S.O.S από την ΠΟΕΔΗΝ για το νοσοκομείο Διδυμοτείχου

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι εκτός ελέγχου», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), διά μέσου του προέδρου της, Μιχάλη Γιαννάκου.

Η ομοσπονδία ενημερώνει πως το νοσοκομείο έχει αναστείλει βασικές λειτουργίες του εξ αιτίας της διασποράς του νέου κορονοϊού και παράλληλα πως 50 εργαζόμενοι έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας.

Το ακόμη πιο σημαντικό που επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, είναι πως πλέον οι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο, εξ αιτίας των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν στο νοσοκομείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, 3 εκ των 50 εργαζομένων που έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας νοσούν από Covid-19, ένας είναι διασωληνωμένος και δύο βρίσκονται σε μονάδα λοιμώξεων.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι εκτός ελέγχου. Στους 220 υπαλλήλους που διαθέτει, οι 50 είναι εκτός υπηρεσίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών νοσούν και οι υπόλοιποι έχουν τεθεί σε καραντίνα. Κανείς δεν ενημερώνει επίσημα. Ένας γιατρός του νοσοκομείου νοσηλεύεται διασωληνωμένος και δύο ακόμη (ένας γιατρός και ένας βοηθός θαλάμου) στη μονάδα αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης», τονίζει ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει:

«Υπάρχει μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού που ξεκίνησε από τη χειρουργική κλινική. Βρέθηκαν 14 νοσηλευόμενοι ασθενείς θετικοί στη χειρουργική κλινική και σχεδόν όλο το προσωπικό της. Κάποιοι εμφάνισαν συμπτώματα και έτσι ξεκίνησε η ιχνηλάτηση. Δεν γίνονταν τεστ προληπτικά στο προσωπικό. Ξεκίνησαν τώρα που ξέφυγε ο ιός. Στους ασθενείς μόνο rapid test γίνονται κατά την  εισαγωγή τους, τα οποία δεν είναι αξιόπιστα».

Τεράστιες ελλείψεις

«Ο ιός σιγόβραζε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο. Μοριακός αναλυτής δεν υπάρχει  στο νοσοκομείο. Λαμβάνουν δείγματα για μοριακά τεστ Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, τα οποία αποστέλλουν για ανάλυση στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αργούν ημέρες να πάρουν τα  αποτελέσματα. Η διεκπεραίωση των ασθενών που εισάγονται γίνεται με rapid test», προσθέτει ο κ. Γιαννάκος και υπογραμμίζει:

«Η διαχείριση των περιστατικών κορονοϊού είναι αρκετά επικίνδυνη. Στην παθολογική κλινική νοσηλεύουν γενικά παθολογικά περιστατικά ύποπτα και θετικά κρούσματα κορονοϊού. Στον ίδιο χώρο, με έναν διάδρομο, σε ξεχωριστούς θαλάμους. Όταν σε ένας  ασθενής έκτακτο περιστατικό που προσέρχεται στα ΤΕΠ και βγει θετικό το rapid test, τον εισάγουν στη παθολογική κλινική και μόνο σε αυτούς λαμβάνουν δείγμα για μοριακή ανάλυση».

«Γι’ αυτό υπήρξε η μεγάλη διασπορά. Κάποιοι  εκ των θετικών ασθενών της χειρουργικής κλινικής είχαν πάρει εξιτήριο και άθελά τους διέσπειραν τον ιό στους κατοίκους της περιοχής. Ασθενείς με κορονοϊό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Οι θάλαμοι κορονοϊού στη παθολογική κλινική συνεχίζουν να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Διαβάστε ακόμη  Γεγονός η 1η Υπαίθρια Δανειστική Βιβλιοθήκη στην Αλεξανδρούπολη

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της Δέλτα τηλεόρασης

Από την η άλλη η Διοίκηση με ανακοίνωση της ενημερώνει για τα εξής

Στις 18/12, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
««Μετά την εκδηλωθείσα αιφνίδια, απρόσμενη και ανεπιθύμητη έξαρση του κορονοϊού στο ΓΝ Διδυμοτείχου και προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην προκαλείται αναστάτωση στους συμπολίτες μας, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ  τα παρακάτω: Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίχθηκε απρόβλεπτα και αστραπιαία, ήτοι την ύπαρξη κρουσμάτων σε όλο το «εύρος» του Νοσοκομείου, Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό, Τεχνικό, Παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και σε εργαζόμενους  από εταιρείες με τις οποίες είναι συμβεβλημένο το Νοσοκομείο. Τέθηκαν σε καραντίνα όσοι Ιατροί, Νοσηλευτές/τριες, Διοικητικοί υπάλληλοι,  λοιποί εργαζόμενοι διαγνώστηκαν θετικοί στα τεστ, είτε ήρθαν σε στενή επαφή με συγγενείς που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Σε όλους δόθηκαν σχετικές οδηγίες,  ενώ ενημερώθηκαν να υποβληθούν σε τεστ μετά την παρέλευση της προβλεπόμενης προθεσμίας, οπότε θα επανεκτιμηθεί η περαιτέρω κατάσταση τους.

Ουδεμία επίδραση είχε όλη η ανωτέρω διαδικασία στη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου, του οποίου όλες οι κλινικές, οι τομείς και όλα τα τμήματά του λειτουργούν κανονικά, ΕΝΩ στις χειρουργικές κλινικές αντιμετωπίζονται μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά, και  δόθηκαν οι ανάλογες οδηγίες. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, ώστε η επάνοδος στην κανονικότητα να επέλθει  σύντομα και χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

Για την όλη κατάσταση ενημερώθηκαν οι προϊστάμενες  Αρχές  και ο ΕΟΔΥ, προς περαιτέρω συνδρομή εάν χρειαστεί, ενώ ήδη ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης κ. Δημήτριος Τσαλικάκης  με παρεμβάσεις του  έδωσε λύσεις σε ανακύψαντα σχετικά θέματα, με τη συνδρομή και του Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου  Ρούφου, στους οποίους εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας.

Ευχόμαστε καλή ανάρρωση σε όλους τους υπαλλήλους μας και τους περιμένουμε σύντομα γερούς στην υπηρεσία τους. ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ τους συμπολίτες μας ότι στο ΓΝ Διδυμοτείχου, που κλυδωνίστηκε, αλλά δεν κλονίστηκε,  καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε σε αυτό άπαντες να βρίσκουν ανταπόκριση στις σχετικές ανάγκες τους και προ παντός να έχουν την κατάλληλη ιατρική νοσηλεία και περίθαλψη».