Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Η αγορά ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα. Τάσεις και ευκαιρίες επενδύσεων” από το ACT – American College of Thessaloniki σε συνεργασία με την Optima bank

Η διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα και οι τάσεις που καταγράφονται διεθνώς ήταν το θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε το ACT – American College of Thessaloniki σε συνεργασία με την Optima bank, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022, στις 18:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Με την εκδήλωση εγκαινιάστηκε η συνεργασία του ACT με την Optima bank με σκοπό να ακολουθήσουν παρόμοιες ενημερωτικές δράσεις με επίκαιρη θεματολογία. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή τη συνεργασία γιατί συνδυάζουμε την πραγματική οικονομία και την πραγματική ζωή, όπως την εκφράζει η Optima bank, με την εκπαίδευση, τη μόρφωση και τη σκέψη όπως την εκπροσωπεί το ACT. Πιστεύουμε ότι είναι ο optimum συνδυασμός» ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος της Optima bank Γιώργος Τανισκίδης. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών με τις δυνάμεις της αγοράς λειτουργούν προς όφελος της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. «Στόχος του Business School είναι οι φοιτητές μας να εκτίθενται σε πραγματικές συνθήκες αγοράς, να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και να αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες και ικανότητες. Για αυτό είναι σημαντικό να έχουμε σχέση με την αγορά και γόνιμες συνεργασίες» σημείωσε ο Δρ Νίκος Χουρβουλιάδης, Chair του ACT Business School.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου του Κολλεγίου Ανατόλια, Πάνου Βλάχου, ο οποίος επεσήμανε ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προδιαγραφές να λειτουργήσει ως διεθνής εκπαιδευτικός προορισμός ωφελώντας κατ’ επέκταση και την αγορά ακινήτων. Η ανάπτυξη των αγγλόφωνων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κολλεγίου Ανατόλια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα καθώς «το ACT και το Pinewood International School προσελκύουν κάθε χρόνο περισσότερους από 1.000 ξένους μαθητές και φοιτητές από 60 διαφορετικές χώρες, οι στεγαστικές ανάγκες των οποίων επηρεάζουν θετικά την αγορά και χρήση ακινήτων στη Θεσσαλονίκη. Είναι ενδεικτικό ότι για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων έχουμε επεκτείνει το campus μας κατά 44 στρέμματα. Εντός του 2023 θα ολοκληρωθούν έξι νέα κτήρια, μία επένδυση ύψους 35 εκ. ευρώ».

Οι ανάγκες της ευέλικτης υβριδικής εργασίας λόγω της πανδημίας, η τεχνολογία των «έξυπνων κτιρίων» και των smart cities, οι «πράσινες» κατασκευές είναι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά, τον σχεδιασμό και τη χρήση των κτιρίων, σύμφωνα με τον Χρήστο Κοσμά, Partner, Head of Real Estate, Deloitte. Στην παρουσίασή του ο κ. Κοσμάς τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πεδίο ενδιαφέροντος επενδυτών από το εξωτερικό και τα διεθνή funds, που αποδεικνύεται από το 1,5 δις ευρώ ξένων κεφαλαίων που έχουν  επενδυθεί στη χώρα από το 2018. Στα θετικά σημεία κατατάσσεται και η ανάπτυξη του PropTech/ Property Technology, η ίδρυση startups και η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα  30 εταιριών που καινοτομούν στη διαχείριση ακινήτων μακροχρόνιας ή βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να είναι πόλος έλξης χάρη στο στρατηγικό γεωγραφικό της πλεονέκτημα, ωστόσο οι υποψήφιοι επενδυτές αποθαρρύνονται από την έλλειψη έτοιμων γραφείων και πράσινων κτιρίων, που παρατηρείται στην αγορά της πόλης. Επιπλέον, η  Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη έχουν όλες τις προδιαγραφές να μπουν στο ραντάρ των επενδυτών, όπως επεσήμανε ο κ. Κοσμάς.

Διαβάστε ακόμη  Δήμος Αλεξανδρούπολης: Επανατοποθετήθηκαν οι αισθητήρες παρκαρίσματος στην οδό Βενιζέλου

«Οι προοπτικές της κτηματαγοράς στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν ευοίωνες, τα οικονομικά μεγέθη κινούνται ανοδικά» συνόψισε στην παρουσίασή του ο CEO της Cerved Property Services (CPS) A.E., Δημήτρης Ανδρίτσος. Το παραλιακό μέτωπο, το μετρό, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δημιουργούν ένα πολύ ισχυρό story για τη Θεσσαλονίκη όπου σημειώνεται μεγάλη ζήτηση για χώρους αποθήκευσης και logistics που αγγίζει τα 55.000 τ.μ. ενώ το ζητούμενο εμβαδόν για σύγχρονες γραφειακές εγκαταστάσεις υπολογίζεται σε επιπλέον 22.000 τετραγωνικά μέτρα, ζήτηση που η πόλη αδυνατεί να καλύψει καθώς δεν διαθέτει το συγκεκριμένο προϊόν. Η αγορά οικιστικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, που έπεσε κατά 45% από το 2010, έχει ήδη ανακτήσει το 35%, ενώ παρατηρείται αύξηση των οικοδομικών αδειών μέσα στο 2021 κατά 34%. Από τα τέλη του 2021 καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για ιδιοκατοίκηση η οποία τροφοδοτείται από τις αποταμιεύσεις και τα στεγαστικά δάνεια που άρχισαν να δίνονται». Ο κ. Ανδρίτσος επισήμανε, επίσης, την ανάγκη να αξιοποιηθούν και άλλες πόλεις και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. «Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Πτολεμαίδας, όπου σχεδιάζεται η υποδοχή καινοτόμων επιχειρήσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και την Αλεξανδρούπολη, με το σημαντικό της – ενεργειακά και γεωστρατηγικά – λιμάνι».

Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι προοπτικές για την Ελληνική οικονομία και το real estate, σύμφωνα με τον CEO της Optima bank, Δημήτρη Κυπαρίσση, καθώς 80 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα έως το 2027 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και άλλων προγραμμάτων. Ενισχυτικά δρουν η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ μέσα στο 2022 και η ικανότητα πλέον του τραπεζικού συστήματος να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά. «Όλες οι συνθήκες είναι εδώ για ισχυρή ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κ. Κυπαρίσσης που εκτίμησε ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, της αύξησης της τιμής της ενέργειας και του πληθωρισμού, θα αντιμετωπιστούν γρήγορα.

Τα ενδιαφέροντα επενδυτικά projects και οι επιχειρήσεις που άντεξαν μέσα στη 10ετή οικονομική κρίση θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Optima bank που διαθέτει 1,5 δισ. ευρώ καταθέσεις και 1,3 δισ. σε δάνεια και εγγυητικές επιστολές, ενώ διευρύνει, συνεχώς την παρουσία της στην τραπεζική αγορά με 26 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.