Προβληματισμός για τις συλλήψεις ψαράδων στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης

gnomh-orange-grayΤο θέμα των συλλήψεων αλιέων της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι πωλούσαν τα ψάρια τους στην είσοδο του λιμανιού, την περασμένη εβδομάδα, απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, στη χθεσινή του συνεδρίαση. Η συζήτηση της υπόθεσης προέκυψε μετά από αίτημα της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Υπενθυμίζεται πως οι ψαράδες, ως είθισται, πωλούν τα ψάρια τους μπροστά στο μικρό λιμάνι, από το 2007. Ωστόσο, το περασμένο Σάββατο, μετά από καταγγελία, η οικονομική αστυνομία και το λιμεναρχείο προχώρησαν σε ελέγχους και συλλήψεις. Αποτέλεσμα, 7 άτομα να οδηγηθούν στα κρατητήρια, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, αφού δεν κατείχαν άδεια για υπαίθριο εμπόριο και σύμφωνα με τη νομοθεσία, τους επιτρέπεται να πωλούν τα αλιεύματά τους μόνο μέσα από τα σκάφη της.

Όπως επισημαίνονταν στο αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είναι απαράδεκτο σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής ανέχειας να εξαντλεί το κράτος όλη του την αυστηρότητα σε ανθρώπους που προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο. Παράλληλα, εκφράστηκε ο έντονος προβληματισμός της παράταξης για τις εξελίξεις στο λιμάνι που σιγά – σιγά θα οδηγήσουν τον κόσμο έξω από αυτό. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να βρεθεί τρόπος, άμεσα, ώστε να εξακολουθήσουν οι αλιείς να πωλούν τα προϊόντα τους στο λιμάνι.

Παρούσα στη συνεδρίαση η δικηγόρος των αλιέων Μένια Πολυχρόνη, η οποία αναφέρθηκε στη νομοθεσία, αλλά και στα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν κατά την προσπάθεια εφαρμογής της. Οι παράκτιοι αλιείς έχουν δικαίωμα και ειδική άδεια πώλησης των προϊόντων τους απευθείας μέσα από το σκάφος τους ή σε παραλία εκφόρτωσης. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, δεν μπορούν να πάρουν άδεια υπαίθριου εμπορίου και πωλούν από το 2007 τα ψάρια τους στο μικρό λιμανάκι. Ωστόσο, επειδή υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά μεταξύ των καταναλωτών και των ψαράδων, εναποθέτουν το εμπόρευμα στο κράσπεδο, ώστε να μπορεί ο κόσμος να ψωνίζει με ασφάλεια. Όπως ανέφερε η κα Πολυχρόνη, υπάρχει ένας πόλεμος από τα μαγαζιά που πωλούν ψάρια, τονίζοντας πως οι ιδιοκτήτες τους κάνουν τις καταγγελίες αυτές. «Οι άνθρωποι αυτοί στο λιμάνι, όπως είναι γνωστό, δεν πουλάνε ακριβά ψάρια και δεν βγαίνουν κάθε μέρα. Έχουν μικρά βαρκάκια, τα οποία, όταν έχει καλό καιρό, βγάζουν 3-4 κασάκια ψάρια και βγάζουν ένα μεροκάματο, ώστε να τρώνε φρέσκα ψάρια και οι φτωχοί. Άλλοι είναι εκείνοι που φέρνουν ψάρια από Τουρκία και τα βαφτίζουν ελληνικά. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι αρμόδιος ο δήμος, ζητάμε όμως τη συμπαράστασή του. Λύση μπορεί να δώσει ο ΟΛΑ, σε συνεννόηση με το λιμεναρχείο.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη- Δ. Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα διαθέτει τους επιστήμονες, δημιουργεί τις υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση να παράξει τεχνητή νοημοσύνη»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, σημείωσε ότι παρακολουθεί το θέμα και μιλά με τους αρμόδιους φορείς. Όπως ανέφερε, υπάρχει σε εξέλιξη μία σύγκρουση μεταξύ δύο επαγγελματικών τάξεων, σημειώνοντας πως όσοι διατηρούν καταστήματα πώλησης ψαριών ορθώς διαμαρτύρονται για τα πολλά έξοδα που έχουν, ενοίκια, λογαριασμούς, ασφαλιστικά ταμεία, κτλ, επισημαίνοντας ότι δίκαιο έχουν και οι μικροί αλιείς που πουλάνε τα ψάρια τους στο λιμάνι.

Σημείωσε πως ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα ούτε για τη χωροθέτηση ούτε για τις άδειες, υπογραμμίζοντας πως το λιμάνι, κάποια στιγμή, θα κλείσει για τέτοιου είδους δραστηριότητες. «Δεν υπάρχει σε πολιτισμένο κράτος πουθενά λιμάνι τόσο ανοιχτό στους πολίτες. Είναι δρομολογημένο ότι θα κλείσει για το ευρύ κοινό και θα πρέπει να βρουν οι επαγγελματίες τι θα κάνουν από εκεί και πέρα… Είναι αλήθεια ότι πουλάτε μεγάλες ποσότητες και κάνετε ζημιά στα καταστήματα, είναι δεδομένο αυτό. Ωστόσο, δεν είμαστε ανάλγητοι, μιλάμε με όλους και ψάχνουμε να βρούμε μια λύση».

Περισσότερα θέματα από την εφημερίδα Η Γνώμη εδώ