Προοδευτικοί Οικονομολόγοι / Δηλώνουμε απερίφραστα ότι είμαστε ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ

 Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου: 

Με την από 23.9.2021 ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επενδυτικών Σχέσεων της ΔΕΗ Α.Ε. εξαγγέλθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκ ευρώ και την ίδια στιγμή με κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. γνωστοποιήθηκε η μη συμμετοχή του Δημοσίου στα δικαιώματα του πάνω στην αύξηση.

Με αυτή την αύξηση, (χωρίς τη συμμετοχή των δικαιωμάτων του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ), η συμμετοχή του δημοσίου θα απολέσει το πλειοψηφικό ποσοστό του 51% και η #ΔΕΗ θα οδηγηθεί εμμέσως σε ιδιωτικοποίηση, γεγονός που αποτελεί ισχυρό πλήγμα για το κράτος αλλά και για εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η εν λόγω μονεταριστική κίνηση σε συνδυασμό με το ότι η κυβέρνηση μετά την ιδιωτικοποίηση του #ΑΔΜΗΕ προχωρά την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (υποδομές και δίκτυα διανομής), που μέχρι σήμερα ανήκε κατά 100% στη ΔΕΗ ναρκοθετεί τόσο την παροχή όσο και τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ξεπούλημα του εθνικού ενεργειακού κολοσσού δημιουργεί σοβαρές συνέπειες οικονομικής και εθνικής φύσης και αμφιβολίες ως προς την ορθότητα της επιχειρηματικής επιλογής, καθώς υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς ενέργειας πλήττεται η ενεργειακή ασφαλεια της χώρας και υποβαθμίζεται η ενεργειακή κοινωνική πολιτική.

Διαβάστε ακόμη  Πανελλήνιο Εφήβων Final 4: Με το «δεξί» ο Εθνικός, 3-2 σε ματς «θρίλερ» τον Πανερυθραϊκό

Ειδικά την τρέχουσα περίοδο που αποτελεί περίοδο ανατιμήσεων του κόστους ενέργειας τόσο διεθνώς όσο και εντός των συνόρων η αντίστοιχη άμεση ή έμμεση επιβάρυνση που θα πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα.

Με δεδομένο ότι η ηλεκτρική ενεργεια αποτελεί κύριο στοιχείο κόστους παραγωγής  αγαθών και παροχής υπηρεσιών, η εν λόγω απόφαση θέτει ζητήματα μείζονος κοινωνικής και αναπτυξιακής σημασίας για τον έλεγχο της ΔΕΗ και το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

Αν συνυπολογίσουμε και την πρόσφατη προβληματική ενεργειακή διαχείρηση του καλοκαιριού, όπου λόγω καύσωνα πολλά νοικοκυριά, υπηρεσίες και επιχειρήσεις υπολειτούργησαν χρειάζεται η χώρα να αναπτύξει ένα νέο μοντέλο παροχής ενέργειας ενισχύοντας τη θέση του κράτους.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι είμαστε ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και καλούμε την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας- Economic Chamber of Greece να αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της γνωμοδότητησης για ακύρωση των αποφάσεων ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ & ΔΕΔΔΗΕ.