Σε χειρότερη κατάσταση τα ελληνικά νοικοκυριά από αυτά της Βουλγαρίας

Ανεπιστρεπτί φαίνεται πως έχουν περάσει οι εποχές που θεωρούσαμε τους κατοίκους της Βουλγαρίας ως φτωχότερους και υποδεέστερους από εμάς. Τα στοιχεία της Eurostat για το 2018 κατατάσσουν τα ελληνικά νοικοκυριά στην πρώτη θέση αναφορικά με την αδυναμία τους να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Βουλγαρία, βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Πιο αναλυτικά, το 35,6% των ελληνικών νοικοκυριών αδυνατούσε να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ το 2018. Με την έναρξη της κρίσης το 2010, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να πληρώσουν εγκαίρως λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού, και τηλεφώνου ήταν λιγότερα από 2 στα 10.Το ποσοστό εκτινάχθηκε πάνω από το 42% στη διετία 2015-2016 και έκτοτε υποχωρεί με αργούς ρυθμούς.

Ακολουθεί η Βουλγαρία (30,5%) και η Κροατία (17,1%). Στο αντίποδα της λίστας, τη μικρότερη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ολλανδίας (1,5%), Τσεχίας (2,1%) και Σουηδίας (2,2%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο 6,6%.

Διαβάστε ακόμη  Το Υπουργείο Υποδομών άφησε χωρίς χρήματα το έργο της ιρλανδικής διάβασης στις Καστανιές!

Ο μέσος όρος της ΕΕ διπλασιάζεται όσο αφορά νοικοκυριά με παιδιά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, με το ποσοστό να φτάνει στο 11%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φτάνει το 40,1%.Β 

Όσον αφορά τη χώρα μας, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα στις μονογονεϊκές οικογένειες, με το 48% να μην μπορεί να εξοφλήσει εγκαίρως τους λογαριασμούς για παροχές κοινής ωφελείας.

Σύμφωνα με την Eurostat, μεταξύ των νοικοκυριών της Βουλγαρίας, οι οικογένειες με μικρά παιδιά (34,4%) έχουν περισσότερα προβλήματα από τα νοικοκυριά με ή χωρίς παιδιά «26,6%). Οι οικογένειες με 3 ή περισσότερα παιδιά (53,3%) δεν καταφέρνουν να πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους.