Πρ. Φαρμακοποιών Έβρου: Υπάρχουν ελλείψεις αλλά δεν χρειάζεται πανικός

Έντονο τείνει γίνει το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Έβρου, Αθανάσιος Μαλάκης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Ορεστιάδας προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Οι ελλείψεις στο νομό αφορούν εισπνεόμενα φάρμακα, ορισμένα αντιβιοτικά, σκευάσματα ινσουλίνης, αυτοκόλλητα νευρολογικών παθήσεων, κάποια καρδιολογικά φάρμακα, ιδίως αυτά που δεν υπάρχουν γεννόσημα τους.
Οι εταιρίες όπως αναφέρει στέλνουν λίγες ποσότητες και εδώ μπαίνει σε εφαρμογή ένας τιτάνιος αγώνας που γίνεται καθημερινά από τους φαρμακοποιούς, να βρουν λύση και να φέρουν το φάρμακο κοντά στον ασθενή.
Υπάρχουν σκευάσματα που μπορεί να γίνει η αλλαγή όχι στη δραστική ουσία, αλλά στο όνομα του φαρμάκου και εδώ τόνισε ότι δεν είναι ωφέλιμο να κολλάμε στα κουτιά των φαρμάκων και ότι με την σωστή συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς μπορεί να βρεθεί η ιδανική λύση.
Οι ελλείψεις είτε λόγω εφοδιασμού η λόγω απόσυρσης κάποιων φαρμάκων λόγω λάθους, δημιουργούν μια αναστάτωση, όμως υπάρχει πάντα η λύση καθησυχάζει ο κ .Μαλάκης.
Εδώ να αναφερθεί και το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας επισκέπτονται την γειτονική Τουρκία για να εφοδιαστούν φάρμακα που δεν βρίσκουν στην Ελλάδα όπως και το ίδιο συμβαίνει και από την άλλη πλευρά προς τη χώρα μας.
Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί είναι όταν πολύς κόσμος μέσα στην ανασφάλεια και στα στερητικά του σύνδρομα αποθηκεύει ποσότητες φαρμάκων τα οποία επιστρέφουν πίσω αν η θεραπεία αλλάξει και συνήθως τα φάρμακα αυτά είναι από αυτά που δύσκολα βρίσκουν οι φαρμακοποιοί .Γι’ αυτό συστήνει στους πολίτες να μην προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες στερώντας από κάποιους άλλους το φάρμακο.

Πηγή ErtNews