Σε 2-3 χρόνια μονάδα επεξεργασίας ζεόλιθου στα Πετρωτά

Σε περίπου 2 με 3 χρόνια σχεδιάζει να κατασκευάσει μία μονάδα επεξεργασίας ζεόλιθου στο βόρειο Έβρο, η εταιρεία που έχει αναλάβει την εξόρυξη του πετρώματος. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργο Παυλίδη. Παράλληλα, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι τα οχήματα της εταιρείας θα παρακάμπτουν τον οικισμό, προκειμένου να μη δημιουργούν όχληση στους κατοίκους.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των Πετρωτών είχαν πρόσφατα εκφράσει την αντίθεσή τους με την επιχειρούμενη εξόρυξη από την εταιρεία, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, θέτοντας ζητήματα περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά.Οι βασικές ενστάσεις αφορούσαν στη διέλευση των φορτηγών της εταιρείας μέσα από τον οικισμό, εκφράζοντας φόβους για ενδεχόμενες καταστροφές στους παλαιούς, στενούς δρόμους του χωριού, στο δίκτυο ύδρευσης που περνάει κάτω από αυτούς, καθώς και στα παλαιά πετρόχτιστα σπίτια του χωριού, τα οποία φέρουν ελαφριά θεμελίωση. Άλλο ένα βασικό θέμα που έθεταν, ήταν το μηδενικό οικονομικό όφελος από την επένδυση, αφού το πέτρωμα, σύμφωνα με τα πλάνα της εταιρείας, θα μεταφέρεται στο εργοστάσιό της στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης και δεν θα υπάρξει κάποια μονάδα επεξεργασίας στο βόρειο Έβρο, προκειμένου, τουλάχιστον, να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας.

Στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε» ανακοινώθηκε η πρόθεση της εταιρείας, σε περίπτωση εκμετάλλευσης να μην ενοχλήσει και να παρακάμψει τον οικισμό των Πετρωτών αλλά και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα 2-3 ετών να προχωρήσει στη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας, επί τόπου, ανάλογη με το μέγεθος του υπό εκμετάλλευση κοιτάσματος.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά: « Η έως τώρα, επί 10ετίες, μη αξιοποίηση του ζεόλιθου δεν τιμά κανέναν στην πατρίδα μας. Ένας τεράστιος πλούτος, παραμένει ανεκμετάλλευτος». Επίσης, σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της «Όλυμπος Α.Ε» κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι η οδός πρόσβασης στην προς εκμετάλλευση περιοχή, «θα διέρχεται περιμετρικά του οικισμού κι όχι εντός» αυτού, για την αποφυγή περιβαλλοντικής, κυκλοφοριακής ή οποιασδήποτε άλλης επιβάρυνσής του και πως η μονάδα επεξεργασίας, σε 2-3 έτη, θα λειτουργήσει.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, οι βουλευτές του νομού Έβρου, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, ο δήμαρχος Ορεστιάδας και εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Πετρωτών, θα έχουν μετά το Πάσχα συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της αξιοποίησης του ζεόλιθου.