Σε Βατερλώ εξελίχθηκε για τον ΕΟΔΥ, η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση. Το τελικό αποτέλεσμα της έκθεσης δεν το κατανόησε σχεδόν κανείς.

Χωρίς καμία αναφορά στους αριθμούς των κρουσμάτων του κορονοϊού, αλλά και στους αριθμούς των απωλειών λόγω COVID, δημοσιεύτηκε η χθεσινή πρώτη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση για τον κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις, με τον οργανισμό να εκτίθεται ανεπανόρθωτα.

Η εικόνα στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην χώρα ήταν πολύ ασαφής, καθώς επιλέχθηκε από τον ΕΟΔΥ μια αναγωγή, κρουσμάτων και θυμάτων κορονοϊού, ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Κάτι που στην πραγματικότητα δεν δίνει και πολλά στοιχεία στους πολίτες, για την πορεία της πανδημίας.

Κατά πληροφορίες ο ΕΟΔΥ και πιθανότατα και η ίδια η κυβέρνηση, συνειδητοποίησαν το σφάλμα, και σήμερα αναμένονται διευκρινίσεις, καθώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι αδιάφορη για τις σχετικές δημοσιεύσεις. Να σημειωθεί ότι από την επόμενη εβδομάδα, η έκθεση θα περιέχει πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Η ασάφειες που υπήρξαν στην πρώτη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ό,τι αυτός ο τρόπος καταγραφής των στοιχείων, έγινε για να κρύψει την πραγματική εικόνα, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Γιατί όμως η εβδομαδιαία έκθεση του κορονοϊού ήταν ασαφής;;

Συγκρίνοντας κανείς την χθεσινή εβδομαδιαία έκθεση για τον κορονοϊό με τις προηγούμενες διαπιστώνει τα εξής:

  • Το μοναδικό στοιχείο το οποίο προστέθηκε στην επιδημιολογική έκθεση είναι τα εξιτήρια των ασθενών από τα νοσoκομεία, οι οποίοι ανάρρωσαν από την νόσο.
  • Απουσίαζε ο απόλυτος αριθμός των νέων μολύνσεων.
  • Δεν γνωστοποιήθηκε ο αριθμός των νέων θανάτων.
  • Έγινε αναγωγή των στοιχείων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού χωρίς να γνωρίζει κάποιος ποιος είναι ο πληθυσμός αυτός.
  • Εξαφανίστηκαν τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα.
  • Υπάρχουν γραφήματα τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι δυσνόητα, αφού κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τους αριθμούς που τα διαμορφώνουν
  • Απουσίαζε από την εβδομαδιαία έκθεση ο δείκτης Rt, όπως συνηθίζονταν να καταγράφεται
  • Δεν υπήρξε καταγραφή του εβδομαδιαίου μέσου όρου ανά ημέρα, για βασικούς δείκτες, όπως κρούσματα και θάνατοι.
  • Η καταγραφή ανά περιοχή ήταν δυσνόητη διότι κατέγραφε το συνολικό αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Φυσικά ελάχιστες περιφέρειες έχουν άνω των 100.000 κατοίκων και δεν μπορεί κανείς να βρει τον απόλυτο αριθμό
  • Στη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων υπάρχει και ένα λανθασμένο στοιχείο: βλέπουμε μεταβολές δραματικά υψηλές, χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι έλεγχοι έγιναν τη μια βδομάδα και πόσοι την άλλη
Διαβάστε ακόμη  Μαθητές δημοτικών σχολείων έφεραν την Άνοιξη στην Αλεξανδρούπολη

Ο ΕΟΔΥ αναμένεται σήμερα, να δώσει διευκρινήσεις προσθέτοντας στην επόμενη έκθεση του συγκεκριμένα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι εντελώς άτοπο και άκαιρο το να δημοσιεύεται μία τέτοια έκθεση. Μια έκθεση η οποία μάλιστα είχε προαναγγελθεί εδώ και αρκετούς μήνες από τον ίδιο τον πρόεδρο του οργανισμού και οι πολίτες της χώρας να μην μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Αν λοιπόν ο στόχος αυτής της πρώτης επιδημιολογικής έκθεσης σε εβδομαδιαία βάση ήταν η ανάδειξη μιας ποιοτικής και όχι ποσοτικής καταγραφής των δεδομένων της πανδημίας, μόνο αυτό δεν πέτυχε.