Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για την υποστήριξη των αγροτών της περιοχής κυρίως για το θέμα του Ηλίανθου

Ψήφισμα υπέρ των αγροτών και ιδιαίτερα υπέρ των ηλιανθοπαραγωγών εξέδωσε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας, στη συνεδρίαση της 3ης Μαΐου, μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος να Ζω”.

Η αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που βιώνουν οι αγρότες και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων: “Να δυναμώσουμε τη φωνή των αγροτών, να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος

“Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται δραματικά. Οι αγρότες της περιοχής μας αδυνατούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους και δυσκολεύονται να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας διατάραξε την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Οι τιμές της ενέργειας, των αγροτικών εφοδίων, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων ανέβασαν το κόστος παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη. Αντίθετα οι τιμές πώλησης των προϊόντων πιέζονται χαμηλά, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Η ανισορροπία ανάμεσα σε κόστος παραγωγής και τιμή πώλησης αφορά όλα τα αγροτικά προϊόντα, ιδίως όμως σήμερα το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι ηλιανθοπαραγωγοί της περιοχής, τόσο του ποτιστικού, όσο και του ξερικού ηλίανθου.

Διαβάστε ακόμη  Ακρίβεια: Πλήρης απουσία ελέγχων στην αγορά και μέτρα που δεν εφαρμόζονται

Λόγω της δραματικής διαμορφωθείσας κατάστασης στην αγορά ηλιάνθου:

1. Ζητούμε να διαμορφωθούν οι τιμές πώλησης των ενεργειακού ηλίανθου σε τουλάχιστον 450 ευρώ ανά τόνο, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να διατηρηθεί η καλλιέργειά του.

2. Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν επιδέχεται συνδεδεμένη ενίσχυση, οπότε ο παραγωγός δεν έχει να περιμένει να ενισχυθεί επιπρόσθετα.

3. Ενημερώνουμε ότι ο ηλίανθος καλλιεργείται σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, άρα βοηθά την παραγωγικότητα, δεν χρειάζονται φυτοπροστατευτικά προϊόντα και λιπάσματα, γεγονός που προστατεύει το περιβάλλον.

4. Τονίζουμε την ανησυχία ότι σε μια περιοχή που έκλεισε οριστικά το Εργοστάσιο Ζάχαρης, απαξιώθηκαν δυναμικές καλλιέργειες, που ευδοκιμούν στον Βόρειο Έβρο, όπως το σκόρδο και το σπαράγγι, θα ήταν τραγικό να απαξιωθεί και η καλλιέργεια του ηλίανθου.”

Ορεστιάδα, 4 Μαΐου 2023

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ

Μαρία Γκουγκουσκίδου