Πρόεδρος Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών ΑΜΘ : «Σε τέλμα και επενδυτική ένδεια η Θράκη»

Ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Α.Μ – Θ Χρήστος Γιορδαμλής, εφιστά την προσοχή της πολιτείας απέναντι στην υλοποίηση των υποσχέσεων της για τις οποίες η ίδια δεσμεύθηκε προκειμένου το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη, ένα πόρισμα που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στην Βουλή να εφαρμοστεί στην πράξη. Ο κος. Γιορδαμλής κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνει ότι όλα όσα αναφέρονται σε αυτό το πόρισμα, οφείλουν να μην παραμείνουν λόγια του αέρα, λόγια τα οποία θα οδηγήσουν την περιοχή της Θράκης σε μία επενδυτική ένδεια, φυσικό επακόλουθο της οποίας θα αποτελέσει ο Βιομηχανικός μαρασμός της περιοχής.

Υπάρχει κάποια ενημέρωση αλήθεια, σχετικά με τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο;

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Α.Μ – Θ: Οι επιχειρηματίες της Θράκης πλήττονται σφοδρότατα μέσα από έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης τον οποίο καταβάλουν καθημερινά, ο οποίος πάντα στο επίκεντρο του έχει την ισορρόπηση ανάμεσα στα τεράστια λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων τους εξαιτίας της απόστασης από το κέντρο η οποία λειτουργεί εχθρικά απέναντι τους, αφού δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες μέσα στις οποίες η έννοια της ανταγωνιστικότητας εξανεμίζεται.

Ενώ παράλληλα, υπενθυμίζει τα μεγάλα λόγια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οποίος αναγνωρίζοντας αυτό το μειονέκτητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται πέρα και έξω από τα αστικά κέντρα και εξαιτίας της απόστασης τους από αυτά, η προσπάθεια τους να γίνουν ή έστω να παραμείνουν όσο ανταγωνιστικές είναι σήμερα, μετατρέπεται καθημερινά στο γνωστό παιχνίδι που όλοι λατρέψαμε ως παιδιά, «σε ένα κυνηγητό ανάμεσα στη γάτα και στο ποντίκι», δεσμεύθηκε ελλείψει σιδηροδρόμου σχετικά με ένα μεταφορικό ισοδύναμο. Έως και σήμερα φυσικά, δεν είδαμε να υλοποιείται απολύτως τίποτα και οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού μείνανε απλές υποσχέσεις.

Το αποτέλεσμα αυτών των υποσχέσεων που δεν ήτανε ποτέ οι αληθινές του δεσμεύσεις;

Ένα Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στην Βουλή, ωστόσο δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί.

Σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, που τις καθιστούν μη ανταγωνιστικές, με αποτέλεσμα να παρατηρείται εκροή προς το κέντρο.

Χωρίς Πολιτική Βούληση, καμία υπόσχεση δεν μπορεί να υλοποιηθεί και Δεν μπορεί να υπάρξει καμία Πολιτική Δέσμευση.

«Η Θράκη διαμετακομιστικό κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης». Μπορεί να μετατραπεί η Θράκη σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο για την Ανατολική Ευρώπη, ή θα παραμείνει διακαής μας πόθος;

Εδώ και αρκετά χρόνια οι πολιτικοί που επισκέπτονται την περιοχή της Θράκης, μας υπόσχονται ο ένας μετά τον άλλο ότι θα μετατρέψουν την Θράκη σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο για την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Έπειτα από το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι Αμερικάνοι για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο πολύ σύντομα θα λειτουργήσει η  πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, η πόλη της Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και ναι μεν η Αλεξανδρούπολη παρουσιάζει αναπτυξιακό αβαντάζ απέναντι στις πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής, όμως για να μπορέσει η περιοχή της Θράκης να μετατραπεί σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο προς την Ανατολική Ευρώπη, χρειάζονται έργα υποδομής, τα οποία αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν και φυσικά δεν έχουμε καμία απολύτως διαβεβαίωση σχετικά με την υλοποίηση τους. Πού είναι η σιδηροδρομική Εγνατία; Που είναι η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου από τους Τοξότες στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στο Ορμένιο; Το λιμάνι της Καβάλας αλλά και τα αεροδρόμια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης παρουσιάζουν προβλήματα. Γιατί η πολιτεία δεν είναι ξεκάθαρη και οι πολιτικοί της συγκεκριμένοι σχετικά με όλα όσα λένε και αφορούν την Θράκη; Μιλάμε για έργα υποδομών χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα και όλα όσα υπόσχονται, παραμένουν απλές υποσχέσεις.

Διαβάστε ακόμη  Ο καιρός τη Μεγάλη Παρασκευή: Προβλέπεται συννεφιά και υψηλές θερμοκρασίες

Οι επιχειρήσεις σήμερα λειτουργούν ευρισκόμενες αντιμέτωπες με ένα εξοντωτικό λειτουργικό κόστος και όπως είναι λογικό, δεν μπορούν να στηριχτούν απλά σε πολιτικές υποσχέσεις, γιατί όταν η επίσκεψη του εκάστοτε πολιτικού παρέλθει, οι επιχειρήσεις αυτές θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες με μία απολύτως σκληρή καθημερινότητα, μέσα στην οποία θα πρέπει να βρουν τον τρόπο ή και τους τρόπους ακόμη για να επιβιώσουν. Παλιότερα κατείχαν το 12% που ήταν η απάντηση της πολιτείας για να αντιμετωπίσει η επιχείρηση το έλλειμμα ανταγωνισμού για την απόφασή της να λειτουργήσει στην Θράκη».

Ο κος. Γιορδαμλής τέλος τονίζει ότι : «Η Θράκη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τέλμα. Είναι ο σιωπηλός μας πόνος αυτός. Υπάρχει επενδυτική ένδεια. Δεν γίνονται επενδύσεις  παρά τα κίνητρα που δίνονται από τον αναπτυξιακό νόμο. Ας ελπίσουμε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος που σχεδιάζεται θα περιλαμβάνει μια ζώνη σημαντικών κινήτρων. Αυτό που ζητάμε είναι η πολιτεία να κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί για την περιοχή. Να μην μείνουν στα λόγια. Γιατί προς το παρόν είναι μόνο λόγια»! και επισημαίνει ότι ο αναπτυξιακός νόμος δίνει κάποια επενδυτικά κίνητρα τιμές με μια κλιμάκωση 5% για την Ροδόπη και Ξάνθη και 10% για τον ‘Έβρο καθώς και μέρος του ποσού υπό την μορφή χρηματοδότησης και όχι φοροαπαλλαγών όπως σε άλλες περιοχές.