Ο νανοδορυφόρος, που φέρει την υπογραφή της θρακιώτικης εταιρείας, θα επαυξήσει τα οφέλη του συστήματος που έχει αναπτύξει η Prisma Electronics για τη ναυτιλία, προσδίδοντας νέα, μοναδικά χαρακτηριστικά, ειδικά σε επικίνδυνες καταστάσεις
Στο πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να εκτοξευθεί ο ελληνικός νανοδορυφόρος MICE-1, ο οποίος φέρει την υπογραφή της Prisma Electronics, της εταιρείας από την Αλεξανδρούπολη που σχεδιάζει, αναπτύσσει και παράγει καινοτόμα προϊόντα για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), τα οποία αξιοποιούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Πρόκειται για έναν από τους επόμενους σημαντικούς στόχους της Prisma Electronics, με τη διαδικασία μάλιστα να έχει προχωρήσει πολύ σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που χρηματοδοτούν και ελέγχουν την εν λόγω προσπάθεια, καθώς αυτή την περίοδο η εταιρεία προσπαθεί να «κλειδώσει» την ημερομηνία εκτόξευσης, αλλά και όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα υποσυστήματα. Φορέας εκτόξευσης δείχνει να είναι η SpaceX και πιθανότατα η εκτόξευση θα γίνει από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.
Ο MICE-1 θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη της λύσης που έχει αναπτύξει η θρακιώτικη εταιρεία για τη ναυτιλία και συγκεκριμένα για τη δυνατότητα των πλοίων να επικοινωνούν με τη στεριά, καθώς θα επιτρέψει στις συσκευές τις οποίες παράγει η Prisma Electronics και τοποθετεί σε πλοία και σε άλλες σημαντικές υποδομές να ανταλλάσσουν δεδομένα με τον νανοδορυφόρο σε κρίσιμες περιστάσεις. Η λογική είναι πως για ένα πλοίο που βρίσκεται σε μια περιοχή χωρίς δορυφορικά συστήματα σε λειτουργία, ή μετά από μια φυσική καταστροφή που αυτά δεν λειτουργούν, θα υπάρχει ένα ανεξάρτητο κανάλι επικοινωνίας με εφαρμογή και σε άλλα πεδία, όπου δηλαδή υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας. Η θρακιώτικη επιχείρηση υλοποιεί το σύνολο του έργου έχοντας στενή συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο θα χειρισθεί θέματα του σταθμού εδάφους.
Το ζητούμενο, εφόσον επιτευχθεί η επιθυμητή λειτουργικότητα, είναι να ακολουθήσει ένα σμήνος από δορυφόρους για quality υπηρεσίες τόσο στη ναυτιλία όσο και στη διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Η εταιρεία θα βγει πιο δυνατή από τη διαδικασία
«Αυτή η προσπάθεια αφορά την ικανότητα της εταιρείας να ελέγξει ότι οι τεχνολογίες της μπορούν να λειτουργήσουν μέσω πιο πολυεπίπεδων και πολυσύνθετων δομών. Θα μας επιτρέψει δε να φτάσουμε σε έναν φοβερό βαθμό εξειδίκευσης, βελτιώνοντας τις εσωτερικές μας διαδικασίες και τα προϊόντα μας» λέει στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Prisma Electronics, Χρήστος Γιορδαμλής. Άλλωστε, το εν λόγω έργο έχει απαιτήσει μια σημαντική επένδυση σε R&D (έρευνα και ανάπτυξη), ανθρώπινο δυναμικό και know how, που θα επιτρέψει στην εταιρεία να αναβαθμίσει ικανότητες και διαδικασίες. «Το ότι κάθε εβδομάδα οι μηχανικοί μας μιλούν και συνεργάζονται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για να αυξηθούν οι πιθανότητες ενός λειτουργικού δορυφόρου είναι πολύ σημαντικό και δημιουργεί τόσο άμεσα όσο και έμμεσα οφέλη για την εταιρεία» εξηγεί ο κ. Γιορδαμλής, προσθέτοντας πως η Prisma Electronics θα βγει πιο δυνατή από την εν λόγω διαδικασία. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή σημαντικός αριθμός εργαζομένων της εταιρείας ασχολείται με τον νανοδορυφόρο MICE-1.
Η πρόταση για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την ολοκλήρωση και την εκτόξευση του εν λόγω νανοδορυφόρου κατατέθηκε το 2022 από την Prisma Electronics στον ESA και εγκρίθηκε προς υλοποίηση στις αρχές του 2023. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αποφάσισε τη χρηματοδότηση και το όλο πρότζεκτ υλοποιείται μέσω εξασφάλισης πιστώσεων από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το ΕΛΛΑΔΑ 2.0 στο πλαίσιο του προγράμματος των ελληνικών μικροδορυφόρων.
Πηγή: voria.gr