Σε τροχιά απαξίωσης το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Μια φορά κι έναν καιρό (όχι πολύ μακρινό), οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης θεωρούνταν σημαντικό γεγονός, τόσο για τα τοπικά ΜΜΕ, που έσπευδαν να τις καλύψουν και να βγάλουν ειδήσεις, όσο και για τα ίδια τα μέλη του, αλλά και για όσους παρακολουθούσαν κι ενδιαφέρονταν για τα δημοτικά πράγματα. 

Το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς, ο σημαντικότατος αυτός θεσμός, βρίσκεται σε τροχιά απαξίωσης. Με τις ευλογίες της κυβέρνησης και το πρόσχημα του κορωνοϊού, τα δημοτικά συμβούλια έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τις διάφορες επιτροπές και ιδιαίτερα την οικονομική, να έχει, πλέον, υπερεξουσία. Εξάλλου, οι τηλεδιασκέψεις, εξ ορισμού και εκ της λειτουργίας τους, δεν προσφέρονται για λεπτομερή παρακολούθηση, κυρίως λόγω τεχνικών προβλημάτων αλλά και έλλειψης αμεσότητας. 

Η βασικότερη συνέπεια όλων αυτών, όμως, είναι τα ίδια τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που έρχονται προς συζήτηση. Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, που πλέον συνεδριάζει μία φορά κάθε 40 μέρες -στην καλύτερη περίπτωση- οι τελευταίες συνεδριάσεις, περιλαμβάνουν θέματα εντελώς διαδικαστικά, ανούσια, που συνήθως δεν έχουν καμία πολιτική βαρύτητα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα θέματα που καλούνται να συζητήσουν και να λάβουν απόφαση οι δημοτικοί σύμβουλοι, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 14/7 (ώρα 18.30 – με τηλεδιάσκεψη): • Αιτήσεις-Ενημερώσεις • Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου στα Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Συμβούλια Επιθεώρησης Θεάτρων και Κινηματογράφων Ν. Έβρου (Εισηγ. κ. Δήμαρχος)• Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου μας με τον αναπληρωτή του για τη συγκρότηση Επιτροπής άρθρου 11 Π.Δ. 71/2020 (Εισηγ. κ. Δήμαρχος)• Αντικατάσταση τακτικού μέλους (εκπροσώπου των εργαζομένων) του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης (Δ.Ε.Υ.Α.Α.) (Εισηγ. κ. Δήμαρχος)• Αποδοχή παραίτησης της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης και αντικατάστασή της (Εισηγ. κ. Δήμαρχος)• Αποδοχή παραίτησης του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης και αντικατάστασή του (Εισηγ. κ. Δήμαρχος)• Λήψη απόφασης για την καταστροφή αντικειμένου που δεν έχει καμία αξία (άρθρο 199 παρ. 6 Ν. 3463/06) (Εισηγ. κ. Καδόγλου Κ.)• Ανάκληση άδειας εκμετάλλευσης περιπτέρου (λόγω θανάτου) (Εισηγ. κ. Μανάργιας Γ.)• Έγκριση παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου (ΚακαλήςΔημήτριος, κατάστημα Μπακαλόγατος), κατ’ εξαίρεση της 115/2020 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου (Εισηγ. κ. Μανάργιας Γ.)• Έγκριση δωρεάν παραχώρησης ακινήτων για στέγαση και λειτουργία του 15ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Εισηγ. κ. Μανάργιας Γ.)• Έγκριση μίσθωσης ακινήτου για τη λειτουργία του Βιοαγρού  του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Εισηγ. κ. Μανάργιας Γ.)• Έγκριση διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (απευθείας ανάθεση) σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν.4412/16, για την «Προμήθεια εκδόσεων αναβάθμισης λογισμικού», λόγω αποκλειστικότητας  (Εισηγ. κ. Αραμπατζή Ευθ.) • Λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για αποχαρακτηρισμό από ρέμα και έγκριση εκποίησης δημοτικής έκτασης στο αγρόκτημα Άβαντα (τμήμα του υπ΄ αριθμ. 722 τεμαχίου) (Εισηγ. κ. Παλαιολόγου Κ.) • Έγκριση παραχώρησης χώρων σχολείων σε φορείς του Δήμου Αλεξανδρούπολης  (Εισηγ. κ. Μουλατζίδου-Λαζαρίδου Δ.)• Έγκριση ίδρυσης τμήματος ένταξης στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2021-2022 (Εισηγ. κ. Μουλατζίδου-Λαζαρίδου Δ.)• Έγκριση 3ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικ. Έτους 2021 του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Εισηγ. κ. ΚιζιρίδηςΓ.) 

Διαβάστε ακόμη  Αλλάζει ο καιρός: Έρχονται λασποβροχές και καταιγίδες – Μέχρι 26 βαθμούς η θερμοκρασία

Πρόκειται, ξεκάθαρα, για τυπικά ζητήματα, για τα οποία θα έπρεπε να αποφασίζει κάποια … υποεπιτροπή και όχι το κορυφαίο όργανο του Δήμου, που, θα έπρεπε να είναι σε θέσηνα λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της περιοχής, παράγοντας πολιτική ουσίας και όχι να αναλώνεται σε ανούσια, διαδικαστικά θέματα. Είναι γεγονός πως τα όποια σημαντικά θέματα έχουν απασχολήσει το σώμα όλους αυτούς τους μήνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προήλθαν μετά από ερωτήσεις και αιτήματα για συζήτηση από την αντιπολίτευση. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση δεν τιμά κανέναν και προκαλεί μόνο θλίψη και προβληματισμό για το μέλλον του θεσμού και του Δήμου.