Σε κακή κατάσταση λόγω διάβρωσης η ακτογραμμή της Θράκης

Στην έκτη θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας οι ακτογραμμές των οποίων έχουν υποστεί σημαντική διάβρωση βρίσκεται η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Απώλεια παράκτιας γης

Διάβρωση σημαίνει οπισθοχώρηση της ακτογραμμής, δηλαδή απώλεια παράκτιας γης, η οποία έχει συντελεστεί είτε φυσιολογικά π.χ. λόγω τοπικών γεωλογικών και θαλάσσιων διεργασιών (π.χ. τεκτονική βύθιση, άνοδος στάθμης – κλιματική αλλαγή κλπ.), είτε τεχνητά από τον άνθρωπο (φράγματα ποταμών, τεχνικά έργα κλπ).
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα είναι στην τέταρτη θέση με το 28,6% της ακτογραμμής της να έχει υποστεί διάβρωση.

Σύμφωνα τα όσα παρουσίασε την Τετάρτη (σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τη διάβρωση των ακτών) ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας και καθηγητής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Σεραφείμ Πούλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ακτές της Κρήτης και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το 65,8 % και το 45,1% των παραλιών βρίσκεται υπό διάβρωση.

Διαβάστε ακόμη  Αλλάζει ο καιρός: Έρχονται λασποβροχές και καταιγίδες – Μέχρι 26 βαθμούς η θερμοκρασία

Σε κακή κατάσταση βρίσκονται και οι ακτογραμμές της Στερεάς Ελλάδας (39%), της Θεσσαλίας (36,7%), της Ηπείρου (33,8%), της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (31,9%), της Πελοποννήσου (26,3%), των νησιών του Ιονίου (24,4%), της Δυτικής Ελλάδας (23%), της Αττικής (22,6%), του Βορείου Αιγαίου (17,6%) και του Νοτίου Αιγαίου (14,7%).