Πρόστιμα της Πυροσβεστικής σε όσους καίνε αλόγιστα τα χωράφια τους

Πονοκέφαλο προκαλεί αυτή την εποχή για την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής μας,  η καύση των χωραφιών από τους ιδιοκτήτες τους.

Υπάρχει μια παλιά κακή συνήθεια των αγροτών που λέει ότι το χωράφι πρέπει να καεί από υπολείμματα της σοδειάς ώστε να καθαρίσει και να ετοιμαστεί για την σπορά

Μια νοοτροπία της παλιάς σχολής που λέει, βάζω «φωτιά για να ξεμπερδέψω».

Αφορμή για την επισήμανση αυτή που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διοικητής της Π.Υ. Ορεστιάδας Αντώνης Χαμαλίδης αποτέλεσε η χθεσινή πιεστική ημέρα για την υπηρεσία του, αφού είχαν να αντιμετωπίσουν τέσσερεις διαφορετικές εστίες φωτιάς σε χωριά της περιοχής Βύσσας,  Σοφικού, Θουρίου και Χειμωνίου.

Τα περιστατικά αφορούσαν πυρκαγιές που προκλήθηκαν από καύση σιτοκαλαμιών και άλλων χόρτων που μένουν στο χωράφι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αγρότες μεγάλης ηλικίας 85 και 90 χρόνων, βάζουν φωτιά στο χωράφι έχοντας δίπλα και το παιδί τους μαθαίνοντας του εύκολες μεθόδους για τον «καθαρισμό» του  χωραφιού  με απρόβλεπτες  συνέπειες για το περιβάλλον.

Χθες κάηκαν ευτυχώς μόνο 50 στρέμματα χορτολιβαδικής  έκτασης. Απείλησαν όμως το Μοναστήρι της Νέας  Βύσσας αλλά και εκτάσεις φωτοβολταΪκών, ευτυχώς χωρίς δυσάρεστα αποτελέσματα.

«Πρέπει να περιοριστούν, τόνισε ο κ. Χαμαλίδης, αναγκαστήκαμε να βάλουμε διοικητικό πρόστιμο σε δυο περιπτώσεις, το κόστος των οποίων είναι 300 ευρώ έκαστο. Βέβαια το ύψος του προστίμου ορίζεται  ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2000 ευρώ. Θα μπορούσαν να αφήσουν τα υπολείμματα να γίνουν λίπασμα αλλά δεν το κάνουν», αναφέρει ο κ. Χαμαλίδης.

Ertnews