Σχοινάς: «Τα δύο erga omnes διδάγματα από την κρίση στον Έβρο»

Περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού δήλωσε ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο euronews και την Έφη Κουτσοκώστα, για την εκπομπή Global Conversation, ρωτήθηκε για τις νέες αναφορές της Τουρκίας ως προς το μεταναστευτικό και σημείωσε με έμφαση ότι τα «διδάγματα του Έβρου είναι erga omnes».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σχοινάς ρωτήθηκε για τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ΜεβλούτΤσαβούσογλου, ο οποίος είπε πως μετανάστες και πρόσφυγες είναι ελεύθεροι να πάνε στην Ευρώπη, βεβαίως μέσω της Ελλάδας. 

«Εγώ θα συνιστούσα ψυχραιμία. Πιστεύω ότι αυτά που είδαμε στον Έβρο εκείνο το Σαββατοκύριακο της ΚαθαράςΔευτέρας κατέστησαν δύο πράγματα σαφέστατα:

1) ότι κανένας από τους γείτονές μας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εργαλειοποιώντας τον πόνο δυστυχισμένων ανθρώπων.

2) Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πια τη δυνατότητα, τα μέσα, την πολιτική βούληση να δράσει πολύ γρήγορα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα.

Αυτά λοιπόν τα δύο διδάγματα του Έβρου είναι διδάγματα erga omnes, που ισχύουν για όλους και θα ήταν λάθος να μη διαβαστούν στη σωστή τους διάσταση.

Διαβάστε ακόμη  Πανελλήνιο μετάλλιο για Φάνη και Άννα Μήτκα του Εθνικού στο πινγκ πονγκ

Τώρα, σε σχέση με την Τουρκία: μετά τα γεγονότα του Έβρου, όπως ξέρετε, ο πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, την κυρία Φον Ντερ Λάϊεν, και ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ενεργοποιήθηκε μια διαδικασία, την οποία λέμε «διαδικασία Μπορέλ – Τσαβούσογλου» που είναι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, βασική δουλειά των οποίων είναι, στις επόμενες εβδομάδες να καταλήξουν σε μια επικαιροποιημένη εκδοχή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οποία ξαναφέρνει το μεταναστευτικό στη βάση μιας συναινετικής διαδικασίας. Δηλαδή δε θα πρέπει να έχει κανένας αμφιβολία στην Ευρώπη ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών φαινομένων και των ροών, αλλά τη χρειαζόμαστε στο πλαίσιο μιας γερής, σταθερής βάσης συνεργασίας με αμοιβαίες υποχρεώσεις, τις οποίες και τα δύο μέρη θα τηρήσουν. Αυτή η διαδικασία Μπορέλ – Τσαβούσογλου, είναι σε πλήρη εξέλιξη και πιστεύω να καταλήξει σύντομα».