Πρόωρη λήξη στις 2 Ιουνίου των μαθημάτων για τη Γ’ Λυκείου

Ο φόβος να κολλήσουν κορονοϊό οι υποψήφιοι μαθητές των πανελλαδικών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων, φαίνεται πως είναι αυτός που οδηγεί το Υπουργείο Παιδείας να αποφασίσει την πρόωρη λήξη των μαθημάτων για τη Γ΄ Λυκείου. 

Έτσι, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή υπέγραψε τροποποιητική απόφαση με την οποία τα μαθήματα της Γ΄ τάξης του Λυκείου θα λήξουν φέτος στις 2 Ιουνίου. Η απόφαση αυτή έρχεται έπειτα από τα λουκέτα που ήδη έχουν μπει σε διάφορα σχολικά τμήματα και –κυρίως– μετά τις διαμαρτυρίες και την ανησυχία γονέων και κηδεμόνων για το ενδεχόμενο να κολλήσουν τη νόσο Covid-19 οι υποψήφιοι των φετινών εξετάσεων. 

Αντίθετα, παραμένει ως καταληκτική ημερομηνία η 11η Ιουνίου για την Α’ και τη Β’ τάξη του Λυκείου. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική τροποποιημένη απόφαση, «Ορίζεται ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2020-2021 των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Ειδικών Γυμνασίων, ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων και Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 11η Ιουνίου 2021, ημέρα Παρασκευή. Για τη Γ’ τάξη των ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Ειδικών Λυκείων και Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2020 – 2021 ορίζεται η 2α Ιουνίου 2021, ημέρα Τετάρτη».

Πυρά από Ν. Φίλη

Δριμεία ήταν η κριτική του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, ο οποίος επισήμανε ότι «η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για λήξη των μαθημάτων στα Λύκεια στις 2 Ιουνίου, σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα από την παράταση που το ίδιο έδωσε, αποτελεί μια ακόμη πράξη κυβερνητικής αποτυχίας».

Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Παιδείας παρατηρεί ότι «η αύξηση του αριθμού των σχολείων με μαθητές και εκπαιδευτικούς που νοσούν είναι τρομακτική», εξηγώντας ότι «την προηγούμενη Τετάρτη έκλεισαν 27 σχολεία λόγω Covid-19» και «σήμερα, 10 ημέρες από την επαναλειτουργία, έβαλαν «λουκέτο» 1.000 τμήματα και σχολεία».

«Ήταν αναμενόμενη αυτή η ραγδαία αύξηση; Δυστυχώς, ναι. Για τρίτη συνεχή φορά, η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία όπως τα έκλεισε. Επέμεινε στα πολυπληθή τμήματα και στηρίχθηκε αποκλειστικά στην αναξιόπιστη διαδικασία των self-tests. Ακόμα και αυτά περιορίστηκαν από δύο σε ένα ανά εβδομάδα.

Παράλληλα, με αλλοπρόσαλλες οδηγίες (αριθμός κρουσμάτων για κλείσιμο σχολείων, μείωση ημερών καραντίνας από 14 σε 10) και με τις πανελλαδικές εξετάσεις να πλησιάζουν, επέτεινε τη σύγχυση, το φόβο και την ανασφάλεια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς», τονίζει ακόμα.

Και καταλήγει αναφερόμενος στις Πανελλαδικές εξετάσεις λέγοντας: «Το λιγότερο που οφείλουν τώρα να κάνουν, ως ελάχιστη εξιλέωση έναντι της αναλγησίας και της ανικανότητάς τους, είναι να ανακαλέσουν τη μείωση του αριθμού των εισακτέων. Ας δείξουν, έστω την ύστατη στιγμή, ότι διαθέτουν ρινίσματα ενσυναίσθησης και αξιοπρέπειας».

Efsyn