Σαββατοκύριακο δοκιμών στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι

Τεστ ετοιμότητας στα συστήματα του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία πραγματοποιείται από χθες Σάββατο 13/7 και συνεχίζεται σήμερα Κυριακή. Οι δοκιμές θα επιβεβαιώσουν την ετοιμότητα των συστημάτων κάτω από συνθήκες αυξημένης ισχύος σε διάφορες μορφές λειτουργίας, όπως ανακοινώθηκε.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών στον αντιδραστήρα 5, η ισχύς θα περιοριστεί αρχικά στο 60% και εν συνεχεία στο 40%. Σήμερα 14 Ιουλίου, ο υπερσυμπιεστής θα τεθεί εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες και μετά θα ξαναλειτουργήσει.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί το 2017 στον έκτο αντιδραστήρα, ο οποίος σήμερα λειτουργεί σε πλήρη ισχύ, δηλαδή 1.040 μεγαβάτ.

Ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Κοζλοντούι είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας και ο μεγαλύτερος στην περιοχή. Οι προδιαγραφές κατασκευής του αντιδραστήρα προβλέπουν αντοχή σε σεισμό μέχρι 7 ρίχτερ. Στο σταθμό λειτουργούν δύο αντιδραστήρες, ισχύος χιλίων μεγαβάτ ο καθένας, οι αντιδραστήρες 5 και 6, που είναι αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος. Τέτοιου τύπου ήταν και ο αντιδραστήρας του Τσέρνομπιλ, αν και παλαιότερης γενιάς.

Διαβάστε ακόμη  Επιστρέφουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ερασιτέχνες ψαράδες

Τον Οκτώβριο του 2010 εντοπίστηκαν ρωγμές σε σωληνώσεις ενός εκ των αντιδραστήρων, κατά τη διάρκεια εργασιών, χωρίς όμως να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας, ενώ τον Μάιο του 2011 εντοπίστηκαν ρωγμές σε ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα 5.

Μια αναφορά του Αμερικανού πρέσβη John Beyrle από τις 19 Μαΐου του 2006, η οποία διανέμεται μέσω του Wikileaks αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι που συνέβη τη 1η Μαρτίου του 2006 και το οποίο κρατήθηκε κρυφό. Από το ατύχημα δεν υπήρξε σημαντική διαρροή ραδιενέργειας, αλλά η βλάβη που δημιουργήθηκε θα μπορούσε να δημιουργήσει κατάσταση “εκτός ελέγχου”.