Πόσο πολύ διαβάζετε; 10 Εβρίτες απαντούν

Το ποσοστό αναγνωσιμότητας βιβλίων στην Ελλάδα είναι σταθερά γύρω στο 8 – 8,5% για τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατων ερευνών. Το Alexpoli.gr ρώτησε 10 Εβρίτες να πουν τη δική τους σχέση με τις «χάρτινες βόμβες ιδεών».

«Προτιμώ τα e-books»

«Πλέον, διαβάζω σχεδόν αποκλειστικά e-books – σπανίως τελειώνω 3 βιβλία το χρόνο» δήλωσε ο Σταμάτης Β., 25χρονος απόφοιτος της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών της Αθήνας που κατοικεί εδώ. Ο Σταμάτης διαβάζει κυρίως από τη συσκευή iphone του, αν και συχνά τα μάτια του κουράζονται. «Είναι διαφορετικό να κρατάς το φυσικό αντίτυπο του βιβλίου, σίγουρα. Απλώς πιάνει χώρο, είναι δύσκολο να το κουβαλάς μαζί σου και συνήθως είναι πιο ακριβό» κατέληξε, αναφέροντας τη λογοτεχνία φανταστικού ως το αγαπημένο του είδος αναγνωσμάτων.

«Βιβλία: Εργαλεία για άσκηση του νου»

Για τη Μαρία-Κυριακή Σ., 28χρονη κάτοικο της Αλεξανδρούπολης η οποία εργάζεται ως πωλήτρια σε κατάστημα με κοσμήματα, τα βιβλία είναι απαραίτητο εργαλείο τόσο άσκησης όσο και ψυχαγωγίας του νου. «Διαβάζω περίπου 8-9 βιβλία το χρόνο, αναλόγως του μεγέθους τους φυσικά – προτιμώ ιστορικά μυθιστορήματα (όπως η “Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ” του Άγγελου Τερζάκη) αλλά και βιβλία “ποπ-ψυχολογίας” (σ.σ. εκλαϊκευμένης ψυχολογίας)» τόνισε.

Ο Βασίλης Τ., 26χρονος απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πάτρας και κάτοικος Διδυμοτείχου, δε θα θυσίαζε ποτέ την προσωπική του βιβλιοθήκη. «Ακόμα και αν υπάρχουν βιβλία που έχω να ανοίξω εδώ και χρόνια, η αίσθηση του να μπαίνω σε ένα δωμάτιο αφιερωμένο στη γνώση είναι αναντικατάστατη» έγραψε στο Alexpoli.gr, σημειώνοντας πως τα μόνα e-books που διάβασε ήταν στο πλαίσιο των σπουδών του. Ο ίδιος, άλλωστε, διαβάζει περίπου 10-14 βιβλία ετησίως, έχοντας μια ιδιαίτερη αγάπη προς τους Ρώσους «κλασσικούς» λογοτέχνες (όπως ο Τολστόι, ο Τσέχοφ, και ο Ντοστογιέφσκι).

«Δεν υπάρχει χρόνος για διάβασμα»

Ο Σταύρος Δ., 42χρονος οδηγός ταξί με καταγωγή από το Διδυμότειχο, δεν έχει χρόνο για διάβασμα. «Όταν κάνεις μια τόσο απαιτητική και χρονοβόρα δουλειά, δε σου μένει χρόνος για βιβλία– θέλεις απλώς να ξεκουράσεις το μυαλό σου» δήλωσε εμφατικά, λέγοντας πως κάποτε διάβαζε εντατικά και καθημερινά. «Από βιβλία ιστορίας (συγκεκριμένα αυτά που ασχολούνται με τον Α’ ΠΠ) μέχρι και βιβλία πολιτικής (όπως το “Ανίκητοι Ηττημένοι” του Γιάννη Βαρουφάκη) – διάβαζα τα πάντα» κατέληξε ο Σταύρος.

Ο Νίκος Γ., 27χρονος κάτοικος Σαμοθράκης που εργάζεται σε αλιευτικά σκάφη, δε διαβάζει ποτέ για ψυχαγωγία, παρά μόνο για αφομοίωση γνώσης. «Δυστυχώς δεν έχω και πολύ χρόνο για ‘σκότωμα’. Διαβάζω πολλά ιστορικά και πολιτικά βιβλία, εγχειρίδια για το πώς να επιβιώσεις στη φύση και τουριστικούς οδηγούς πόλεων του εξωτερικού» δήλωσε ο Νίκος, λέγοντας πως αγαπά πολύ να συνδυάζει διάβασμα (πάντα ηλεκτρονικών βιβλίων) και ταξίδια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός βιβλίων που διαβάζει κυμαίνεται από 4 μέχρι και 14 το χρόνο.

Μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία του φανταστικού και τρόμου

Ο Μανώλης Γ., 30χρονος πωλητής σε κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη της Αλεξανδρούπολης, προτιμά τη λογοτεχνία του τρόμου (όπως έργα του Χ.Φ. Λάβκραφτ και του Στήβεν Κίνγκ). «Είναι μικρά και ευκολοδιάβαστα, συνήθως θα “καταβροχθίσω” 15-20 το χρόνο, ίσως περισσότερα» επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι για τον ίδιο, τίποτα δε θα αντικαταστήσει την αξία του χάρτινου βιβλίου.

Διαβάστε ακόμη  Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Διαγνώσεις καρκίνων ακόμη και σε εφηβικές ηλικίες

«Τόλκιν και ξερό “λέμπας” (σ.σ. είδος ψωμιού σε βιβλίο του συγγραφέα)» ήταν τα λόγια του Αντώνη Α., 25χρονου κατοίκου της πόλης που εργάζεται σε βενζινάδικο. Ο Αντώνης δήλωσε φανατικός οπαδούς του «Πατέρα του Φανταστικού», σημειώνοντας ότι έχει διαβάσει τη σειρά «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» πάνω από 10 φορές. «Είναι κάτι σαν τελετή πλέον, το διαβάζω κάθε χρόνο» υπογράμμισε, λέγοντας πως (πλην έργων του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν) διαβάζει 6-7 βιβλία το χρόνο.

Σαίξπηρ και Αγκάθα Κρίστι

«Διαβάζω σχεδόν τα πάντα, αλλά προτιμώ την ελληνική ποίηση και μεταφρασμένα έργα του Σαίξπηρ και του Κρίστοφερ Μάρλοου» δήλωσε η Μυρτώ Τ., 28χρονη κάτοικος της Αλεξανδρούπολης και εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ της πόλης. Η Μυρτώ διαβάζει από 6 έως και 10 βιβλία το χρόνο, κάνοντας πολλές φορές στάσεις στο Αναγνωστήριο της Αλεξανδρούπολης. «Αν είχα περισσότερο χρόνο, θα ήθελα να μάθω καλύτερα αγγλικά ώστε να διαβάσω Σαίξπηρ στο πρωτότυπο» κατέληξε, λέγοντας πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις βιβλίων.

Ο Χρήστος Β., 26χρονος απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και πρώην κάτοικος Ορεστιάδας, είναι «αμετανόητος φαν» αστυνομικών μυθιστορημάτων. «Από Τζων Λε Καρρέ, Άρθουρ Κόναν Ντόυλ και Έντγκαρ Άλαν Πόε μέχρι Άγκαθα Κρίστι, Ντέιβιντ Γιάνγκ και Τζο Νέσμπο: αν υπάρχει έγκλημα μέσα, μου αρέσει» εξήγησε ο Χρήστος, βάζοντας περίπου 20 βιβλία στην ετήσια λίστα ανάγνωσής του. «Πλέον, προτιμώ τις ηλεκτρονικές μορφές τους, αν και λίγα πράγματα ξεπερνούν το διάβασμα ενός βιβλίου στην παραλία» τόνισε στη συνέχεια.

«Τα e-books δε θα αντικαταστήσουν τα βιβλία»

«Αν και προτιμώ τα βιβλία κόμικ, τελευταία ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία επιστημονικής φαντασίας» δήλωσε στο Alexpoli.gr η Ξένια Χ., 28χρονη απόφοιτη της σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη. Η ίδια «χτυπά» περίπου 3 βιβλία κάθε μήνα, διαβάζοντας κατά μέσο όρο 36 το χρόνο. «Το ίδιο μου κάνει – είτε e-book είτε παραδοσιακό “book” – δεν καταλαβαίνω τη μεγάλη ανησυχία ότι τα ηλεκτρονικά θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά» κατέληξε, εξηγώντας ότι όσο πρακτικά και χρηστικά και αν είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία, πάντα θα υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που θα βλέπουν τα παραδοσιακά ως ένα μέσο πολυτελείας και ένα αγαθό άξιο συλλογής.

Η αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με παλαιότερη συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece ο Διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης», Γιάννης Μπασκόζος, η αρνητική εικόνα που καταγράφεται στον κλάδο του βιβλίου δε διαφέρει και πολύ από εκείνη που εμφανίζουν οι περισσότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά, πλην των εκδόσεων Ψυχογιός που συνεχίζει να εμφανίζει σταθερότητα από χρόνο σε χρόνο, οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι σημείωσαν πτώση στις πωλήσεις τους που ανερχόταν σε ποσοστό 70% για την πενταετία 2009-2014. Να σημειωθεί ότι η πτώση αυτή δεν παρατηρείται επειδή το βιβλίο απειλείται από το e-book, οι πωλήσεις του οποίου στην Ευρώπη κυμαίνονται σε επίπεδα της τάξης του 1,5 – 5% της συνολικής αγοράς βιβλίων. Σύμφωνα με το άρθρο, οι Έλληνες είναι ο μόνος λαός της Ευρώπης την περίοδο της κρίσης που επέλεξε την τηλεόραση έναντι του βιβλίου, όταν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συνέβη το αντίθετο. Σήμερα το ποσοστό των Ελλήνων που διαβάζουν είναι σταθερά γύρω στο 8 – 8,5%.