παρατηρεί ραγδαία αύξηση της ενασχόλησης με τα social media καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, το 2017 ο μέσος όρος ημερήσιας χρήσης τους έφτανε τα 135 λεπτά, με το facebook να απαριθμεί 1.86 δις. χρήστες παγκοσμίως.

«Κυρίως για επικοινωνία»

«Προσωπικά, χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά το facebook (και αυτό μόνο για επικοινωνία με φίλους)» δήλωσε στο Alexpoli.gr ο Γιάννης Κ., 27χρονος κάτοικος της πόλης που εργάζεται σε κατάστημα με οπτικά είδη. «Φυσικά, δεν αμελώ το instagram ενώ έχω και λογαριασμό στο linkedIn (σ.σ. μέσο κοινωνικής δικτύωσης για επαγγελματική χρήση) για πιθανές δουλειές που μπορεί να προκύψουν» ανέφερε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι «σερφάρει» από social media σε social media για περίπου 95 λεπτά καθημερινά.

«Μικρόκοσμοι πληροφοριών»

Για την Αναστασία Α., 25χρονη απόφοιτο της σχολής Φιλολογίας του ΑΠΘ, το facebook και το twitter αποτελούν τα κύρια μέσα ειδησεογραφικής της κάλυψης. «Συνήθως “σκρολλάρω” στο facebook και ανοίγω σε διαφορετικά “παράθυρα” τις αναρτήσεις από ΜΜΕ που μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες, τις οποίες και διαβάζω με την ησυχία μου στη συνέχεια» δήλωσε η Αναστασία, προσθέτοντας ότι σπανίως θα «ξοδέψει» λιγότερη από μία ώρα καθημερινά στα social media. Για την ίδια, εξάλλου, είναι πέρα για πέρα αναγκαία η εξοικείωση και ενασχόληση με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς αποτελούν «μικρόκοσμους πληροφοριών» που καθρεφτίζουν τις ανάγκες και επιταγές του μοντέρνου κόσμου.

«Κάποτε είχα MySpace»

«Προσπαθώ να αποφύγω τα social media – αν μπορώ να πάρω ένα τηλέφωνο και να λύσω κάτι σε 5 λεπτά, θα το κάνω» έγραψε στο Alexpoli.gr ο Κωνσταντίνος Β., 32χρονος μηχανολόγος-μηχανικός που διαμένει στην Ορεστιάδα. Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, διαθέτει μόλις 53 φίλους στο facebook, το οποίο και χρησιμοποιεί υποχρεωτικά για να συντονίζεται με τους συναδέλφους του στο χώρο εργασίας. «Κάποτε είχα κάνει και λογαριασμό στο twitter, και, φυσικά, προ πολλών χρόνων, στο MySpace» τόνισε στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος, προσθέτοντας ότι έχει διαγράψει τους λογαριασμούς του εδώ και πολλά χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόλο που οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες διέθεταν λογαριασμό προφίλ στο facebook και δραστηριοποιούνταν κάπως και σε άλλα social media, όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν καθημερινά τις υπηρεσίες του YouTube.