ΡΑΑΕΥ: Και επίσημα οι αλλαγές στην «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης»

Υπεβλήθη στην Αρχή το αίτημα τροποποίησης της άδειας λόγω αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης και της επωνυμίας της εταιρείας

Προχωρούν και επίσημα οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση και την επωνυμία της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», που προωθεί την υλοποίηση του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία η οποία κατέχει την αντίστοιχη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, η οποία χορηγήθηκε με την υπ’ αριθ. 302/2019 Απόφαση Ρ.Α.Α.Ε.Υ., όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’αριθμ. 500/2021 Απόφαση Ρ.Α.Α.Ε.Υ., ονομαστικής ισχύος 840 MW, υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή 2 Ιουνίου αίτηση τροποποίησης της άδειας λόγω αλλαγής της επωνυμίας της και της μετοχικής σύνθεσης ως εξής:

– Από «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» σε «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Ανώνυμη Εταιρεία»

– Η νέα μετοχική σύνθεση της εταιρείας είναι ΔΕΗ Α.Ε. με ποσοστό 51%, ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 29% και Damco Energy με ποσοστό 20%.

Με την κίνηση αυτή οριστικοποιούνται και τυπικά οι παραπάνω αλλαγές, ενώ το προηγούμενο διάστημα έγιναν και ανακατατάξεις σε επίπεδο διοίκησης της εταιρείας.

Ειδικότερα, στις 28 Φεβρουαρίου υπήρξε ανασυγκρότηση του Δ.Σ. καθώς αποχώρησε από τη θέση του Προέδρου ο Χρήστος Κοπελούζος και αντικαταστάθηκε ως μέλος από τον Ιωάννη Καρύδα, ανώτερο στέλεχος του Ομίλου Κοπελούζου, ενώ τη θέση του Προέδρου κατέλαβε ο επίσης προερχόμενος από τον ίδιο Όμιλο, Ιωάννης Αράπογλου. Κατά τα άλλα, η σύνθεση του Δ.Σ. παρέμεινε η ίδια, με τον Ιωάννη Παπαδόπουλο (Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ) Αντιπρόεδρο και τον Σωτήρη Χατζημιχαήλ (Γενικό Διευθυντή Στρατηγικής & Μετασχηματισμού της ΔΕΗ) Διευθύνοντα Σύμβουλο, προς τον οποίο ανετέθη η εξουσία διοίκησης της εταιρείας και διαχείρισης της περιουσίας της.

Θέσεις μελών του Δ.Σ. κατέχουν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Ιωάννης Αράπογλου, ο Φώτης Μακρυλέας (Finance Controlling Director της ΔΕΗ), ο Περικλής Στρατηγόπουλος (Διευθυντής Κλάδου του ΑΗΣ Κομοτηνής της ΔΕΗ), ο Νικήτας Δημόπουλος (Διευθυντής Κλάδου του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ) και ο Δημήτρης Ταμβάκης (Project Manager ΑΠΕ στη ΔΕΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η απόκτηση από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ποσοστών 51% και 29% αντίστοιχα του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ως εκ τούτου αυτή δεν είναι πλέον μονοπρόσωπη και το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη λέξη από την επωνυμία της, η οποία είναι πλέον «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε.».

Διαβάστε ακόμη  Δάσος Δαδιάς: Για λάθη δεκαετιών στην πρόληψη, κάνει λόγο η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης

Η νέα μονάδα των 840 MW

Ο νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ισχύος 840 MW θα διαθέτει τεχνικό εξοπλισμό της General Electric και τοποθετείται σε στρατηγικό σημείο (στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης), σε περιοχή δηλαδή που διασταυρώνονται υποδομές εφοδιασμού με φυσικό αέριο αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Β.Μακεδονία, τη Σερβία κ.α.Η καθαρή αποδιδόμενη ισχύς της θα είναι 820 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 λιγνιτικών μονάδων, από αυτές που αποσύρθηκαν ή είναι υπό απόσυρση (κάθε λιγνιτική μονάδα μικτής ισχύος 300 MW έχει καθαρή ισχύ ~270 MW, άρα 3 x 270 = ~820 MW), γεγονός που καταδεικνύει την σημασία της για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η μονάδα, που θα έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό, θα συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Νέα Σάντα, όπου καταλήγει και η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα- Maritsa East), που θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 1400 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1700 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, η μονάδα θα έχει συντελεστή απόδοσης 63%, δηλαδή χαμηλότερο κόστος και κατανάλωση καυσίμου, καθώς και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μικτό καύσιμο. Ειδικότερα, θα έχει τη δυνατότητα να καίει υδρογόνο σε μείγμα έως και 50% και έτσι θα είναι από τις πρώτες μονάδες στην Ευρώπη που θα μπορεί να λειτουργήσει με μείγμα καυσίμου φυσικού αερίου και πράσινου Η2, με περιεκτικότητα σε Η2 μέχρι 50% κατ’ όγκο (και ο κατασκευαστής του General Electric δουλεύει για να φτάσει στο 100%). Άρα είναι απολύτως συμβατή με το εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον Φεβρουάριο του 2023 με χρόνο ολοκλήρωσης τους 32 μήνες, δηλαδή περί τα τέλη του 2025.

Πηγή: newmoney.gr