Σάλος και στον Έβρο από τις δηλώσεις Πνευματικού που απηχούν απόψεις της ΝΔ για την υγεία

Εκτός εκλογικής μάχης τέθηκε τελικά ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Πνευματικός μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τη διαλογή ασθενών

Η απόφαση ελήφθη σήμερα, έπειτα από επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Σπύρο Πνευματικό. Με ανάρτησή του ο τελευταίος γνωστοποίησε ότι αποσύρεται από τον εκλογικό αγώνα, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, θα παραιτηθεί από βουλευτής και θα παραδώσει την έδρα.

Μεταξύ των αντιδράσεων, ξεχωρίζει η ανάρτηση του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Έβρου «ΣυνεχίΖΩ» που όπως αναφέρει δεν συνηθίζει να σχολιάζει πολιτικά σχόλια, στην προκειμένη περίπτωση όμως έκανε μία εξαίρεση:

«Ξέρετε πως χρόνια τώρα, ο ΣυνεχίΖΩ Σύλλογος καρκινοπαθών και φίλων Ν.Εβρου, δε μπήκε ΠΟΤΕ στο “τρυπάκι” της εύκολης κριτικής και ειδικά στο κομμάτι της πολιτικής τοποθέτησης. Προστατεύουμε τον σύλλογο ως κόρη οφθαλμού, από οποιαδήποτε πολιτικά παιχνίδια, γιατί για μας ο καρκίνος δεν έχει χρώμα και δε χρειάζεται παραπάνω εξήγηση… Είναι όμως αδύνατον να μην καυτηριάσουμε τέτοιες τοποθετήσεις από ανθρώπους που ίσως, λέω ίσως βρεθούν σε θέση ευθύνης για την πορεία της περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο. Είμαστε έξαλλοι με την αθλιότητα της τοποθέτησης του συγκεκριμένου ανθρώπου… Γιατρός και το χειρότερο…. “δάσκαλος ” για τους νέους γιατρούς….Αν αυτή είναι η οπτική με την οποίαν αντιμετωπίζονται οι ασθενείς με καρκίνο, τότε κ. Πνευματικέ δεν κάνετε γι’ αυτήν τη δουλειά…. και δεν έχουμε να περιμένουμε ΤΙΠΟΤΕ από αυτή την Πολιτεία που θέλετε να “υπηρετήσετε” .. Ντροπή».

Την ίδια στιγμή, σιωπή… ασυρμάτου από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Ν. Εβρου «Μαζί για Ζωή». Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόεδρος του εν λόγω Συλλόγου είναι πλέον αντιπρόεδρος στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου και «φίλη» του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη…

ΕΙΝΟΚΥΘ: Μόνη έγνοια ο άνθρωπος και όχι το κέρδος Την οργή του εξέφρασε και ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης Χάρης Στάμος με δήλωσή του:

«Η δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Πνευματικού για περιορισμό του κόστους των ιατρικών πράξεων στο ΕΣΥ με περιορισμό της ιατρικής φροντίδας στους καρκινοπαθείς και στόχο «κάποια στιγμή να τραβήξουμε κάποια γραμμή» για να τελειώνουμε, αποτελεί μνημείο
νεοφιλεύθερου κυνισμού.

Ο καθηγητής Πνευματικός ξέχασε τον γιατρό και θυμήθηκε το μεγαλοκαθηγητικό του κατεστημένο, το οποίο έθεσε στην υπηρεσία του νεομητσοτακισμού. Στην περίπτωση Πνευματικού και των εμπνευστών του προφανώς η ανθρώπινη ζωή μετριέται με το κόστος παροχής φροντίδας. Στο ίδιο πνεύμα είχαν κάνει παλιότερα δηλώσεις και οι Πέτσας, Σκέρτσος, Γεραπετρίτης, προβεβλημένοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο γιατρός Πνευματικός όμως τους ξεπέρασε, προσπαθώντας να δώσει και επιστημονικοφάνεια στις προκλητικές δηλώσεις του.
Για τους μαχόμενους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ μόνος γνώμονας είναι η παροχή ιατρικής φροντίδας, όσο υπάρχει έστω και η παραμικρή ελπίδα. Μόνο κριτήριο η ανθρώπινη ζωή, και όχι το κόστος. Μόνη έγνοια ο άνθρωπος και όχι το κέρδος. Μπορεί στην νεοφιλελεύθερη κοσμοθεωρία Πνευματικού- Μητσοτάκη όλα αυτά να μην είναι της μόδας. Αποτελούν όμως το δικό μας αξιακό σύστημα. Για αυτά αγωνιζόμαστε. Αυτά υποσχεθήκαμε να τηρούμε ως γιατροί. Να υπηρετούμε τον Άνθρωπο και όχι το Κέρδος. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα. Και σε πείσμα των χωρίς ανθρωπισμό δηλώσεων, ανθρώπων πανεπιστημιακών και πνευματικών, που το πνεύμα τους έχει κατακλύσει το κόστος μας και το κέρδος, εμείς θα συνεχίσουμε στο πνεύμα του ανθρωπισμού. Θα παραμείνουμε Γιατροί, κι ας μην μας θεωρούν της μόδας. Κι ας μην είμαστε τόσο πνευματικοί…».

Διαβάστε ακόμη  Ευχαριστήριο και κάλεσμα για την ομιλία στην Άνθεια

Στο πνεύμα της φιλοσοφίας της ΝΔ για την υγεία οι δηλώσεις Πνευματικού Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σπύρος Πνευματικός εκφράζει αυτές τις απόψεις. Σύμφωνα με το news247.gr σε ημερίδα για την υγεία που διοργανώθηκε πέρσι τον Απρίλιο είχε διατυπώσει ανάλογες προτάσεις λέγοντας πως «θα πρέπει ίσως να κάνουμε τα νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία θα έχουν δικό τους ισολογισμό». Επισημαίνοντας πως «το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση όλων αυτών των ιδρυμάτων και πού θα
βρούμε τους πόρους. Έχουμε θεμελιώδη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτοί θεωρούν ότι οι πόροι θα πρέπει να βρεθούν από το κράτος αλλά καταλαβαίνετε όλοι ότι η υγεία είναι πανάκριβη». Μάλιστα είχε επισημάνει πως «θα πρέπει να σπάσουμε πάρα πολλά αυγά για να αποφασίσουμε τελικά ποιες νοσηλευτικές δομές χρειαζόμαστε, πού τις χρειαζόμαστε και με ποιο ρόλο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προβαίνουν σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά όσα είχε πει ο σημερινός εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος τον Νοέμβριο του 2021 εν μέσω πανδημίας, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει και λόγος – να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ». Όμως και πολύ πιο πρόσφατες όπως αυτή του πρώην υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου ο οποίος ερωτώμενος σχετικά με τους θανάτους δύο ανθρώπων λόγω καθυστέρησης των ασθενοφόρων το τελευταίο 3ήμερο απάντησε με το …εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ στις 21 Μαίου. Όπως δήλωσε «υπάρχει μια κατατεθειμένη λαϊκή αποδοχή της τάξεως του 40% πριν 10 μέρες. Αυτά έχουν κριθεί. Ήταν μέσα στον απολογισμό που καταθέσαμε πριν την 21η Μαΐου και οδήγησε στο αποτέλεσμα που οδήγησε».