Στις 12 Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς, ο νομός του Έβρου βρέθηκε για μία ακόμη φορά, αντιμέτωπος με έντονες βροχοπτώσεις και τα επακόλουθα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε οικίες, καλλιέργειες, επιχειρήσεις και υποδομές. Οι ζημιές που αντιμετώπισαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, τόσο σε παραγωγές, αγροτικές εκτάσεις, σε αναχώματα, σε αγροτική οδοποιία, αντλιοστάσια, αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα και σε πάσης φύσεως δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, ήταν μεγάλες.

Οι πλημμύρες για τον Έβρο δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, και δη τα πλημμυρικά, πλήττουν συχνά το νομό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τέτοια συχνά, έντονα έως ακραία φαινόμενα συνδέονται όλο και πιο συχνά με την κλιματική κρίση που επελαύνει και στη χώρα μας.

Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι μας είναι αυτοί που είναι εκτειθειμένοι στις πολλαπλές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο κεφάλαιό τους, την παραγωγή τους και τελικά στο εισόδημά τους. Η συντεταγμένη λοιπόν Πολιτεία έχει την υποχρέωση να μεριμνήσει για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου ασφάλειας και προστασίας της δραστηριότητάς τους. Στην κατεύθυνση αυτήν, χρειάζεται επιστημονικός και τεκμηριωμένος σχεδιασμός και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων και έργων.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών (ΣΔΚΠ) για τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2018. Ταυτόχρονα, προχώρησε στην ένταξη και χρηματοδότηση έργων για τη θωράκιση του νομού, τα οποία ήταν αναγκαία εδώ και δεκαετίες. Στο πλαίσιο δε των αγροτικών αμιγώς υποδομών, εντάχθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 31 μεγάλα έργα.

Συγκεκριμένα, στις 02/07/2019 εκδόθηκε η Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρ. πρωτ. 4679 (ΑΔΑ 6ΦΝΡ4653ΠΓ-ΕΩ6) και οι αποφάσεις ένταξης στη δράση 4.3.1: ‘Υποδομές εγγείων βελτιώσεων’ του ΠΑΑ 2014-2020 των τριάντα ένα (31) μεγάλων (με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 2.200.000 ευρώ) εγγειοβελτιωτικών έργων και συνολικού προϋπολογισμού 448.193.171,59 ευρώ. Πρόκειται για σημαντικά έργα για τη διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού και τη μείωση του κόστους άρδευσης, αλλά και για τη θωράκιση της αγροτικής παραγωγής απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Ανάμεσά τους, και το έργο της Αντικατάστασης και Υπογειοποίησης των Αρδευτικών Δικτύων του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου με δημόσια δαπάνη ύψους 10.018.500 ευρώ.

Πέραν των υποδομών όμως, ο άλλος πυλώνας για τη θωράκιση του αγροτικού κόσμου του Έβρου, και όχι μόνο, απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, του Οργανισμού Ασφάλισης της παραγωγής, που με το δημόσιο και αλληλέγγυο χαρακτήρα του συμβάλλει ώστε να μειωθεί η σημερινή ανασφάλεια του παραγωγού και στην ουσία να τού επιτραπεί να επιχειρήσει και να καινοτομήσει.

Διαβάστε ακόμη  Το θέατρο του παραλόγου: Όταν κάτι…βαψιματάκια βαπτίζονται έργα άξια αποθέωσης

Από την Κυβέρνηση της ΝΔ εγκαταλείφθηκε δυστυχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα η αναλογιστική μελέτη από τον ΕΛΓΑ που είχε δρομολογηθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και που θα οδηγούσε σε αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης, ώστε να καλύπτονται ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ, που δηλώνει εμμονική με την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, δεν προχώρησε η αναμόρφωση του κανονισμού του Οργανισμού, παράλειψη που είναι εγκληματική, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της κρίσης που ήδη εκδηλώνεται.

Μια άλλη, πάρα πολύ σημαντική παράμετρος για την ασφάλεια των αγροτών (κτηνοτρόφων και γεωργών) είναι η δίκαιη, διαφανής, έγκαιρη και ορθή πληρωμή των δικαιούμενων ενισχύσεων. Οι έγκαιρες, σωστές, και χωρίς προβλήματα πληρωμές που καταβάλλονταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον, δυστυχώς, παρελθόν. Η φετινή πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφεται ως η χειρότερη όλων των εποχών. Ήταν και άδικη, και αδιαφανής, και πρόχειρη και ανάλγητη, εντείνοντας την ανασφάλειά τους και παρεμποδίζοντας ισχυρά την παραγωγική διαδικασία.

Τέλος, αναξιοποίητο παραμένει άλλο ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), που δημιουργήθηκε το 2019 προκειμένου να διευκολύνει τη ρευστότητα των αγροτών μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, παραμένει αναξιοποίητο μέχρι σήμερα. Σε μια εποχή που αντιμετωπίζει τρεις σοβαρές κρίσεις, υγειονομική, ακρίβειας και κλιματική, η Κυβέρνηση παραμένει σε εγκληματική αδράνεια που εξοντώνει μέρα με τη μέρα τον αγροτικό κόσμο.

Συνεπώς η αλλαγή κυβέρνησης είναι ζήτημα επιβίωσης για τους λιγότερο προνομιούχους αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους, νέους, νέες και συνταξιούχους. Η διακυβέρνηση της χώρας σε μια προοδευτική κατεύθυνση είναι η μόνη ελπιδοφόρα για την πατρίδα και την κοινωνία.

Άρθρο στο thraki Νεα του Σταύρου Αραχωβίτη

Τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

πρώην υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων