Προσωπικός γιατρός / Χρηματικά πρόστιμα σοκ από 1η Οκτωβρίου σε όσους δεν εγγραφούν 

Το υπουργείο Υγείας επιλέγει να εφαρμόσει το μέτρο όχι με συνεχή και ενδελεχή ενημέρωση των πολιτών αλλά με απειλές για δυσβάσταχα πρόστιμα

Ένα ισχυρό σοκ για τους πολίτες επεφύλαξε η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και με την οποία εξειδικεύεται το σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων με στόχο την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε προσωπικό γιατρό.

Το υπουργείο Υγείας επιλέγει ακόμα και στον προσωπικό γιατρό το δόγμα του σοκ και δέος με τους πολίτες να απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα εάν μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022 δεν σπεύσουν να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το μοναδικό κίνητρο για την εγγραφή σε προσωπικό γιατρό που θα έχουν οι πολίτες είναι ότι  από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα έχουν προτεραιότητα κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Διαβάστε ακόμη  Κύριε Πρωθυπουργέ στο καλό!

Από την άλλη υπάρχει ένα πλέγμα αντικινήτρων το οποίο ξεκινάει να εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου 2022 και θα υπάρχει και δεύτερο πακέτο χρηματικών προστίμων από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Συγκεκριμένα από 1η Οκτωβρίου 2022 όσοι δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό θα πληρώνουν:

-Πρόσθετη συμμετοχή 10% στην αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων

-Πρόσθετη συμμετοχή 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό θα πληρώνουν ακόμα 10% επιπλέον συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια, δηλαδή, συνολικά 20% καπέλο.