Παλιοί «στρατιωτικοί»-μαχητές του ΡΚΚ, φέρεται να είναι κάποιοι από τους τρεις συλληφθέντες της Αλεξανδρούπολης. Είχαν πολεμήσει για λογαριασμό της κουρδικής στρατιωτικής οργάνωσης, στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ελληνικών αρχών ασφαλείας.
Πριν από αρκετά χρόνια, φαίνεται να έφυγαν από τα πεδία μαχών και συγκρούσεων με τον τουρκικό στρατό και επιχειρούσαν με άλλους τρόπους να βοηθήσουν τους παλιούς τους συντρόφους στο ΡΚΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, οι τουρκικές αρχές είχαν την ανησυχία, πως ο συγκεκριμένος οπλισμός δεν θα χρησιμοποιείτο εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά εναντίον τουρκικών στόχων. Επισημαίνουν πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική αεροπορία εξελίσσει σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεων των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.
Σημειώνεται ότι ένα τέταρτο άτομο επίσης κουρδικής καταγωγής, που ταξίδευσε μαζί με τους τρεις συλληφθέντες της Αλεξανδρούπολης, πέρασε στην Τουρκία. Συνελήφθη από τις αρχές της γειτονικής χώρας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός, ο αριθμός του οπλισμού που κατασχέθηκε, ενώ ανακρίνεται σχετικά με τους αποδέκτες του και τον τελικό προορισμό τους. Και αυτός φαίνεται να είχε υπηρετήσει στις τάξεις του Κουρδικού στρατού και ενδεχομένως ήταν ο «προπομπός» για την μεταφορά του οπλισμού προς τους τελικούς αποδέκτες του.
Ο 40χρονος που είχε εντοπιστεί στον τελωνειακό σταθμό Κήπων Έβρου, αρχικά είχε κάνει μία διέλευση πεζός προς την Τουρκία, όπου φαίνεται να είχε συνάντηση με τον συμπατριώτη του, ο οποίος αργότερα συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές. Όταν επέστρεψε στους Κήπους, προκειμένου να πάρει το όχημα και το τροχόσπιτο με τα τυφέκια και πυρομαχικά, συνελήφθη από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.
Οι δύο άνδρες 36 και 35 ετών που συνελήφθησαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας είχαν βγάλει ακτοπλοϊκά εισητήρια για το δρομολόγιο Καβάλα-Χίο. Σκόπευαν να φορτώσουν στο πλοίο της γραμμής το ένα από τα δύο τροχόσπιτα, όχι όμως και το αυτοκίνητο – ρυμουλκό. Στελέχη του Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης εκτιμούν ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά θα παραλάμβανε από τη Χίο συνεργός τους, για να τα περάσει στο Τσεσμέ της Τουρκίας με πλοιάριο που εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο.
Είχαν αλλάξει το δρομολόγιο εξαιτίας των αυξημένων ελέγχων στο μεθοριακό σταθμό Κήπων Έβρου. Ένας από τους συλληφθέντες ισχυρίζεται ότι είχε αγοράσει το τροχόσπιτο από τη Γερμανία δίχως να γνωρίζει ότι στο εσωτερικό του υπήρχαν κρυμμένα όπλα και πυρομαχικά, ενώ οι δύο συγκατηγορούμενοί του αρνήθηκαν να πουν το παραμικρό. Στους αξιωματικούς του Λιμενικού και της Αστυνομίας που τους συνέλαβαν οι τρεις συλληφθέντες είπαν ότι γνωρίστηκαν μεταξύ τους στη διάρκεια του ταξιδιού τους από την Ιταλία. Ωστόσο, στη δικογραφία έχει συμπεριληφθεί αποδεικτικό μεταφοράς ποσού ύψους 500 ευρώ από τον έναν κατηγορούμενο στον άλλον μέσω γραφείου της Western Union στην Αλεξανδρούπολη.
Στο μεταξύ ένα από τα κινητά τηλέφωνα των Κούρδων διακινητών οπλισμού… μίλησε. Ο οργανωτής της μεταφοράς του οπλισμού προς τους κούρδους μαχητές του Βόρειου Ιράκ, έκλεισε τη συμφωνία στην πόλη Άουσμπουρκ της Γερμανίας λίγο έξω από το Μόναχο. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των τριών Βρετανών υπηκόων, κουρδικής καταγωγής, είχαν έρθει σε επαφή μαζί του τον Δεκέμβριο του 2015. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα τους παρέδωσε τα οχήματα και τα τροχόσπιτα, στις κρύπτες των οποίων υπήρχαν 22 τυφέκια, 240.000 σφαίρες των 22 και 5,5 χιλιοστών, 8 διόπτρες και κλείστρα. Τους έδωσε ως αμοιβή 3.000 ευρώ στον καθένα, και τους υποσχέθηκε πως θα πάρουν ως «μπόνους» τα οχήματα και τα τροχόσπιτα, όταν θα γινόταν η παραλαβή. Γι αυτό τον λόγο τα αυτοκίνητα είχαν γερμανικές αλλά προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας, μόνο για το ταξίδι.
Τα στοιχεία του οργανωτή, η τουλάχιστον αυτά που τους είχε δώσει, αν είναι τα πραγματικά, και το κινητό τηλέφωνο του, είναι γνωστά στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Ο τηλεφωνικός αριθμός του εντοπίστηκε σε ένα από τα κινητά τηλέφωνα, που είχε στην κατοχή του ο 40χρονος άνδρας που συνελήφθη στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων Έβρου. Όπως κατέθεσαν οι κατηγορούμενοι, το συγκεκριμένο άτομο τους μιλούσε στην αγγλική γλώσσα χωρίς να τους έχει αποκαλύψει άλλα στοιχεία του, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν. Ισχυρίστηκαν πως οπλισμό και πυρομαχικά θα τα παρέδιδαν σε άγνωστα άτομα, που θα έρχονταν σε επαφή μαζί τους τηλεφωνικά, όταν έφθαναν στα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ κούρδων και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ συνεχίζονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Τουρκικής αεροπορίας.
Όσον αφορά τον οπλισμό, τους είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τον είχε προμηθευτεί ο ίδιος, με νόμιμες και παράνομες αγορές, από Αυστρία και Γερμανία. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι ο μυστηριώδης άνδρας, είχε δώσει ψεύτικα στοιχεία στους Κούρδους, όπως και λεπτομέρειες της μεταφοράς του οπλισμού. Στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων υπάρχουν καταχωρημένοι παρά πολλοί αριθμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων του εξωτερικού, και κυρίως της Γερμανίας, όπου οι συγγενείς ενός από τους κατηγορουμένους ζουν εκεί. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από την πρώτη έρευνα στα 10 κινητά τηλέφωνα που είχαν συνολικά στην κατοχή τους, δεν έχουν εντοπιστεί κλήσεις προς τηλεφωνικούς αριθμούς που παραπέμπουν σε κινητή ή σταθερή τηλεφωνία της Ελλάδας, ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα της πλήρους ανάσυρσης δεδομένων από τις επίμαχες τηλεφωνικές συνδέσεις, για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.
Η διαμονή τους για τουλάχιστον 10 ημέρες σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης, έχει προκαλέσει την έρευνα των ελληνικών διωκτικών αρχών, για να διαπιστωθούν τυχόν επαφές τους στη χώρα μας. Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ελληνικές έχουν ήδη στην κατοχή τους, στοιχεία συνεργών των συλληφθέντων και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν συλλήψεις σε Γερμανία, Αυστρία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Newsroom Alexpoli.gr / thetoc.gr