Σάλος με τροπολογία του υπ. Υγείας: Απαγορεύουν τη δίωξη αλλά και την κατάθεση ως μάρτυρες στα μέλη της Επιτροπής

Καμία ευθύνη, καμία δίωξη για τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Σάλος και τεράστιες αντιδράσεις από την τροπολογία – ασυλία.

Τροπολογία – ασυλία από το υπουργείο Υγείας για τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών Λοιμωξιολόγων.

Την ώρα που είναι τουλάχιστον θέμα αρχής, διαφάνειας και δημοκρατίας η δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων των ειδικών για τα μέτρα κατά του κορονοϊού, η κυβέρνηση προσφέρει ασυλία απαγορεύοντας τη δίωξη αλλά και την κατάθεση ως μάρτυρες στα μέλη της Επιτροπής.

Ειδικότερα, σε εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Υγείας και η οποία αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα ορίζεται ότι:

«Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αδιανόητη τροπολογία δέκα υπουργών, στην πρώτη αντίδρασή του, σημειώνοντας ότι «εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων». Και «επιβεβαιώνει», κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων».

Διαβάστε ακόμη  Απασφάλισε κατά Βελόπουλου και Παπαδάκη ο Εβρίτης Μ. Κίρκος

H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων.

Η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της.

Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο λοκντάουν, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του.

Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία».