Μετά από σειρά επαφών που πραγματοποίησαν στελέχη της εταιρείας Άρωμα Έβρου για την πρώτη εφαρμογή προγράμματος αγροτουρισμού στα κτήματα λεβάντας που έχει στην κατοχή της η εταιρεία, είμαστε σε τελικό στάδιο υλοποίησης και εφαρμογής αυτού.

Καινοτόμα εκδήλωση με πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα στην περιοχή του Νομού Έβρου στο πλαίσιο προγραμμάτων Αγροτουρισμού.

Σκοπός αυτών των ενεργειών είναι η αναβάθμιση της περιοχής ως προς την ποιότητα ζωής και την καθημερινή διέξοδο στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των πολιτών της περιοχής με μία εναλλακτική προσέγγιση.

Γενική περιγραφή του έργου

Στο ακριτικό χωριό Βάλτος του Δήμου Ορεστιάδας βρίσκονται σε καλλιεργητική έκταση15 στρεμμάτων λεβάντας τα κτήματα της επιχείρησης «Άρωμα Έβρου ΚοινΣεπ». Η λεβάντα Άρωμα Έβρου αποτελεί μέρος των καλλιεργειών του βορείου Έβρου από το 2019. Έκτοτε, η ομάδα της ΚοινΣεπ επιχειρεί μέσα από ιδιαίτερες προσπάθειες και προσεγγίσεις να προβάλει τόσο την καλλιέργεια με την οποία ασχολείται όσο και την περιοχή στην οποία δρα και αναπτύσσεται. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μία καινοτόμα και δημιουργική προσέγγιση για την ανάδειξη της περιοχής, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των επιχειρήσεών της, στο πλαίσιο του αγροτουρισμού και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του βορείου Έβρου

Η λεβάντα ανθοφορεί κατά τον μήνα Ιούνιο. Στην διάρκεια της ανθοφορίας το φυτό έχει το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα που το διακρίνει. Προτείνεται λοιπόν τον μήνα Ιούνιο η πραγματοποίηση μίας σειράς εκδηλώσεων οι οποίες θα λάβουν χώρα εντός του κτήματος τις απογευματινές προς τις πρώτες βραδινές ώρες με στόχο την αξιοποίηση της δύσης του ηλίου. Στόχος η εφαρμογή του τομέα Αγροτουρισμού στην Ελλάδα.

Η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων τη διάρκεια της ανθοφορίας στοχεύουν επίσης στη μέγιστη αξιοποίηση της πρώτης ύλης ακόμα και στα στάδια ανάπτυξης του φυτού μέσα στον αγρό. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης και ανάδειξης του φυτού αποτελεί και την πάγια τακτική της εταιρίας σε όλους τους τομείς δράσης της.

Το κτήμα έχει συνολική έκταση 18 στρεμμάτων και βρίσκεται στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού μεταξύ των οικισμών Βάλτου και Φυλακίου του Δήμου Ορεστιάδας.  

Διαβάστε ακόμη  Κελέτσης στον ΟΛΑ: Τρία μυαλά καλύτερα από ένα!

Ειδική περιγραφή του έργου «Στο απέραντο μωβ του Έβρου»

Το αρωματικό φυτό της λεβάντας ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα του το οποίο εμφανίζεται την περίοδό της ανθοφορίας τον μήνα Ιούνιο. Ο Ιούνιος αποτελεί την κατάλληλη περίοδο για την πραγματοποίηση δράσεων στον χώρο του κτήματος.

Προτείνεται η δημιουργία δύο εκδηλώσεων – 17 και 24 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή – υπό τον τίτλο «Στο απέραντο μωβ του Έβρου».

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα υπό την μορφή εγκαταστάσεων πικνίκ 20 διάσπαρτα τραπέζια στον χώρο του κτήματος. Η κάθε εγκατάσταση – τραπέζι θα μπορεί να φιλοξενήσει από 2 έως 4 άτομα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης έως 50 άτομα ανά εκδήλωση. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τοπικά εδέσματα και ποτά ή/και οίνους σε συνεργασία με επιχειρήσεις της περιοχής. Παράλληλα θα συνοδεύονται από μουσικά ακούσματα με ζωντανή μουσική (1 φωνή και δύο μουσικοί).

Η εκδήλωση εκτιμάται να διαρκέσει 3 ώρες (ενδεικτικά 18:00 – 21:00).Κατά την άφιξή τους στον χώρο του κτήματος θα υπάρχει ενημέρωση και περιήγηση στο κτήμα Άρωμα Έβρου από τα μέλη της ΚοινΣεπ. Οι επισκέπτες θα πληροφορηθούν για την καλλιέργεια της λεβάντας, ενώ σε πραγματικό χρόνο και με βιωματικό τρόπο θα μπορούν να παρατηρήσουν τα στάδια ανάπτυξης του φυτού. Με την ολοκλήρωση της περιήγησης οι επισκέπτες θα οδηγούνται στα σημεία υλοποίησης του πικνίκ. Το κάθε τραπέζι θα σερβίρεται με ένα ειδικό καλάθι με συγκεκριμένα προϊόντα μέσα, όλα της προερχόμενα από την περιοχή και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Οι επισκέπτες, καθήμενοι ανάμεσα στα άνθη λεβάντας δύναται να απολαύσουν τόσο το ίδιο το φυτό, το χρώμα και την ευωδία του, όσο και τα εδέσματα με τη συνοδεία μουσικής κατά τη δύση του ηλίου.

Στον χώρο θα εκτίθενται προς πώληση τα προϊόντα της Άρωμα Έβρου και των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Οι επισκέπτες θα χρειάζεται να κάνουν προ-κράτηση για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση με το πικνίκ.

Άρωμα Έβρου Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Οικοτεχνία

Βάλτος, Ορεστιάδας

25520 – 25022

aromaebrou@gmail.com, www.aromaevrou.com

Πρόγραμμα Αγροτουρισμού 2022