“Προσφυγιά” για ζώα και πουλιά που ζούσαν στο δάσος της Κίρκης, μετανάστευσαν σε ελαιώνες και δασικές εκτάσεις της παραλιακής ζώνης

Τετράποδους και φτερωτούς μετανάστες, της άγριας πανίδας του δάσους και της ορνιθοπανίδας του, δημιούργησε η φωτιά στον Έβρο. Κοπάδια ζαρκαδιών και αγριογούνουνων που διαβιούσαν στις δασικές εκτάσεις της Κίρκης (Αλεξανδρούπολης) και των γύρω περιοχών, κατέβηκαν χαμηλά και περιφέρονται στα “χαμένα” σε άκαυτες εκτάσεις κοντά ή και μέσα σε οικισμούς, όπως στον “άκαυτο” ελαιώνα της Μάκρης και των Δικέλλων, που βρίσκονται νοτίως των καμένων ενδιαιτημάτων τους, αναζητώντας τροφή και νερό. Η παρουσία τους παρατηρήθηκε πολύ εντονότερα τις πρώτες ημέρες της φωτιάς και έχει περιοριστεί κάπως τις τελευταίες, καθώς εκτιμάται ότι μετακινούμενα μέσα στις άκαυτες εκτάσεις έχουν βρει ρεματιές και νησίδες όπου έχει απομείνει πυκνή δασώδης βλάστηση, παρόμοια με το φυσικό περιβάλλον από το οποίο απομακρύνθηκαν βίαια. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης, έχοντας ενημερωθεί για την παρουσία των άγριων ζώων μέσα ή κοντά σε κατοικημένες ζώνες, ήρθε σε επικοινωνία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Εσωτερικών, και προχώρησε σε μία πρώτη δράση απόθεσης τροφής (τριφυλλιού, άχυρου κ. α.) σε διάφορα σημεία των περιοχών όπου εντοπίστηκε κίνηση τέτοιων κοπαδιών, μαζί με δοχεία νερού, ώστε η άγρια πανίδα να κερδίσει χρόνο επιβίωσης, μέχρι την ώρα που θα μπορούν να επιστρέψουν στις εκτάσεις των ενδιαιτημάτων τους, μόλις αυτά πρασινίσουν στοιχειωδώς.

Διαβάστε ακόμη  1ος ο Α.Σ. ΑμεΑ Αλεξανδρούπολης ΚΟΤΙΝΟΣ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παρακολύμβησης 2024

Δάσος Δαδιάς: Κάηκαν 26 φωλιές αρπακτικών

Καμία ανθρώπινη παρέμβαση, όμως, δεν μπορεί, προς το παρόν, να αποκαταστήσει την παρουσία της άγριας ορνιθοπανίδας του δάσους της Δαδιάς (μόνο στον μικρό πυρήνα κάηκαν 26 φωλιές πριν από δύο 24ωρα), αφού τα σπάνια αρπακτικά πουλιά πέταξαν μακριά από τον φλεγόμενο χώρο όπου φώλιαζαν. Κι αν τα μεταναστευτικά είδη βρίσκονταν ούτως ή άλλως εντός του χρόνου αποδημίας τους, υπάρχουν κι εκείνα τα είδη που φώλιαζαν μόνιμα στο δάσος, και έχουν φύγει προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να απαντήσουν εάν θα επιστρέψει η ορνιθοπανίδα στη Δαδιά, αφού η πυρκαγιά συνεχίζει για 16η ημέρα και κατακαίει όλο και μεγαλύτερο μέρος του δάσους. Είναι χαρακτηριστική η παρατήρηση του διευθυντή της GREENPEACE, Νίκου Χαραλαμπίδη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η αποτίμηση των ζημιών σε υποδομές, περιουσίες, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο θα ολοκληρωθεί γρήγορα, όχι όμως και η ζημιά στο όλο οικοσύστημα της περιοχής του Έβρου. “Μία τέτοια αποτίμηση θα πάρει πολλούς μήνες”, ανέφερε χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που το σύστημα copernicus έδινε επικαιροποιημένη την εικόνα των καμένων εκτάσεων, υπολογίζοντάς τες σε περισσότερα από 935.000 στρέμματα, το 60% των οποίων ήταν δάσος.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας